t.o.v.


t.o.v. 1.0

((vooral) geschreven taal)

ten opzichte van; in verhouding tot; tegenover

Algemene voorbeelden


Wie zelf 50 % inkomstenbelasting betaalt over rente-inkomsten (belastbaar inkomen tussen 44.349 en 88.696 gulden) betaalt 15 procentpunt meer belasting. In feite 43 % meer; 15 t.o.v. 35. In het 60 % tarief: 71 % meer.

NRC,

In de afgelopen eeuw is de houding van mensen t.o.v. dieren ingrijpend veranderd, vooral de laatste twintig jaar.

http://www.xs4all.nl/~teledier/keuze.html

Op grond van berekeningen met sterk vereenvoudigde klimaatmodellen zou de temperatuur in 2000 zo'n 0.5°C stijgen t.o.v. 1970.

http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html

Wanneer de kat zich dus agressief t.o.v. u gedraagt, moet u ze straffen en de straf moet op zijn "kats" gebeuren: een flinke tik op de neus of op het lichaam, gepaard met een krachtig uitgesproken strafwoord (bijvoorbeeld: foei, neen, mag niet, enz. ..telkens hetzelfde woord gebruiken).

http://www.vvd-dierenkliniek.be/medische_info/kat_opvoeden.htm

Een volle poule is voor de organisatie de meest ideaal denkbare situatie. Dat dit bovendien een stijging in deelname is van meer dan 40% t.o.v het vorige toernooi, is voor de nog jonge dartclub in Vollenhove een prima uitgangspunt voor de verdere activiteiten.

Meppeler Courant,

Het gemengd badmintonspel is doorgaans trager dan het dubbelspel met meer gevoeligheid om beide spelers in het spel te betrekken [...]. Een vrouw die zich achteraan in het veld plaatst, zorgt er meestal voor dat zij zich in een nadelige positie bevinden t.o.v. hun tegenstanders, daar zij meestal niet zo hard kan smashen t.o.v. de man.

http://www.westhoekbadminton.be/,

In de totale cyclus onderscheidt de verbranding van hout zich in gunstige zin t.o.v. de fossiele brandstoffen.

http://www.hout-cv.nl/

Het frezen van een pijp is duur en tijdrovend. Kies daarom voor uitslijpen. Voordelen t.o.v. frezen zijn o.a.; veel eenvoudiger, kortere bewerkingstijden en goedkoper in verbruik.

http://www.almi.nl/algemeneinfo.html

Het grote structurele tekort op de lopende rekening van de VSA uit zich in een sterke daling van de dollar t.o.v. vooral de euro.

http://ceder.cdenv.be/@work/ondernemen/standpunten/conjunctuurnota.pdf,

t.o.v. 2.0

(formeel; (vooral) geschreven taal)

ten overstaan van; in het bijzijn van

Algemene voorbeelden


Onder voorwaarden kan per woning een subsidie van € 10.000,-- worden verkregen bij de aktepassering t.o.v. de notaris.

http://www.funda.nl/koop/zwolle/appartement-47862124-eerste-baan-1/omschrijving/

Verklaring t.o.v. de notaris Gosuinus Verheiden, en de getuigen Albert van Bemmel en Herbert Hermansz op verzoek van Gerrit Vaeck, van Jacop van Angeren, Jan Janszs gnd. Vos, Bart Hermansz en Jan Roloffs van Wolferen over de grootte en de eigendom van de Essenpas.

http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=102&miaet=1&micode=1087&minr=1501920&miview=inv2&milang=nl

De vraag is of er geen hoofdthema moet worden toegevoegd aan het debat nu een voorlopig getuigenverhoor rond de zaak van een voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid plaatsvindt t.o.v. de rechter-commissaris bij de Rechtbank Midden Nederland te Utrecht waar negen getuigen worden gehoord.

http://emls.webnode.nl/news/de-zaak-demmink-rechtvaardigt-een-parlementaire-enqu%C3%AAte-!/,

Hogersdijk is als notaris ter standplaats Heenvliet beëdigd t.o.v. de rechtbank van Brielle op 20-2-1863.

http://www.streekarchiefvpr.nl/pages/nl/zoeken-in-collecties/genealogische-akten.php?mistart=0&mivast=126&mizig=236&miadt=126&miaet=54&micode=110-3041&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt