striptekenaar


striptekenaar 1.0

iemand die doorgaans voor zijn beroep stripverhalen vervaardigt; iemand die strips tekent

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een striptekenaar…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] vervaardigt stripverhalen; maakt strips

    Algemene voorbeelden


    België is tegenwoordig nog steeds het land met de grootste dichtheid aan striptekenaars in de wereld. De huidige generatie heeft het nadeel dat zij in de schaduw moet leven van grote monumenten, als Hergé, Jacobs, Marc Sleen, en Willy Vandersteen. De Pooter: "Wij missen op het moment de echt grote tenoren en daarom heeft België haar leidinggevende rol op stripgebied moeten afstaan aan landen als Frankrijk en Italië."

    NRC,

    De Belgische tekenaar Hermann (58) behoort tot de vijf striptekenaars die voor hun hele oeuvre genomineerd werden voor de Grote Prijs van het internationale stripfestival van Angoulème [...]. Hermann wordt beschouwd als een grootmeester van het klassieke realisme en is gespecialiseerd in het avonturenverhaal.

    De Standaard,

    Hondius is moeilijk in een hokje te plaatsen. Ze is striptekenaar, schildert, zingt, maakt beelden en daar komt nu ook nog eens het schrijverschap bij. "Ik heb er wel eens over nagedacht of het niet in een woord te zeggen is wat ik nu eigenlijk ben, maar ik ben er nog steeds niet achter. Misschien zie ik mezelf wel meer als schrijfster want zelfs bij het striptekenen denk ik in woorden. Maar ik wil ook nog eens een stripboek maken zonder woorden."

    http://www.gerriehondius.com/index.php?id=2&id2=4&id3=125

    Hoe complexer een apart stripplaatje opgebouwd is, hoe minder vlug het zich over het algemeen laat begrijpen, hoe meer het een vlotte lectuur afremt en dat is iets wat de meeste stripmakers willen vermijden. Een stripalbum wordt over het algemeen snel geconsumeerd. Telkens een volledig uitgewerkt decor neerzetten zou bovendien van stripauteurs trouwens een extra inspanning vragen. Maar hoe kan een striptekenaar een vlotte strip maken en tegelijk voldoende informatie verschaffen over de tijd en ruimte waarin het verhaal zich afspeelt?

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m8107966/Architectuur.html,

    Net zoals op de vorige elf edities zullen in het Tentoonstellingspaleis van Charleroi talrijke uitgeverijen present zijn. Striptekenaars signeren er hun werk en er is een beurs voor verzamelaars. Het festival kent een groeiend succes. Er zijn tentoonstellingen over Lucky Luke 50 jaar, Uitgeverij Lombard en 100 jaar film en strip.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een professionele striptekenaar

    In deze workshop gaan deelnemers zelf aan de slag. Onder begeleiding van een professionele striptekenaar leer je trucs en grondbeginselen om een stripfiguur te tekenen.

    http://www.lbr.nl/szr/szr-ontheroad.html

    • een echte striptekenaar
    • geen echte striptekenaar

    Vroeger maakte je eerst alle tekeningen apart, voordat je ze schikte op een strippagina. Doe je dat nog? In het begin van Horizon nog wel. Gaandeweg ben ik eindelijk een beetje echte striptekenaar geworden. Dan ontwierp ik direkt een hele pagina.

    http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/users/gert.meesters/Lian.html,

    Strips maakt hij niet meer. "Daar ben ik mee opgehouden toen Kamagurka bij Humo kwam, die is daar veel beter in. Ik ben geen echte striptekenaar. Het verveelt me een figuurtje te tekenen dat er na tientallen pagina's nog steeds hetzelfde uitziet. Wat me wèl in strips aanspreekt is de stijl, de duidelijkheid."

    NRC,

    • een Amerikaanse striptekenaar
    • een Belgische striptekenaar
    • een Nederlandse striptekenaar
    • Amerikaanse striptekenaars

    De vader van de tekenverhalen over Tarzan, de Amerikaanse striptekenaar Burne Hogarth, is op 84-jarige leeftijd in Parijs overleden. Hogarth werd als een der belangrijkste nog levende "grootmeesters" van het genre beschouwd.

    De Standaard,

    Het werk van de Belgische striptekenaar André Franquin, die zondag op 73-jarige leeftijd overleed, staat op zaterdag 18 januari centraal op een Parijse stripveiling. Niet minder dan 31 van de loten van de stripveiling zijn gewijd aan de vader van Robbedoes, de Marsupilami en Guust Flater. Het betreft onder meer affiches, platen, originele tekeningen en albums.

    De Standaard,

    In het Belgisch Stripmuseum in Brussel is gisteravond een tentoonstelling over de Nederlandse striptekenaar Marten Toonder geopend. Toonder werd beroemd door zijn creaties Ollie B. Bommel, Tom Poes en Panda. Met originele tekeningen en albums willen de Belgen aantonen dat Toonder tot de absolute wereldtop van stripauteurs behoort.

    http://nos.nl/artikel/338517-belgische-lof-voor-marten-toonder.html,

    Daarna was het de Duitser Wilhem Busch die met zijn Max und Moritz een strip tekende die internationale faam kreeg. Met name deze strip had veel invloed op het werk van de Amerikaanse striptekenaars uit het begin van deze eeuw. Doch het merkwaardige is dat het beeldverhaal niet in Europa maar in de Verenigde Staten tot ware bloei kwam.

    http://home.wxs.nl/~staten/beeld1.htm#algemeen

    met eigennaam


    • striptekenaar Robert Crumb
    • striptekenaar Hergé
    • striptekenaar Jan Kruis
    • striptekenaar Willy Vandersteen

    In 1992 werden ruim 100 originele tekeningen van de Amerikaanse striptekenaar Robert Crumb in het museum getoond. Het was de eerste keer dat de Haarlemse stripdagen werden georganiseerd. Het museum besloot op verzoek van Joost Swarte het werk van deze spraakmakende underground tekenaar te exposeren. Crumb werd in Nederland bij het grote publiek bekend door de verfilming van zijn stripheld Fritz the Cat.

    http://www.teylersmuseum.eu/index.php?item=116&i_id=6193&lang=nl

    Hugo Claus mag dan enige bekendheid hebben in Zweedse academische kringen, zijn relatieve roem verbleekt bij die van striptekenaar Hergé en zijn creatie Kuifje/Tintin.

    De Standaard,

    Striptekenaar Jan Kruis, bekend van Jan, Jans en de kinderen, heeft een nieuwe strip: Kwynk. Op de Stripdagen in Breda wordt het eerste stripblad gepresenteerd.

    http://www.nu.nl/media/2603386/jan-kruis-maakt-nieuwe-strip.html,

    De bekende Vlaamse striptekenaar Willy Vandersteen heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele antisemitische tekeningen gemaakt [...]. Vandersteen is de geestelijk vader van 'Suske & Wiske', de strip die hij tussen 1945 en 1974 uitbracht voordat hij het stokje overdroeg aan Paul Geerts.

    http://nos.nl/artikel/184702-vandersteen-maakte-antisemitische-prenten.html,

    voorafgegaan door als


    • als striptekenaar

    Peter de Wit is altijd ongeveer 2 uur bezig met het tekenen van een strip, en tekent er dan ongeveer 3 à 4 per dag, wat erg veel is. Hij is over geen enkele tekening echt helemaal tevreden [...]. Als striptekenaar ben je ook erg afhankelijk van je handen. Ondanks dat, heeft Peter zijn rechterhand, waarmee hij tekent, niet verzekerd.

    http://www.angelfire.com/art/errorup/peterdewit.htm