struisvogel


struisvogel 1.0

afbeelding

Bron: Harvey Barrison
( CC BY-SA 2.0 )

zeer grote en snelle, Afrikaanse loopvogel met een lange nek, een kleine kop en verhoudingsgewijs grote ogen, waarvan het mannetje grotendeels zwart is met witte vleugels en een witte staart en het vrouwtje hoofdzakelijk bruin

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een struisvogel…

is een vogel; is een dier

 • [Afmeting] kan tot 2,5 m lang zijn
 • [Geluid] buldert als mannetje en sist als vrouwtje; maakt een bulderend of sissend geluid
 • [Kleur] is in het geval van het mannetje grotendeels zwart met witte vleugels en een witte staart, en als vrouwtje hoofdzakelijk bruin
 • [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
 • [Functie] wordt onder meer voor het vlees, de veren en de lederproductie gekweekt
 • [Voortbrenging] wordt vaak op struisvogelboerderijen gefokt
 • [Voortplanting] legt eieren
 • [Woongebied] komt voor in Afrika in savannegebieden
 • [Leeftijd] wordt in het wild 20 tot 30 jaar en in gevangenschap 30 tot 60 jaar oud
 • [Deskundigheid of vaardigheid] is zeer snel met loopsnelheden van ruim 60 kilometer per uur
 • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] kan niet vliegen
 • [Gedrag] is een planteneter; leeft in groepen; gaat bij gevaar plat op de grond liggen om minder op te vallen, maar steekt hierbij zijn kop niet in het zand
 • [Product of vrucht] levert eieren (voor de consumptie)
 • [Gelijkenis] lijkt op een emoe

Wetenschappelijke naam: Struthio camelus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Struthioniformes; Struisvogelachtigen
Familie Struthionidae; Struisvogels
Geslacht Struthio
Soort Struthio camelus

Algemene voorbeelden


Struisvogels kunnen niet vliegen, maar weten dat perfect te compenseren door hun spring- en loopvermogen. Met hun enorme poten halen de loopvogels topsnelheden tot 65 km per uur [...]. Ook hun uithoudingsvermogen is indrukwekkend, want ze zijn in staat hun topsnelheid maar liefst een half uur lang vol te houden! Eenmaal op de loop, zit er tussen iedere stap van een struisvogel 2,5 tot 3 meter.

http://www.destruisvogel.nl/asp/default.asp?t=show&var=905,

Struisvogels zijn zogenaamde loopvogels (ratites). Ze zijn verwant aan de Australische Emu en de Zuid-Amerikaanse Nandu. Struisvogels komen oorspronkelijk uit Afrika maar ze worden tegenwoordig over de hele wereld gefokt. Het belangrijkste fokland is echter Zuid-Afrika. De struisvogel wordt voornamelijk gefokt om zijn huid. Het merendeel van het inkomen wat met struisvogels wordt verdiend, komt uit de huidopbrengsten. De struisvogel die tegenwoordig wordt gefokt, is een kruising tussen de gewone wilde Zuid-Afrikaanse soort en de Keniase Big Red soort.

http://www.wildplaza.com/struisvogel

Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven wat kleiner. Struisvogels hebben lange, sterke poten met twee tenen. Ze hebben een lange nek en een kleine kop [...]. De struisvogel kent vier ondersoorten, die allemaal uit een ander deel van Afrika komen: de Noord-Afrikaanse, de Oost-Afrikaanse, de Zuid-Afrikaanse en de Somalische struisvogel. Ze verschillen licht van elkaar in kleur en grootte.

http://www.licg.nl/wcs/lcg/nl/3949/struisvogel.html,

Struisvogels werden in de eerste plaats gekweekt voor hun huid (70 procent van de waarde) en de veren (20 procent). Door de stijgende vraag naar het vlees van deze vogelsoort wordt meer en meer aandacht besteed aan de vleesproductie.

De Standaard,

Het is echter onzin dat een struisvogel bij gevaar zijn kop in het zand steekt. In 80 jaar tijd hebben onderzoekers dit bekeken bij ongeveer 20.000 struisvogels en ze hebben er nooit iets van gemerkt. Het is wel zo dat een struisvogel plat op de grond gaat liggen zodat de vijand hem aanziet voor iets oneetbaars of een berg termieten.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/2752-struisvogel-snelste-tweevoeter.html,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen