sukkel


sukkel 1.0

(beledigend)

iemand die onhandig of dom is; onhandig of dom persoon; ook: scheldnaam voor iemand die onhandig of dom is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sukkel…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Rudy Baylors vader is gestorven, zijn moeder is hertrouwd met een sukkel, hij heeft het contact verbroken.

   NRC,

   Speel je je racespellen nog steeds met de pijltjestoetsen, terwijl je je suf zoekt naar welke knop het gaspedaal is? Sukkel! Autorijden doe je met een stuur en gaspedalen! Zo is het 'Formula 1 Racing Wheel' van Thrustmaster een goeie tip.

   http://krant.telegraaf.nl/krant/dezeweek/teksten/games.deel6.idealepc.html,

   Combinatiemogelijkheden


   met koppelwerkwoord


   • een sukkel zijn

   Ik heb in mijn copy to self-box vierhonderd mailtjes zitten. Dat is leuk zo'n archieffunctie, maar je moet het wel bijhouden. Als je dat niet doet, krijg je schuldgevoelens: 'Oh, ik zou die mailbox eens op moeten ruimen. Anderen doen dat veel beter dan ik, wat ben ik toch een sukkel.'

   Intermediair,

   met adjectief ervoor


   • een grote sukkel
   • een grotere sukkel
   • de grootste sukkels

   Islam, zo leerde Mehdi, had zo weinig regels, bood zichzelf zo eenvoudig, zonder omhalen aan dat je wel een heel grote sukkel moest zijn als je ze niet in je oren gepropt kon krijgen.

   De langverwachte, Abdelkader Benali,

   "Zo zeg, wat had ik graag getuige willen zijn van je afgang, Ruudje." Hij keek haar boos aan. "Lekkere vriendin ben jij. Met vrienden zoals jij heb je geen vijanden nodig." "Ruud, schattebout, wees een vent", zei Maaike streng. "Je hebt je meerdere ontmoet. Dit laat je toch niet op je zitten? Je gaat toch wel de strijd aan met deze dame? Echt, als je het nu laat afweten, ben je een grotere sukkel dan ik dacht."

   De Telegraaf,

   "Het zijn kwetsbare liedjes - en ook de mensen voor wie ze nog wat betekenen, zijn erg kwetsbaar geworden. Ik zou niet graag willen dat dat in een holadijee-sfeer terecht kwam. Al was het maar uit eerbied voor mijn vader, die al die liedjes heeft geschreven en daar niet eens ooit een lintje voor heeft gekregen. De grootste sukkels uit die tijd hebben een lintje gehad. Hij niet.

   NRC,

   in voorzetselgroep


   • voor (de) sukkels

   Deze 'Onconventionele Antimarginalen', zoals ze zichzelf trots noemen, pakken de zaken efficiënt aan. Zomaar 'naïef een schilderijtje' maken waar niemand op wacht is iets voor sukkels, vinden zij. Het duo levert uitsluitend op bestelling en dan in flinke series.

   NRC,

   Sportkleding in het openbaar was vroeger voor sukkels, nu is het niet meer weg te denken uit de garderobe van moderne jongeren - het hip-hop ensemble Run DMC zingt zelfs zonder schroom een loflied over "My Adidas'.

   NRC,

   En niemand durft hun iets in de weg te leggen. Weet je dat zij nooit een treinkaartje kopen? Ik weet niet hoe ze het klaarspelen, maar ze betalen nooit. Betalen is blijkbaar voor het plebs. Voor de sukkels.'

   Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

   Vaste verbindingen


   aan de sukkel raken; aan de sukkel zijn

   1. vaak of langere tijd niet fit zijn; vaak of langere tijd ziek zijn of tegenslag ondervinden

    Heije was al jaren aan de sukkel. In zijn brieven aan de secretaris van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst klaagt hij geregeld over een steeds verergerende podagra, een uiterst pijnlijke ziekte, die eufemistisch wel 'het pootje' genoemd werd. Later komt daar dan nog een hardnekkige 'hoestkramp' bij, die ook veel pijn veroorzaakte en hem het werken regelmatig onmogelijk maakte.

    http://www.janstroop.nl/oudesite/artikelen/heijes_uitvaart_en_daarna.shtml,

    Frank Vandenbroucke overleden [...]. Laurent de Backer, de voorzitter van de Belgische wielerbond, reageerde onthutst op het nieuws [...]. Hilaire van der Schueren, een van zijn laatste ploegleiders, was eveneens geschokt. "Ik haalde hem binnen nadat hij wat aan de sukkel was geraakt na privéproblemen. Aan het einde van die periode bij mij leek hij opnieuw op weg een 'grote' te worden, maar hij verviel weer."

    http://www.nu.nl/sport/2100663/frank-vandenbroucke-overleden.html,

    Toon Heeren niet langer aan de sukkel [...]. Een vervelende hielblessure speelde Toon Heeren van Loopteam Velocitas lange tijd parten. Zijn prestatie in de Halderbergeloop, een winnende tijd op de tien kilometer van 32.23 minuten, doet vermoeden dat de Willebrordse master helemaal terug is. Toon Heeren: "Alles bij elkaar heb ik een jaar gesukkeld en nauwelijks wedstrijden gedaan."

    http://www.bndestem.nl/sport/sport-regionaal/toon-heeren-niet-langer-aan-de-sukkel-1.291766,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   sukkel 2.0

   iemand met wie je medelijden moet hebben; iemand die medelijden behoeft; beklagenswaardig persoon

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een sukkel…

   is een persoon

   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] behoeft medelijden; is beklagenswaardig

    Algemene voorbeelden


    Dit is het dus. Hiervoor moest ik zonodig een vwo diploma. Hiervoor heb ik op de kunstacademie gezeten, vijf lange jaren elke avond van de week. Hiervoor heb ik moeilijke keuzes gemaakt in mijn leven, knopen doorgehakt, beslissingen genomen en consequenties aanvaard. Het hoofd geboden aan zware tijden en tegenslag, aan mezelf gewerkt en gesleuteld, tegen beter weten in soms, om te worden die ik nu ben: een sukkel die de hele dag appeltjes staat te schillen, bekertjes melk staat in te schenken en poepluiers staat te verschonen.

    http://home.hetnet.nl/~josvanvenrooij/hetisweerherfst.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • arme sukkel

    Of je leest dat Bismarck heeft gezegd: "Er wordt nooit zoveel gelogen als na de jacht, tijdens een oorlog of voor de verkiezingen". En dan kijk je naar Elco Brinkman en je voelt een zekere deernis, want je begrijpt dat die arme sukkel er gewoon in is gelopen met zijn commissariaatje. Onbegrijpelijk dat zo weinig Nederlanders elders asiel aanvragen.

    NRC,

    'Nee, je weet natuurlijk niet wat eraan voorafging. Nou, hier komt ie, er was altijd al iets tussen haar en oompje Albert geweest. Je moet weten, ik ken haar moeder veel langer dan mijn broer Archie. De arme sukkel was weduwnaar, ik heb 'm Elaine in de armen gedreven. Ik had maar hoeven wachten tot mijn eigen wederhelft opgestapt was, maar ach, ik heb er geen spijt van.'

    De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen