stressbestendig


stressbestendig 1.0

bestand tegen stress; bestand tegen de gevolgen van stress; op een zodanige wijze dat stress geen of nauwelijks invloed heeft op iemands functioneren
Vaak gebruikt in personeelsadvertenties, waarin het stressbestendig zijn als een functie-eis geldt.

Algemene voorbeelden


Termen als stressbestendig en stressgevoelig zijn ondertussen gemeengoed geworden in ons vocabularium, wat er op wijst dat stress een alledaags begrip geworden is.

http://www.uvv.be/uvv5/pub/cinfo/stress/vdr.html

Het arrestatieteam zoekt uitsluitend mensen die graag en goed in een team functioneren, een flexibele werkhouding hebben, stressbestendig zijn en over een uitstekende lichamelijke conditie beschikken.

http://www.navyseal.tmfweb.nl/index.htm

"We moeten die myte kwijt dat stress een zwakte is." "Bekijk eens de personeelsadvertenties. Dan vraagt men iemand die goed in een team kan werken en die stressbestendig is. Maar het is een witte raaf die beide zaken kombineert."

De Standaard,

Functie-eisen: Je bent minimaal in het bezit van het diploma VBO-Electrotechniek of metaal, bij voorkeur aangevuld met VEV-opleidingen. Je bent ouder dan 18 jaar en beheerst de Nederlandse taal goed. Tevens ben je stressbestendig. Je beschikt over een goede lichamelijke gezondheid.

http://www.vsrt.com/

Individueel gehuisveste zeugen van dit actieve type bijten meer op kettingen en stangen dan hun stressbestendiger soortgenoten.

Reformatorisch Dagblad,

Daarnaast stelt ANWB-MAA onder andere de volgende eisen: Ervaring en bereidheid tot het werken in teamverband. Bereidheid te werken op roosterbasis. Goede contactuele sociale vaardigheden. Stressbestendig (met name bestand tegen tijdsdruk en ernstige ongevalssituaties).

http://www.azvu.nl/hems/

Kinderen leren inzichten op te bouwen, het oefent het voorstellingsvermogen en het stimuleert het creatief denken. Het bevordert zelfstandigheid en gedisciplineerd handelen.

http://users.pandora.be/schaakacademie/schaakaantrekking.htm

"En als chauffeur ben je altijd alleen, het is echt een eenzaam bestaan tussen wielen en stuur." Het is belangrijk dat je voor dit werk stressbestendig bent, volgens Jouwsma. "Je moet je niet over de kop laten werken."

http://werk.net/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een stressbestendige collega
  • een stressbestendige persoonlijkheid
  • stressbestendig personeel
  • stressbestendige jongeren
  • stressbestendige mensen

Drugdealers zijn als roofvogels. Ze staan aan de schoolpoorten, zoeken er een gemakkelijke prooi. Rijke, goed opgeleide, stressbestendige jongeren interesseren hen niet. Wel jongeren die geïsoleerd en onzeker lijken, zich wat verlaten voelen.

http://www.acw.be/regiokrt/publicaties/archief/121001visiedrugs.htm,

Functie eisen: MTS WTB. Kennis en affiniteit met boten/schepen en maritiem. Ben jij een enthousiaste stressbestendige collega met een MTS-WTB opleiding. Heb je meerjarige verkoop binnendienstervaring. Beheers je Nederlands en Engels in woord en geschrift?

http://www.nationalevacaturebank.nl/partner/dz1/161457.html?functiegroep=47

Stressbestendige mensen redden zich onder dezelfde omstandigheden vaak beter omdat zij de gebeurtenissen vaak als een uitdaging zien.

http://www.abc-van-meditatie.nl/gezondheid/watisstress.asp

Met verwijzing naar de hoge loonkosten in Nederland beperken ze zich tot het in vaste dienst houden van een kern van hoogwaardig, goed gezond en stressbestendig personeel, dat de kerntaken moet vervullen.

NRC,

Wat vragen wij van u: Relevante HBO-opleiding, bij voorkeur HBO-SPH, -V of B-verpleegkunde, Kennis van en ervaring met groepsdynamische processen, goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden. Een evenwichtige, stressbestendige persoonlijkheid, vermogen tot introspectie en zelfreflectie, sociale vaardigheden en professionele creativiteit.

http://www.pompestichting.nl/kliniek.htm

  • een stuk stressbestendiger

Ook binnen hun bende gebruikten ze meisjes als chauffeur; ze reden veel geconcentreerder en waren zeker een stuk stressbestendiger.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

met bijwoord


  • behoorlijk stressbestendig
  • enigszins stressbestendig
  • niet (altijd even) stressbestendig
  • ook stressbestendig
  • tamelijk stressbestendig
  • vooral stressbestendig
  • zelfs stressbestendiger

Tom liet ons vrijer in onze keuzes en was niet altijd even stressbestendig. Als hij zou vertrouwen op zijn basisgevoel, zou dat prima zijn. Maar hij liet zich geregeld leiden door de spanning.

NRC,

Schakende leerlingen kunnen zich beter concentreren, leren afspraken nakomen, bouwen inzichten op. Ze worden zelfs stressbestendiger en leren incasseren.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=1031,

"Wie zegt er nog dat ik niet stressbestendig ben, dat ik in de belangrijkste wedstrijden telkens door zenuwen word geveld?"

De Standaard,

De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) is dringend op zoek naar ruimers. "Mannen die niet zeuren, van aanpakken weten en tamelijk stressbestendig zijn," legt directeur Toon Ras van Uitzendorganisatie Plattland uit.

Nederlands Dagblad,

De werkdruk op verpleegafdelingen is hoog, je moet dus enigszins stressbestendig zijn.

http://werk.net/

"Is dit een etappe van een rittenkoers, dan ben ik gegarandeerd mee", verzekerde ze. "Maar in een WK moet je vooral stressbestendig zijn."

De Standaard,

Om in de tennissport een absolute topper te worden is maar voor een heel kleine groep weggelegd. 'Naast enorm veel aanleg, moet je ook stressbestendig zijn en er alles voor opzij willen zetten.'

Meppeler Courant,

Ik begrijp ook best dat je niet tot je 65ste in een callcenter wilt zitten. Er worden hoge eisen aan je gesteld. Je moet bijvoorbeeld behoorlijk stressbestendig zijn.

De Limburger,

met werkwoord


  • stressbestendig moeten zijn

Je moet zelfstandig beslissingen kunnen nemen over je medisch handelen. Beslissingen met soms verstrekkende consequenties voor de vrouw en de baby. Dit betekent dat je stressbestendig moet zijn, in staat bent om solistisch te werken en daarbij een redelijke zware verantwoordelijkheid kunt dragen.

http://www.vroedvrouwenopleiding.nl/netmenu.htm

"Wij zoeken mensen die willen aanpakken. Die niet vies zijn van dooie kippen op een band gooien. Niet nadenken, maar werken", zegt Ras. Ruimen is volgens hem geen pretje. "Ik heb er al heel wat zien komen én gaan. Je moet stressbestendig zijn. Het is een heel apart wereldje. Ik ben zelf meegeweest en ik voelde me er niet happy bij. Er is voortdurend een spanning voelbaar", zegt Ras.

Nederlands Dagblad,

Tegenwoordig moet een Tour-miss op zijn minst drie talen spreken. Ze moet kunnen meepraten over politiek en cultuur. Ze moet ook nog sociaalvaardig én stressbestendig én efficiënt én representabel zijn.

NRC,

  • stressbestendiger maken

De optoloog legt dan meer de nadruk op ademhalingstechnieken, visualisatie en meditatieve oefeningen om niet alleen het visuele systeem, maar de gehele mens stressbestendiger te maken.

http://home.tiscali.be/dolessbemore/inleiding.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • stressbestendig en doelbewust
  • stressbestendig en flexibel

De centralist niet-verpleegkundige heeft in principe dezelfde taken als de centralist verpleegkundige, maar heeft niet dezelfde bevoegdheden. In sommige gevallen zal de centralist niet-verpleegkundige zijn collega centralist verpleegkundige om hulp of toestemming moeten vragen. Beide typen centralisten moet stressbestendig en doelbewust te werk kunnen gaan.

http://www.ambulancezorg.nl/

Profiel: Universitair diploma in mens- of natuurwetenschappen; Een vorming in museologie of gelijkwaardig door ervaring is essentieel; Ervaring in tentoonstellingsprojecten en/of in verspreiding van kennis naar een breed publiek; Communicatieve en creatieve vaardigheden, in team kunnen werken en zin voor synthese en analyse hebben; stressbestendig en flexibel zijn; Nederlands- of Franstalig met een goede kennis van de andere landstaal en van het Engels.

http://www.africamuseum.be/nl/jobs/MUSEOL_NL.htm,

Chauffeurs, die niet alleen beschikken over een veilige rijstijl en correct gedrag, maar die ook stressbestendig en flexibel zijn, die initiatief tonen en kunnen anticiperen.

http://www.taranet.nl/pietersma/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding