tandenborstel


tandenborstel 1.0

afbeelding

Bron: Dwight Burdette
( CC BY 3.0 )

kunststof borsteltje op een plastic steel dat, voorzien van tandpasta, wordt gebruikt om je tanden mee te poetsen; borstel waarmee je je tanden poetst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tandenborstel…

is een borstel; is een gereedschap

  • [Constructie] bestaat uit een plastic steel met aan het uiteinde een langwerpig stukje kunststof borstel
  • [Functie] dient om er de tanden mee te poetsen
  • [Gebruikswijze] wordt gebruikt door het met een laagje tandpasta bedekte borstelgedeelte over de tanden te bewegen en deze zo te reinigen

    Algemene voorbeelden


    Een tandenborstel is versleten als de buitenste haren uit elkaar gaan staan, hij moet dan vervangen worden.

    http://www.afscheen.cistron.nl/

    Snel zoek ik al mijn bagage bijeen. Tandenborstel, bodygel, slipjes die te drogen hangen, mijn schrijfbloc, boeken. Drie minuten. In mijn haast trek ik de ritssluiting van mijn tas stuk.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Toch is het aanbod van zoveel verschillende soorten en maten tandenborstels niet voor niets. Ieder gebit is tenslotte uniek en vraagt om een specifieke verzorging en dus de juiste tandenborstel.

    http://www.gezondheidsnet.nl/

    Te veel tandenborstels zijn te hard, andere zijn te zacht en nog andere hebben geen afgeronde haren. De Vlaamse tandartsen vinden dat erg maar kunnen daar weinig tegen uitrichten. 'Voor de tandenborstels geldt immers de cosmetische wetgeving', zegt tandarts Hanson van het Verbond van Vlaamse Tandartsen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een (te) harde tandenborstel
    • een zachte tandenborstel

    Een onjuiste poetstechniek met een te harde tandenborstel of een te abrasieve tandpasta (rokerstandpasta) kan leiden tot afslijting van het glazuur zodat de dentine ontbloot wordt.

    http://www.gskdental.be/sensodyne/nl/info_tand.html,

    Gebruik een zachte tandenborstel en poets niet te hard; gebruik ook flosdraad, tandenstokers of ragers om de tanden schoon te maken.

    http://www.frisdrank.nl/index.html

    Belangrijk is altijd een zachte tandenborstel te gebruiken waarvan de haren niet uitelkaar staan. In het algemeen geldt minimaal twee maal per dag poetsen, bijvoorbeeld na het ontbijd en voor het slapen gaan.

    http://www.bambodino.nl/index.htm

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een tandenborstel in haar mond

    De kinderen moeten gewassen, aangekleed, naar school gebracht. Rugzakken met broodtrommeltjes erin en kastanjes mee voor het herfstwerkstuk, niets vergeten. Vanaf het moment dat de wekker gaat tot het moment waarop ze zichzelf met een tandenborstel in haar mond bij de spiegel aantreft, lijkt een eeuwigheid verstreken.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    in voorzetselgroep


    • met een, je tandenborstel

    Met een tandenborstel kun je al veel plaatsen in de mond goed bereiken en reinigen, maar tussen de tanden en kiezen komen de haren van een borstel niet voldoende. Daarom kun je extra maatregelen treffen om ook daar te reinigen.

    http://www.afscheen.cistron.nl/

    Bij het tandenpoetsen moet je de retentiebeugel uit je mond nemen en voorzichtig schoonmaken. Dit kun je gewoon met je tandenborstel doen.

    http://www.beugel.nl/index.html

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn tandenborstel
    • zijn tandenborstel

    Ik ben bij elk vertrek nogal chaotisch. Gisteren heb ik bijvoorbeeld mijn tandenborstel vergeten en op de vorige hotelkamer bij de veganisten heb ik mijn chique zwarte bh die zo mooi past onder dat gedecolleteerde topje laten liggen.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    Rafa is niet in de cel. Zijn lakens en deken zijn van zijn brits getrokken, zijn tandenborstel staat niet op de gootsteen en het rek waarop zijn sporttas stond met zijn vrijetijdskledij is leeg.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • tandenborstel en tandpasta

    Het belangrijkste van het tanden poetsen is dat het zorgvuldig gedaan wordt en dat je een goede tandenborstel en tandpasta gebruikt.

    http://www.gezondheidsnet.nl/

    Hij kon Elvire alleen maar aanraden om het planchetje boven haar wastafel ook te ordenen. En waarom niet op dezelfde manier? Links een glas met tandenborstel en tandpasta, rechts een flesje deodorant, daartussen spulletjes van hoog naar plat. Die kleine symmetrie tussen hun wastafels zou het rommeltje al minder een rommeltje doen lijken.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    Met een vader én een moeder als praktiserend tandarts is het me dan ook met de paplepel ingegoten. Van al de meisjes heb ik het onberispelijkste en witste gebit. Mijn tandenborstel en tandpasta draag ik onveranderlijk in mijn heuptasje met me mee.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen