stripfiguur


stripfiguur 1.0

personage uit een stripverhaal; figuur uit een stripverhaal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stripfiguur…

is een personage

  • [Plaats] is een figuur in een stripverhaal
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. Asterix, Charlie Brown, Dikkie Dik, Donald Duck, Guust Flater, Kuifje, Little Annie Fanny, Lucky Luke, Marsipulami, Obelix, Superman, Suske, Tom Poes of Wiske

    Algemene voorbeelden


    Kuifje is op het twintigste internationale stripfestival in het Franse Chambéry, door het publiek en de pers uitgeroepen tot stripfiguur van de eeuw. Een jury van zes historici koos voor Corto Maltese. Chambéry vierde het honderdjarige bestaan van de moderne strip.

    De Standaard,

    Maurice De Bevere was 23 jaar oud, toen hij eind 1946 Lucky Luke creëerde. De stripfiguur maakte zijn debuut in de Robbedoes Almanak van 1947.

    De Standaard,

    Het Dikkie Dik-feest in de bibliotheek is vanochtend door zo'n 30 peuters met hun moeders bezocht. Dikkie Dik is een stripfiguur die is gecreëerd door de kinderboekenschrijfster Jet Boeke. De bedoeling van het feest is om ouders te overtuigen van het belang van boeken voor hele jonge kinderen.

    Meppeler Courant,

    Franquin zal vooral bekend blijven als de geestelijke vader van Guust Flater. Deze klungelige antiheld liet hij honderden gags beleven, in een zenuwachtige tekenstijl vol dynamiek, die de tegenhanger werd van Hergés "klare lijn" in de Kuifjes-verhalen. "Een stripfiguur die normaal niet in een strip zou figureren", zo dacht Franquin eind de jaren vijftig over zijn geesteskind Gaston Lagaffe, dat in het Nederlands als Guust Flater door het leven gaat.

    De Standaard,

    De initiatiefnemers, onder wie striptekenaar Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen), P. Fockens van een stripgalerie in de Martinistad, en F. Le Roux willen dat het museum meer wordt dan een gebouw om plaatjes te kijken. Via computerapparatuur (cd-rom) kunnen bezoekers zelf animaties en stripfiguren ontwerpen en kan er gebladerd worden in stripalbums van striptekenaars.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • stripfiguren tekenen

    De strip loopt in de Jommekeskrant van Het Volk. "Daar is van te leven," zegt Dirk Michiels, "maar het beleg op de boterham moeten we bijklussen via merchandising." Hij zegt dat de studio, afhankelijk van het werk, tussen de 6 en 8.000 fr. per strippagina verdient. Mormic tekent daarnaast stripfiguren voor wenskaarten van de Amerikaanse firma Hallmark, boekentassen met de Samson-karakters en de Bacob-mascotte Pingu.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een (zeer) bekend stripfiguur
    • het bekende stripfiguur

    De cartoonisten Harvey Kurtzmann en Willy Elder brachten, speciaal voor de Playboy, het bekende stripfiguur Little Annie Fanny tot leven. Dit geliefde stripfiguurtje bracht de oplage naar 5,5 miljoen exemplaren, het grootste lezerspubliek tot dan toe.

    http://www.kunsthal.nl/archief/index.html

    De naam van onze winkel verwijst naar een bekende uitspraak van een zeer bekend stripfiguur. Het is Guust Flater die ons er toe heeft gedreven deze winkel te beginnen. Sedert de start vande winkel (februari 1995) proberen wij een zo compleet mogelijke collectie "Franquin-Artikelen" aan te bieden. In de buurt kent men ons inmiddels als de "Guust-winkel".

    http://www.etrade.nl/etrade/klant/2505/

    • (de beroemdste) Nederlandse stripfiguur
    • Vlaamse stripfiguren

    Een jaar later maakte Tom Poes in boekvorm zijn rentree, om uit te groeien tot de beroemdste Nederlandse stripfiguur aller tijden. De Tom Poes verhalen genoten een nationale populariteit en brachten de Nederlandse taal veel nieuwe rijke gezegdes en uitdrukkingen.

    http://home.wxs.nl/~staten/beeld1.htm#algemeen

    De acteurs blijven wel Vlaams spreken. "Het zijn tenslotte Vlaamse stripfiguren", aldus Wouter Boits. Hij hoopt in Nederland 120.000 bezoekers te trekken met de musical. "Suske en Wiske zijn er immers meer dan bekend. Zo'n zestig procent van de strips wordt in Nederland verkocht."

    NRC,

    met eigennaam


    • stripfiguur Asterix
    • stripfiguur Charlie Brown
    • stripfiguur Superman
    • stripfiguren Guust Flater en Marsipulami

    DSM ontpopt zich als de Panoramix van de Nederlandse olympische ploeg die zich voorbereidt op Athene 2004. Net als de druïde uit de verhalen van stripfiguur Asterix beschikt het chemieconcern over een geheime formule van een toverdrankje dat onoverwinnelijk maakt. DSM presenteerde donderdag de eerste hoopgevende testresultaten van een hersteldrank die in het najaar ter beschikking wordt gesteld aan NOC*NSF.

    Haagsche Courant,

    Op haar werktafel staat een stempel van Lucy, het eigenwijze vriendinnetje van stripfiguur Charlie Brown. De tekst in het ballonnetje boven Lucy vermeldt: 'Ik hoef deze kopieën niet.' Notities, memo's en andere berichten die ze niet belangrijk genoeg vindt om onder ogen te krijgen, gaan met stempel en al retour afzender.

    NRC,

    Jezer onderstreept in American Rebel het "typisch Amerikaanse' karakter van Hoffmans activisme. In zekere zin was zijn visioen van een veelkleurige, vrijgevochten samenleving na "de revolutie' een zoveelste herformulering van de aloude Amerikaanse Droom. Zijn helden en voorbeelden waren ook niet communistische ijzervreters als Mao Ze Dong of Leon Trotski, maar de ikonen van de Amerikaanse popcultuur: Groucho Marx, de stripfiguur Superman, de komiek Lenny Bruce.

    NRC,

    Franquin is de auteur van een 20-tal Robbedoes-albums en raakte bekend met de stripfiguren Guust Flater en Marsipulami, het zwart-gele dierenfiguurtje met de meterslange staart.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding