syllabe


syllabe 1.0

lettergreep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een syllabe…

is een woorddeel

      Algemene voorbeelden


      Zijn fluisteren nadert soms de grens met de onverstaanbaarheid maar ook dan is zijn dictie helder, zijn articulatie onnavolgbaar: iedere syllabe ploft van zijn lippen in de geest van de toehoorder. Maar ook zwiepende uithalen zitten in zijn register en ronkende klinkers met een tremolo dat diepe gevoelsgronden verraadt.

      Een soort Engeland, Robert Anker,

      Hier volgen eindtermen taalkunde op een vrij concreet niveau, dat het lesniveau al behoorlijk dicht nadert [...]. Leerlingen kunnen uitleggen wat het verschil is tussen morfemen en syllaben.

      http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      met telwoord ervoor


      • drie syllaben
      • vier syllaben

      In een simulatie-experiment werd een willekeurige steekproef genomen van 5000 werkwoordvormen op –D of –DT [...]. Die vormen werden gerepresenteerd in termen van een set van zes morfosyntactische kenmerken (o.a. tempus, persoon, getal) en twaalf fonologische kenmerken (onset, nucleus, coda en klemtoon van de laatste drie syllabes van de woordvorm).

      www.klasse.be/archieven/extra/Tekst/ 2000-09-01/werkwoordspelling.doc,

      Kinderen met voor hun leeftijd [...] lage lees- en spellingscores en kinderen met normale lees- en spellingscores voor hun leeftijd [...] kregen de opdracht pseudowoorden na te zeggen. De pseudowoorden waren van uiteenlopende lengte (een tot en met vier syllaben) en verschilden in de frequentie waarmee hun lettergrepen in het Nederlands voorkomen.

      http://www.fon.hum.uva.nl/rob/FonetischeVereniging/Antwerpen2001abstracts.html

      met adjectief ervoor


      • beklemtoonde syllabe
      • geaccentueerde syllabe
      • onbeklemtoonde syllabe

      We zullen er in deze studie van afzien om systematisch hypotheses te testen die betrekking hebben op de eis dat de afstand tussen de beklemtoonde syllabe van het deelwoord en de prosodische grens niet kleiner mag zijn dan 1 onbeklemtoonde syllabe en niet groter mag zijn dan 2-3 syllabes.

      http://www.neerlandistiek.nl/07.01/article_notes.html

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een beklemtoonde syllabe
      • een geaccentueerde syllabe

      Het voordeel van difonen, naast de 'ingebouwde' coarticulatie, is het geringe aantal dat je nodig hebt voor een Tekst-naar-Spraak systeem [...]. De klachten die zo'n systeem oplevert zijn: te weinig verschil tussen korte, onbeklemtoonde syllaben en lange, geaccentueerde syllaben en te weinig keuze uit een zinsmelodie.

      http://www.let.uu.nl/~Gerrit.Bloothooft/personal/onderwijs/Tekst-naar-Spraak/Sittig/Tekst%20naar%20Spraak.htm,

      Het project met difonen is het SPIN-programma (Stimulerings Projectteam Informatica-onderzoek) bij het IPO in Eindhoven. Van 1982 tot 1986 is daar gewerkt aan het samenstellen van een difoondatabase. Deze database bestond uit 2103 difonen uit beklemtoonde syllaben en 576 trifonen om de moeilijke /h/-overgangen zo goed mogelijk te laten klinken.

      http://www.let.uu.nl/~Gerrit.Bloothooft/personal/onderwijs/Tekst-naar-Spraak/Sittig/Tekst%20naar%20Spraak.htm,

      in voorzetselgroep


      • in syllaben verdelen

      Welke principes hanteren kinderen bij het verdelen van een woord in syllabes [...]? Welke aspecten van het klankbewustzijn spelen een rol bij het leren lezen van jonge kinderen?

      http://cpl.ufsia.ac.be/web/Overzicht,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen