suède


suède 1.0

afbeelding

Source: RaphaellaNightfire
( CC BY-NC-SA 3.0 )

bewerkt, fijn leer dat zacht aanvoelt en er enigszins borstelachtig uitziet en dat verwerkt wordt in onder meer kleding en schoenen; peau de suède
Is van oorsprong een verkorting van peau de suède.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Suède…

is leer; is een vaste stof; is een stof

  • [Gevoelsindruk] voelt zacht aan
  • [Uiterlijk] ziet er enigszins borstelachtig uit
  • [Vervaardiging] wordt verkregen door de binnenkant van een huid, de vleeskant, op te ruwen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vrij kwetsbaar en gevoelig voor vocht en vuil
  • [Behandeling of bewerking] wordt vaak geverfd in uiteenlopende kleuren en verwerkt in o.a. kleding en schoenen

Algemene voorbeelden


Suède is een leersoort die van schapen-, geiten- of kalfshuiden wordt gemaakt en in chroomzout wordt gelooid. Men spreekt ook wel van peau de suède. Het is erg gevoelig voor vuil en vocht.

http://www.marline.nl/s1.html

Vroeger werd suède met vlakgom of kurkdroge korsten van witbrood schoongemaakt. Tegenwoordig helpt een suèdeborstel vaak uitstekend. Dan gaan de vezels overeind staan. Een fijne, zachte borstel helpt vooral tegen opgedroogde regendruppels en andere lichte vlekjes.

http://www.marline.nl/s1.html

Verleiden en flirten achter de stoof. Lawson (voor de gelegenheid in cowgirl-look met veel franjes en suède) weet best waar haar kracht ligt. "Niet dat ik het wil: maar zowel mannen als vrouwen projecteren hun fantasie op mij. Dat komt door het medium tv."

Algemeen Dagblad,

Onhoorbaar als vallende as was ze naast hem neergestreken, had met haar hand zijn schouder aangeraakt en zich zover naar hem voorovergebogen dat hij de zachte indringende geur van haar nieuwe en zeer witte jack van generfd suède in zijn neus kreeg.

Weerloos, Jan Siebelink,

De buitenkant van een goede schoen is in leder. Het moderne leder is glad of geschuurd (Nubuk). Splitleder of suède wordt veel als 2de laag ter versterking gebruikt.

http://www.voetverzorging.be/html/schoenen.asp

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • het blauwe suède
  • het lapje rode suède

'Zo'n zacht velletje.' Haar hand gleed langzaam over het blauwe suède naar beneden en stopte bij de aanzet van zijn billen. 'Blauw staat jou goed.'

Kras, Peter Terrin,

Zoals altijd richtte hij zijn blik op het lapje rode suède, het driehoekje op de neus van zijn sportschoen.

Kras, Peter Terrin,

in voorzetselgroep


  • een riemtas van suède
  • het rokje van suède
  • haar schoentjes van suède

Kletter ontwierp daarvoor een zachte riemtas van mosgroen suède, weer een aantal met zachte stof gevoerde koffertjes en een prachtige houten rugzak, op maat voor haar vazen gemaakt.

NRC,

Zijn broer wees op het korte rokje van zwart suède en de rode oorknopjes. Dat alles had hij haar cadeau gedaan.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Haar zijden broek, wijd en sportief met zakken met knopen onder de knieën, haar schoentjes van suède en haar zachte T-shirt.

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

Vaste verbindingen


peau de suède

  1. Vormvariant: peau de suede

    bewerkt, fijn leer dat zacht aanvoelt en er enigszins borstelachtig uitziet en dat verwerkt wordt in onder meer kleding en schoenen; suède
    Betekent letterlijk vertaald uit het Frans 'huid uit Zweden'; 'Zweedse huid'.

    Synoniem: suède

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Peau de suède…

    is leer # leder; leersoort; is een vaste stof; is een stof

        Hoofdsemagram: suède


        Suèdevlekken komen veel voor. Suède is een leersoort die van schapen-, geiten- of kalfshuiden wordt gemaakt en in chroomzout wordt gelooid. Men spreekt ook wel van peau de suède. Het is erg gevoelig voor vuil en vocht.

        http://www.marline.nl/s1.html

        Na afloop praat buiten het echtpaar Morau na. Zeventigers in peau de suède. Hij heeft bij de telefoondienst gewerkt, zij als secretaresse.

        NRC,

        Hij ving ratten en hij was de lieveling van de patronne [...]. Ze hield meer van hem dan van haar dochter, zei ze, terwijl ze tussen zijn achterpoten kriewelde, hem kittelde langs zijn grijze ballen. Haar handen waren gevlekt, haar ringen maakten haar vingers nog ouder. 'Wilt u voelen? Zacht als peau de suède.' Kees bedankte beleefd, maar Bas aaide het beest over zijn buik.

        't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

        De tip betreft het reinigen van suède en luidt: Peau de suède laat zich heerlijk reinigen met een doorgesneden rauwe aardappel.

        NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      suède 2.0

      gemaakt van suède

      Algemene voorbeelden


      Niets veranderlijker dan het studentenleven. Was men vroeger, als eerstejaars een foet, nu heet dat nul of nuldejaars. En behoorde een mannelijk corpslid er in de jaren tachtig nog uit te zien als het prototype van de English country gentleman, vandaag de dag hult de trendy student zich in long sleeve T-shirt en designer jeans. Zelfs de traditionele suède brogue heeft het veld moeten ruimen voor de gymp, zij het wel met merkje in zicht.

      Het Parool,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief


      • suède broeken
      • jack, jasje, laarzen, minirok, schoenen]

      De couturier opende met sportieve leren en suède broeken en loeistrakke leren jumpsuits, mouwloos met een blinde rits middenvoor en uitlopende pijp.

      De Telegraaf,

      Lucas droeg een vlot suède jack dat hem goed stond.

      Engelen van het duister, Jan Siebelink,

      Het werd waarachtig steeds aangenamer van temperatuur. Agnes trok haar suède jasje uit om haar armen bruin te laten worden. 'Het is lente,' zei ze.

      Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

      Ze draagt een leren jasje met bontkraag en hoge suède laarzen, en heeft een doelgerichte, geconcentreerde manier van bewegen, alsof ze onderweg is naar een microfoon in plaats van naar de donkerblauwe BMW waarin ze even later wegrijdt.

      De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

      Ik heb het ook fris, ik draag een bruin suède minirok en hoge plateauzolen.

      Wat kijk je zorgelijk, schatje, Hermine Landvreugd,

      De 38-jarige oud-international, die zich door zijn kleding - spijkerbroek, leren jack, studentikoze suède schoenen - al even zeer onderscheidt van zijn strak in het pak zittende collega's van Dynamo, moet er niet aan denken dat ook zijn spelers uniform gekleed zouden gaan "in zo'n pakkie".

      NRC,