taxfree


taxfree 1.0

vrij van belasting; belastingvrij

Algemene voorbeelden


Uurwerken, zakmessen en peperdure juwelen met gouden prijskaartjes zoals je die in Zürich of Basel vindt. Vooral 14-karaatgoud oefent op Amerikanen een grote aantrekkingskracht uit. Het is goedkoper dan op eigen bodem en de invoer ervan is taxfree.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( Het woord staat vaak losgespeld van het volgende, bijbehorende substantief, als er sprake is of kan zijn van een eerste lid van een samenstelling zoals in taxfree shop tegenover het volgens de officiële regels gespelde taxfreeshop. In het corpus werden verder o.a. aangetroffen: taxfree aanbod; taxfree aankopen; taxfree bestellingen; taxfree goederen; taxfree mogelijkheden; taxfree sigaretten; taxfree winkel.)

    met werkwoord


    • iets taxfree kopen

    Hij herinnerde zich dat Danny op vliegveld Charles de Gaulle taxfree een slof Marlboro had gekocht. In het motel, bij hun eerste gesprek, had Philip ernaar gevraagd en Danny had de slof in de plastic zak van de luchthavenwinkel naar zijn motelkamer gebracht.

    God's gym, Leon de Winter

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    taxfree 2.0

    taxfreeshop

    Algemene voorbeelden


    Alleen in de taxfree in Zaventem en op Britse luchthavens verkrijgbaar: Raffles, zwarte doosjes met diepgrijze kleurvlakken en gouden letters, prachtig in contrast met het dieprood gekleurde sluitstripje van het cellofaan.

    Kwestie van aanpassingsvermogen; Ik beken, ik heb gerookt, Marc Reynebeau,