superslank


superslank 1.0

( Gezegd van zowel personen en hun lichaamsdelen als van (vooral concrete) zaken)
veel slanker dan normaal; buitengewoon slank; uiterst dun; zeer slank

Algemene voorbeelden


Waren natuurlijke rondingen gedurende de hele geschiedenis van de mensheid geliefd, ten tijde van de strijd om het kiesrecht ontstond er plotseling een grote voorkeur voor superslank.

http://143.169.1.181/zorrabackupsite/Lectuur/Indebanvanhetlichaam.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een superslanke aerobicsinstructrice
  • een superslanke dame
  • een superslanke filmdiva
  • een superslanke mannequin
  • een superslanke vrouw

Aan de Deense aktrice Asta Nielsen, die vlak na Eerste Wereldoorlog het voorwerp was van een ware cultus, wijdde de auteur een lang gedicht. De hele artistieke goegemeente was in de ban van de superslanke filmdiva, die meer in haar mars had dan alleen femme fatale-vertolkingen.

De Standaard,

Bij de beautyfarm moet je bepaald niet zijn als de spiegel je er onlangs nog met klem op wees dat een interessant verleden en een boeiend heden zijn sporen hebben nagelaten. They rub it in, sommige van de zorgvuldig opgemaakte, superslanke dames van de schoonheidsinstituten.

NRC,

Aan een gedekte tafel met taart en gevulde cognacglazen zitten twee superslanke jonge vrouwen recht tegenover elkaar.

http://143.169.1.181/zorra/Ads/2001/Gal_binnenhuis_ModularLightning0801.htm,

Ooit stond de Mini synoniem voor chique. De superslanke mannequin Twiggy had er een, maar ook Niki Lauda, Peter Sellers en leden van de Britse koninklijke familie lieten er zich graag in zien.

De Standaard,

Ze heeft diverse keren vet laten wegzuigen, ze heeft zich laten injecteren met Botox om haar rimpels weg te krijgen en ze heeft hier en daar wat laten liften. Maar volgens Jamie Lee Curtis hielp het allemaal niets. Ze is 43 jaar, ze heeft het lijf dat bij die leeftijd hoort en het wordt tijd dat de wereld dat eens onder ogen krijgt. Dus staat de Hollywood-ster deze week in een sportbeha en onderbroek in het Amerikaanse tijdschrift More. Zonder kleren, zonder make-up, zonder professioneel kapsel heeft ze weinig weg van de superslanke aerobics-instructrice die ze speelde in de film Perfect.

Algemeen Dagblad,

  • superslanke benen

Een mantelpakje in tweed draag je [...] best chic met glimmende handtas en met de nieuwe strakke, hooggehakte laarzen, bestemd voor superslanke benen.

De Standaard,

  • een superslank lichaam
  • een superslank vrouwenlichaam

Ze grijpt naar haar zogenaamde vetrollen in de flanken van haar superslanke lichaam, ze wijst op haar zogenaamde spataders die met geen telelens te vinden zijn en ze trekt aan haar vogelnestje, zoals ze de rimpels in haar hals noemt.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Normaal houdt ZORRA zich niet bezig met klacht indienen tegen discriminerende media- of reclame­producten. Sanctioneren is de taak van het zelfregulerend orgaan van de reclame-industrie, de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP). Maar die kunnen dat enkel doen als het publiek een klacht indient. Omdat dat vrijwel nooit gebeurt, neemt ZORRA soms zelf het initiatief om klachten te verzamelen, zoals vorige zomer, 'tegen het nodeloos gebruik van het slanke tot superslanke lichaam in reclame'.

http://www.rosadoc.be/site/mainnl/kijker.htm

Ideaalbeelden als het superslanke, in fitnessclubs getrainde vrouwenlichaam en de pure mannelijke krachtmachine à la Arnold Schwarzenegger drongen door tot musea en galeries.

De Standaard,

  • een superslanke nek

De jarenlange druk van het 8 kilogram-zware sieraad op het borstbeen gaf haar de begeerde superslanke "giraffenek". "Eerst is het pijnlijk", geeft Mapli toe. Ze toont de nooit geheelde littekens op haar huid. "Maar het went. Het moet wel, zodra je de beslissing nam, draag je de ringen voor de rest van dit leven."

De Standaard,

  • een superslank profiel
  • een superslanke vorm

De monitoren uit de Acer G6-serie zijn met hun superslanke profiel zeer stijlvol. Daarnaast profiteer je van superieure prestaties, milieuvriendelijkheid en slim energiegebruik. En dat voor een zeer betaalbare prijs.

https://www.hardwareoutlet.nl/21-22-inch/1954-acer-g226hqlibid-4712196823351.html

De introductie van de Samsung SyncMaster 211MP en 241MP is een uitbreiding van de al bestaande SyncMaster 151MP en 171MP-lijn. De nieuwe modellen hebben een elegante en superslanke vorm gekregen met een inventieve monitorvoet die nauwelijks ruimte inneemt en het scherm makkelijk kantelbaar maakt.

http://www.hear.nl/nieuws/index.html,

  • een superslanke televisie

Ik dacht: een superslanke televisie blijft het domein van OLED. Maar kijk, SONY toont dat het ook met LCD een ongelooflijk dunne tv kan maken.

https://issuu.com/contentconnections/docs/mzbe_1512_nl_ebook/26,

met werkwoord


  • iemand superslank maken

Steeds vaker wordt voedsel dat zo doodgewoon lijkt, gepresenteerd als 'superfood'. 'Superfood' zou de kans op kanker verkleinen, je superslank maken, je huid strak houden of je libido opkrikken.

http://www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=3&id=1590,

  • superslank worden

Mijn benen, of eigenlijk mijn bovenbenen, zijn echter altijd problematisch geweest. Ze zullen waarschijnlijk ook nooit superslank worden, dat zit nou eenmaal in de familie, maar ik zie zelf toch wel een klein beetje verschil.

http://www.redreidinghood.com/2014/06/outfit-gold-rush/,

  • superslank zijn

Zijn moeder was heel aardig. Ze was superslank en droeg japonnen van zijde, bedrukt met bloemmotieven.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

'We herkenden elkaar bijna niet meer. Degenen die vroeger superslank waren, waren nu de dikkertjes geworden. Bovendien waren we natuurlijk wat grijzer geworden. Dat was ook het enge aan het weerzien, hoor.'

Meppeler Courant,

met eigennaam


De superslanke Romée Strijd probeert zo goed mogelijk te zorgen voor haar lichaam. Hoe kijkt zij aan tegen de strenge normen in het modellenvak?

http://www.rtl.nl/van-der-vorst-ziet-sterren/#!/343193/nieuws/bdc254cc-5068-48ef-9692-6585d0461d04-helaas-bepaal-ik-de-regels-niet/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • elegant en superslank

De introductie van de Samsung SyncMaster 211MP en 241MP is een uitbreiding van de al bestaande SyncMaster 151MP en 171MP-lijn. De nieuwe modellen hebben een elegante en superslanke vorm gekregen met een inventieve monitorvoet die nauwelijks ruimte inneemt en het scherm makkelijk kantelbaar maakt.

http://www.hear.nl/nieuws/index.html,