streetfood


streetfood 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

eten dat op straat verkocht en gegeten wordt; op straat verkocht en gegeten voedsel
Soms ook: voedsel van het type dat doorgaans op straat verkocht en gegeten wordt (maar dat bv. ook vaak op menukaarten van restaurants staat en meestal niet zo hoog geprijsd is).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Streetfood…

is eten

  • [Plaats] is voedsel dat op straat verkocht en gegeten wordt of daar verkocht zou kunnen worden

    Hoofdsemagram: food


    Algemene voorbeelden


    Streetfood is voor de Transitie wat carpaccio met pijnboompitten was voor de jaren negentig. Streetfood betekent met passie bereide producten die worden geserveerd op papieren bordjes en gegeten met wegwerpbestek.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/streetfood-is-een-eerlijke-manier-van-eten-en-past-daarom-perfect-bij-de-transitie~bb491721/,

    Burgers, taco's, hotdogs en falafel: streetfood is o-ve-ral ter wereld verkrijgbaar, in alle mogelijke soorten en maten. De perfecte manier om snel iets te eten én om de culinaire cultuur van het land te verkennen.

    https://www.culy.nl/inspiratie/10-x-de-lekkerste-streetfood-gerechten-recepten/,

    Streetfood, wat heeft hij daarmee? Alles eigenlijk. Joop houdt van 'dat volkse'. En 'eten van de straat' is door geen enkele trend uit te roeien, weet hij stellig.

    Het Parool,

    Wat zijn streetfood is? Dat moet een beetje een verrassing blijven, vindt Joop. Al mogen we wel een béétje uit de school klappen. ''Bijvoorbeeld samoza's, gevulde bladerdeeg-envelopjes, en phobo, een soep die je in Vietnam op elke straathoek kan krijgen.''

    Het Parool,

    En Pluche wordt volgens Braakhekke 'een modieuze American bar van internationale allure met streetfood, fashionable en hot'.

    Het Parool,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2002
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal street food
    Betekenis in brontaal idem