sturingsmogelijkheid


sturingsmogelijkheid 1.0

( Gezegd van vooral landelijke of lokale overheden, besturen e.d.)
mogelijkheid tot sturing; mogelijkheid om iets te sturen, om iets op de gewenste wijze te laten werken, om iets in de gewenste richting te laten verlopen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sturingsmogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid, vooral voor de landelijke of lokale overheid, besturen e.d., om iets in de gewenste richting of op de gewenste wijze te laten verlopen

    Algemene voorbeelden


    Er wordt wel verondersteld dat de overheid als gevolg van de 'ICT-revolutie' aan sturingsmogelijkheid zal inboeten, onder meer vanwege de afnemende betekenis van territoriale grenzen.

    http://www.minbzk.nl/e-overheid/1.1.asp

    De Raad heeft op basis van de uitkomsten van de casestudies clusters van kennisvragen geformuleerd die voor elk van de sectoren van belang zijn. Deze clusters zijn: - scenario's van toekomstige systemen; - publiek-privaat en marktwerking; - sturingsmogelijkheden in een internationale context; - samenwerkingsvormen; - de gebruikers en de gebruikte technologie.

    http://www.rmno.nl/,

    Om te kunnen beoordelen of nieuwe mogelijke toepassingen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld door biotechnologische en gentechnologische ontwikkelingen, toelaatbaar zijn, dient een nauwgezette afweging te worden gemaakt tussen maatschappelijke en ethische aspecten van toepassingen en de mogelijke alternatieven. Van belang zijn de risico's voor de individuele patiënt en de volksgezondheid als geheel, de veiligheid, de waardigheid van mens en dier, de maatschappelijke aanvaardbaarheid en de sturingsmogelijkheden.

    http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

    ZAO/zorgkantoor maakt (als het goed is) afspraken met de zorginstellingen over de te leveren zorg en heeft daarbij geld als sturingsmogelijkheid.

    http://www.groenlinksamsterdam.nl/binnenstad/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • afnemen
    • beperkt zijn

    Omdat de omgeving ook steeds meer geïnvolveerd raakt, zich er mee bemoeit, neemt de eigen sturingsmogelijkheid af en die van anderen toe.

    http://www.juriat.com/SJD2_Mediation%20conflictspiraal.htm

    Een producent is in veel gevallen in z'n sturingsmogelijkheden beperkt: hij wil het gas constant laten stromen, 's winters zowel als 's zomers.

    http://www.gasunie.nl/nl/f_home.htm

    als object bij een werkwoord


    • de sturingsmogelijkheden geven
    • de sturingsmogelijkheden in huis hebben
    • de sturingsmogelijkheden in kaart brengen

    ROO's hebben allereerst tot taak het verkrijgen en behouden van inzicht in en overzicht van de mogelijkheden van de verwijdering van afvalstromen in de regio. Daartoe moeten de regio's de verwerkingscapaciteit op korte en lange termijn aangeven en de sturingsmogelijkheden in kaart brengen.

    http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

    Natuurlijk heeft de gemeente geen dwangmiddel om bouwers aan het werk te zetten, terwijl de woningmarkt instort. Op dat vlak heeft de gemeente geen sturingsmogelijkheden in huis, hooguit dat zij toekomstige bewoners goed kan voorlichten over redenen van vertraging in de bouw.

    http://www.mfgroningen.nl/van.htm,

    Onder het kopje 'de rol van de gemeentelijke overheid' komt het verhaal van de beinvloedingsmogelijkheid van de gemeente terug. Het voorbeeld 'locatie Reitdiep-Dorkwerd' doet geen recht aan wat de gemeente aan sturingsmogelijkheden in huis heeft.

    http://www.mfgroningen.nl/van.htm,

    De wet- en regelgeving voor het bedrijfsleven [...] moet worden vereenvoudigd tot een (eenvoudige) belastingwet. Maar die belastingwet dient wel ten minste dezelfde (maar liefst meer) 'sturingsmogelijkheden' te geven als de huidige wet- en regelgeving.

    http://www.basisinkomen.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief33.pdf,

    met adjectief ervoor


    • geringe sturingsmogelijkheden
    • nieuwe sturingsmogelijkheden
    • gemeentelijke sturingsmogelijkheden

    Tegelijkertijd geeft dit ook aan dat de gemeentelijke sturingsmogelijkheden beperkt zijn door de grote autonomie van scholen en het grote aantal samenwerkende instanties.

    http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

    De overheid exploreert actief nieuwe sturingsmogelijkheden "op afstand". Men kan hierbij denken aan wat De Vroom "associatieve zelfregulering" noemt: georganiseerde belangengroepen... (die) zelf deelnemen aan de opstelling of uitvoering van regels en normen die het eigen gedrag moeten sturen, zoals bijvoorbeeld de BOVAG.

    http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

    De effectiviteit van gemeentelijk beleid is soms beperkt door geringe sturingsmogelijkheden van gemeenten.

    http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • sturingsmogelijkheden van het lokale bestuur
    • sturingsmogelijkheden van gemeenten
    • sturingsmogelijkheden van de overheid
    • sturingsmogelijkheden van provincies
    • sturingsmogelijkheden van het rijk
    • sturingsmogelijkheden van de staat
    • de sturingsmogelijkheden voor de overheid

    Gemeenschappelijke regelingen zijn volgens het rapport op democratische wijze niet of nauwelijks te beïnvloeden. In wezen beperken zij de invloed van de gemeenteraden en dus de sturingsmogelijkheden van het lokale bestuur.

    Meppeler Courant,

    Momenteel is er wat meer scepsis, met name over de sturingsmogelijkheden van de staat.

    De Standaard,

    De technologische ontwikkelingen hebben niet alleen geleid tot een ontwikkeling in de positie van de burger, maar ook tot een verandering van de sturingsmogelijkheden van de overheid.

    http://www.toekomst-comm.nl/preview/index.html,

    De effectiviteit van gemeentelijk beleid is soms beperkt door geringe sturingsmogelijkheden van gemeenten.

    http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/118/wd118.pdf,

    Maatschappelijk ondernemen houdt in dat van sturing van buitenaf wordt overgegaan naar sturing van binnenuit, waardoor een minder zwaar beroep hoeft te worden gedaan op de sturingsmogelijkheden van de overheid.

    http://www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=publicaties_adviezen_200011,

    Voor de sturingsmogelijkheden van gemeenten, provincies en rijk - en daarmee ook voor een consequente uitvoering van ruimtelijk beleid - is de actualiteit van ruimtelijke plannen van groot belang.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    De sturingsmogelijkheden voor de nationale overheid nemen af door internationalisering van het milieubeleid, globalisering en liberalisering van de economie, en door overdracht van bevoegdheden aan lagere overheden.

    http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

    in voorzetselgroep


    • het vergroten van sturingsmogelijkheden

    Recentelijk is een discussie tot een fundamentele herziening van de Wet Ruimtelijke Ordening ingezet door de Minister van VROM. Elementen daarin zijn het vergroten van sturingsmogelijkheden door de centrale overheid en eenvoudiger en snellere procedures.

    http://www.xs4all.nl/~aer/,

    met telwoord ervoor


    • meer sturingsmogelijkheden

    Meer sturingsmogelijkheden in de premiesfeer met de mogelijkheid om een groter deel via nominale premies en eigen risico buiten de collectieve lastendruk te houden.

    http://www.rvz.net/Samenvat/Werk2000/rollen.htm,

    Meer sturingsmogelijkheden en -bereidheid op de omvang van het verplicht verzekerde pakket, dat strikt beperkt wordt tot noodzakelijke, werkzame en doelmatige zorg.

    http://www.rvz.net/Samenvat/Werk2000/rollen.htm,