tabloidformaat


tabloidformaat 1.0

papierformaat ter grootte van ongeveer een halve traditionele krantenpagina

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tabloidformaat…

is een papierformaat; is een formaat

  • [Afmeting] is een relatief klein papierformaat, ongeveer ter grootte van een halve traditionele krantenpagina, meestal ongeveer gelijk aan A3 (420 × 297 mm)
  • [Soort] is een papierformaat, meestal gebruikt voor kranten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werd oorspronkelijk voornamelijk voor op sensatie beluste boulevardkranten gebruikt, maar is sinds enige tijd ook het formaat van veel zogeheten kwaliteitskranten

    Hoofdsemagram: formaat


    Algemene voorbeelden


    Het uitbrengen van regionale kranten met kleinere afmetingen, het zogenoemde tabloidformaat, kan de oplagen van die dagbladen een positieve impuls geven.

    Reformatorisch Dagblad,

    De komende vijf jaar krijgt Het Parool de kans zijn bestaansrecht te bewijzen. Het maakt Steenbergen tot 'een uitermate blij en gelukkig mens'. Waarom Het Parool en Weekmedia het buiten PCM wel zullen redden? "Een kleine organisatie met supergemotiveerde mensen die voor zijn bestaan vecht, kan zich afwijkend gedragen van de gevestigde orde." Zijn droom in de ochtend te verschijnen, liefst op tabloidformaat, is de komende jaren nog niet aan de orde.

    Het Parool,

    The Times, een andere krant uit Murdochs media-imperium, doet het wel goed. In de hoop de neerwaartse tendens van de jongste jaren om te keren, schakelde de kwaliteitskrant vorig jaar over op het tabloidformaat. "The Times is de enige kwaliteitskrant die de jongste maanden een sterke stijging van de oplage kende. En dat komt alleen door de formaatsverandering."

    De Standaard,