subversie


subversie 1.0

doelbewuste ondermijning van de maatschappelijke orde of van het staatssysteem

Semagram


Subversie…

is een handeling

 • [Functie] beoogt te ontwrichten; beoogt te ondermijnen; beoogt te schenden; beoogt aan te tasten
 • [Middel] maakt gebruik van uiteenlopende middelen die leiden tot maatschappelijke of politieke onrust of chaos, waaronder organisatie van destabiliserende activiteiten zoals betogingen gericht tegen de orde of maatschappij, complotten, propaganda, desinformatie, terroristische activiteiten enz.
 • [Object betroffen] heeft betrekking op de maatschappelijke orde of het staatssysteem
 • [Waardering] wordt negatief gewaardeerd en afhankelijk van het politieke systeem op verschillende wijzen strafrechtelijk vervolgd

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • extreemrechtse subversie
 • linkse subversie
 • rode subversie

Volgens het Britse dagblad The Guardian steunde de Amerikaanse regering in de jaren tachtig de antilinkse terreurcampagnes in Italië. De bomaanslagen, de maatschappelijke ontwrichting en de extreemrechtse politieke subversie stond beter bekend als de strategie van de spanning.

http://www.hetknp.org/category/politiek/links-en-rechts-terrorisme/page/8/,

De Russenhaat van rechts grenst trouwens aan het pathologische. Daarom is er bij voorbeeld in België van echte weerstand tegen het plaatsen van kruisraketten nooit sprake geweest. De betogingen indertijd van de vredesbeweging werden gewoon gebrandmerkt als "rode subversie".

Drugs, Jef Geeraerts,

Het zogenaamde pré-coupstadium, codenaam "lange messen" dat over twee weken in werking zal worden gezet, wat - zoals u weet - zal bestaan uit het activeren van de "latente linkse subversie" door middel van zorgvuldig geplande, georchestreerde provocatie door onze gewapende milities waarvan ik u de namen niet meer moet noemen.

Drugs, Jef Geeraerts,

in voorzetselgroep


 • wet op de subversie
 • wet tegen subversie

President Michal Kovac van Slovakije weigerde dinsdag zijn handtekening te plaatsen onder een omstreden wet op de "subversie". Die geamendeerde wet bestraft bijeenkomsten die als subversief worden beschouwd en verklaringen over Slovakije in het buitenland die lasterlijk worden bevonden.

De Standaard,

Invoering van een wet tegen subversie, omverwerping van de bestaande orde, werd overeengekomen toen het democratische Hongkong zes jaar geleden werd overgedragen van Groot-Brittannië aan het communistische China.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1773729/2003/07/05/Hongkong-past-wet-mogelijk-aan.dhtml,

 • aanklagen wegens subversie
 • beschuldigen van subversie
 • veroordelen wegens subversie

Budiman wordt ervan beschuldigd de rellen te hebben uitgelokt als onderdeel van een linkse samenzwering om president Suharto af te zetten. Aanklagers hebben gezegd dat hij zal worden aangeklaagd wegens subversie, waarop de doodstraf staat.

De Standaard,

Wei werd door een rechtbank in Peking schuldig bevonden aan poging tot omverwerping van het gezag. De dissident zat eerder al 14,5 jaar in de cel [...]. In april van vorig jaar werd hij na gesprekken met Amerikaanse funktionarissen weer opgepakt, wat Peking slechts maanden later toegaf. Vorige maand werd hij van subversie beschuldigd.

De Standaard,

Zéroual kondigde tevens de vrijlating aan van 2.200 gevangenen die nog tien maanden of minder gevangenis voor de boeg hebben. Daarvan zijn echter uitgezonderd diegenen die zijn veroordeeld wegens terrorisme, subversie of aanvallen op de nationale veiligheid, dat wil zeggen moslim-extremisten.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen