superbe


superbe 1.0

prachtig; uitmuntend; formidabel

Algemene voorbeelden


Hij lummelde op de juiste manier met ogen voor en achter door de superbe boekwinkels om en bij de Plaats, dronk zijn koffie in de Posthoorn en zat als het zomer was besprinkeld met zonnevlekken op het Plein.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

Dirk Vereecken zat zielsblij op zijn hurken in het midden van de strooiweide [...]. Dat hij, in asvorm, zou mogen bijdragen tot de superbe kwaliteit van dit gazon, vervulde hem van trots.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

De cd opent prachtig met Watkins Linda Delia. Een superbe compositie is zonder meer The River People.

De Standaard,

Jordaanse politicologen daarentegen geloven dat het IAF zo diep in de Jordaanse maatschappij is geworteld dat het in staat moet worden geacht door zijn superbe organisatie en discipline op de huidige politieke sterkte in het parlement te blijven.

NRC,

Het publiek kwam niet voor de karakterisering van een rol maar voor een mooie stem. Derhalve is het ook niet verbazingwekkend dat Marilyn Horne, de fabuleuze Amerikaanse mezzo, in 1960 niet alleen Rossini's heldinnen vertolkte maar ook de mannelijke castraatrollen in zijn opera's nieuw leven heeft ingeblazen. Haar superbe stembeheersing toont aan wat Rossini eiste van de vrouwelijke mezzo, die nog in castratenstijl geschoold was.

http://www.let.uu.nl/voice/History/CollegeReinders/Inleiding.html,

Als hij dit zegt, denk ik aan de schilder Vincent van Gogh, die indertijd tijdens zijn verblijf in Drenthe ongetwijfeld ook in Gees is geweest. Aan zijn broer Theo schreef hij toen: 'Drenthe is superbe, maar het er uithouden hangt af of men bestand is tegen de eenzaamheid.'

http://www.elders.nl/index.htm