tafelgerei


tafelgerei 1.0

set van voorwerpen die nodig is om er aan tafel mee en van te kunnen eten; gezamenlijke benodigdheden voor het nuttigen van de maaltijd

Semagram


Tafelgerei…

is gerei; is een set

 • [Leden] bestaat uit bestek en vaatwerk; bestaat uit vorken, lepels en messen; bestaat uit borden, schotels en schalen
 • [Doel of bestemming] dient om er aan tafel mee en van te kunnen eten

  Hoofdsemagram: gerei


  Algemene voorbeelden


  De lunch wordt genoten met veel meer stilte dan bij ons. Het tafelgerei is eerder klein en broos maar van een smaak waarvan onze borden, glazen en lepels wat stijl kunnen leren.

  Miniaturen, Karel Jonckheere,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • houten tafelgerei

  Het houten tafelgerei is een goed voorbeeld van toeristenkunst. Kongohoutsnijders maakten het naar het voorbeeld van het bestek en serviesgoed dat de Europeanen meebrachten naar Afrika.

  http://www.museumkennis.nl/lp.rmv/museumkennis/i001215.html

  • plastic tafelgerei

  Begin jaren 80 sloot De Lucchi zich aan bij de designgroep van Studio Alchimia en later bij de Memphis-groep, die ontstaan is uit Alchimia. Voor Memphis ontwierp hij enkele opvallende objecten en talrijke verlichtingsobjecten o.a. voor de verlichtingsfirma Artemide [...]. Hij startte in 1984 zijn eigen designstudio en ontwierp o.a. plastic tafelgerei voor Bodum.

  http://www.dside.yucom.be/pag10.htm#academisch

  • tinnen tafelgerei

  Het werk vorderde slechts langzaam vanwege het geringe zicht en de slechte duikomstandigheden, maar zij borgen een bronzen kanon, verschillende Chinese porseleinen schalen, een mooie verzameling breekbaar Beiers glas, mooi tinnen tafelgerei, een geelkoperen Franse hoorn, meer dan tweehonderd flessen Duitse en Franse witte en rode wijn en honderden Spaanse zilveren en enkele Hollandse gouden muntstukken.

  http://www.duiken.nl/

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • verzilverd tafelgerei

  Hierbij een greep uit de ruime sortering: * verzilverd tafelgerei: bestekcassettes, theeserviezen, terrines, dekschalen, bonbonnières, visbestek, serveerbestek en losse bestekdelen, kandelaren en ander klein goed; * kristal: karaffen, schalen, glazen, koekpotten, azijnstellen, suikerstrooiers etc.; * servies: o.a. Maastrichts aardewerk, engelse dessert- en gebaksstellen; * Kroonluchters.

  http://home.hetnet.nl/~de.woelmuis/

  met ander, nevengeschikt substantief


  • glaswerk en tafelgerei

  Sipek, geboren in Praag, studeerde architectuur in Hamburg, gaf les in Hannover en Essen en werkt nu in Amsterdam. Zijn ontwerpen van gebruiksvoorwerpen getuigen steeds van zijn typisch poëtische benadering. Zijn werk bevat ook glaswerk en tafelgerei.

  http://www.dside.yucom.be/pag10.htm#academisch

  • keukengerei en tafelgerei

  Tal van opsmukartikelen, keuken- en tafelgerei, huishoudelijke voorwerpen, wapens, en onderdelen van muziekinstrumenten werden in Zoutleeuw aangetroffen.

  http://millennium.arts.kuleuven.ac.be/WEA/Conservatie.htm

  Wat glaswerk voor de keuken en de tafel en keuken- en tafelgerei betreft, noteert 2001 een exportcijfer van ong. 147 miljoen EUR.

  http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2002_nl/es-horeca/part1_nl.html

  • serviezen en ander tafelgerei

  In de schilderachtige Hofstede De Witte Swaen, bij Montfoort, drijven de vriendinnen Marie Wansink en Erna van der Eng een winkel in tweedehands serviezen en ander tafelgerei.

  NRC,