streetwise


streetwise 1.0

(jongeren)

slim door ervaring opgedaan in het straatleven; op straat wijs geworden; wetend hoe men zich op straat staande houdt en gedraagt; op straat wijs geworden

Algemene voorbeelden


Het buddy-genre begint zoveel sleetse plekken te vertonen dat herhalingen onvermijdelijk zijn. Als een nurkse Anthony Hopkins de rap gebekte Chris Rock inwijdt in de geheimen van de CIA denk je onvermijdelijk aan Men in Black, waarin Tommy Lee Jones hetzelfde deed bij streetwise Will Smith. Van MIB komt in augustus een sequel uit.

ANP,

Hal 4 organiseert projecten voor jongeren in de leeftijd tussen de 14 en 19 jaar in de disciplines theater, dans en digitale media. Uitgangspunt is een streetwise benadering en aansluiting op de belevingswereld van jongeren.

http://www.hal4.nl/

Televisie moet, althans naar mijn smaak, swingen, wat niet noodzakelijk iets te maken heeft met de zenuwachtigheid van MTV, want swingen kan ook traag; televisie moet net zo vitaal zijn als de lettergreep pop in popmuziek, ze moet zelfs aan een zwaar onderwerp lichtvoetigheid kunnen verlenen, moet van nu zijn en niet van gisteren, of anders deugt ze niet. Kortom, ik heb veel liever dat ze streetwise is dan meervoudig gediplomeerd.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een streetwise rapper

Ook in Big Brother - waar ze met tussentijdse nominaties de boel proberen op te krikken - kunnen ze er wat van. Damn en fock it, roepen ze daar, alsof ze streetwise rappers zijn.

de Volkskrant,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 1995
Brontaal Engels
Vorm in brontaal streetwise
Betekenis in brontaal idem