syfilitisch


syfilitisch 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

( Gezegd van zaken, met name ziekten, aandoeningen, gezwellen e.d.)
veroorzaakt door syfilis; gepaard gaande met de verschijnselen van syfilis of met verschijnselen die daarop lijken

Algemene voorbeelden


Het was een buurt waarin zich het droesem van twee eeuwen moreel en materieel verval had opgehoopt. Een syfilitisch gangenstelsel dat al lang aan zichzelf ten gronde zou zijn gegaan als het niet gestut was geworden door de heren studenten. En nu ging het gerucht dat er een frisse wind door de buurt waaide.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

Aan de hand van symptomen die een zieke produceert probeert een klassiek homeopaat die zich tevens bezig houdt met miasma's er achter te komen welk miasma op dat moment de boventoon voert. Dat helpt hem/haar bij het kiezen van een zo goed mogelijk passend middel. Men heeft middelen die zuiver psorisch, sycotisch, syfilitisch of tuberculinisch zijn en ook middelen die mengelingen hebben van twee of meer miasma's.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

In zijn memoires herinnerde Stefan Zweig zich het Wenen van zijn jeugd als bevolkt door dichte drommen prostituées. Maar zijn beschrijving van de Weense fin-de-siècle prostitutie als een soort oeverloos ondergronds meer van betaalde lust - waaruit syfilitische walmen naar de burgerwereld opstegen - vertelt ons méér over de obsessies van burgerlijke jongelieden dan over de omvang van de prostitutie in Wenen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een syfilitische kanker
  • een syfilitische ontsteking
  • een syfilitische zweer
  • syfilitische depressies
  • syfilitische huidaandoeningen
  • syfilitische pokken
  • syfilitische verlammingen
  • syfilitische ziekten

Een psorische kanker zal minder snel en heftig verlopen dan een syfilitische.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Mensen zijn zo raar. Met hun ziel op hun nek lopen ze te koop, met syfilitische zweren op de wangen en builen in de nek.

Ars vivendi; Maten, Jan De Leeuw,

Bij syfilitische ziekten is er sprake van daadwerkelijke destructie.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Die verketterden hem - ik parafraseer het rijke arsenaal aan beledigingen - als een gedegenereerde jood die alle talent de Weense Hofopera had uitgejaagd en tussen de bedrijven door bij een prostituée in een der Weense voorsteden een syfilitische ontsteking zou hebben opgelopen - wat trouwens allemaal gelogen was.

De Groene Amsterdammer,

Kijk ik omhoog, dan zie ik waar ik maar wil mijzelf weerspiegeld in de duizenden glinsterballen waarmee het warenhuis is versierd, overal mijn bolle kop en opgeblazen pens met daaraan worsterige ledematen. Hier heb ik schubben, heb ik zweren, syfilitische pokken, wratten.

Zonsopgangen boven zee, Jeroen Brouwers,

Het kan zelfs dat de homeopaat schurft, psoriasis en syfilitische huidaandoeningen beschouwt als uitingen van een en hetzelfde miasma (verontreiniging).

http://www.skepp.be/thema/problemen_homeopathie.html

Dat ernstige syfilitische afwijkingen aan het schedeldak niet altijd tot de dood van de patiënt hoeven te leiden, blijkt uit de ziektegeschiedenis van Johannes Dorsvelt. Diens schedeldak laat dat ook duidelijk zien.

http://www.ntvg.nl/publicatie/twee-ziektegeschiedenissen-rond-1800/volledig,

Hij leed aan syfilitische verlammingen en depressies.

http://www.frederikvaneeden.nl/homepage/show/pagina.php?paginaid=285238

syfilitisch 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

( Gezegd van personen)
lijdend aan de geslachtsziekte syfilis

Algemene voorbeelden


Floris Jespers schildert met evenveel vreugde een syfilitische meid als een bloeiende boomgaard.

De Standaard,

Mary is nu zelfstandig prostituee, haar dienstmeid is oud en syfilitisch, de kat poseert om de nieuwe 'houding' van Mary te suggereren, de heksenmuts en berkenroede aan de muur symboliseren dat prostitutie het werk is van de duivel, de politierechter met drie dienaren komt net de deur binnen om Mary te arresteren.

http://wapedia.mobi/nl/Mensenhandel

Joris wou toen ook niet naar Nîmes omdat Tineke vond dat de vrouwen niet onbeschermd konden achterblijven, midden in de bossen waar syfilitische Dordognese landarbeiders op hen stonden te loeren, met dorsvlegels in de hand.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,