tegenbegroting


tegenbegroting 1.0

(politiek en bestuur)

door een of meer oppositiepartijen opgestelde begroting die als alternatief moet dienen voor de officiële, door het kabinet of gemeentebestuur gemaakte begroting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tegenbegroting…

is een begroting

  • [Functie] dient als alternatief voor de officiële, door het kabinet of gemeentebestuur gemaakte begroting
  • [Betrokkene] is gemaakt door een of meer oppositiepartijen

    Algemene voorbeelden


    De ChristenUnie trekt in haar tegenbegroting 2,8 miljard euro uit om de plannen van het kabinet op een aantal punten te verbeteren. Daartegenover staat een gelijk bedrag aan bezuinigingen.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/2917001/2011/09/19/ChristenUnie-ageert-in-tegenbegroting-tegen-tweekindpolitiek.dhtml,

    Het vrijgekomen geld wil GroenLinks inzetten voor zorg, onderwijs en natuur. In totaal wil GroenLinks 4,15 miljard euro meer uitgeven dan het kabinet. Daarentegen bezuinigt de partij in haar tegenbegroting 2 miljard euro extra, onder meer op de aanleg van wegen en door het invoeren van een vaarbelasting en een heffing op vliegen.

    Nederlands Dagblad,

    "Met deze begroting draait de regering de bevolking een rad voor ogen, maar niemand merkt het," klaagde VLD-begrotingsspecialist Rik Daems. De VLD kwam met een veredelde tegenbegroting, terwijl ook VU, Agalev en Vlaams Blok aan de bel trokken.

    De Standaard,

    De fracties van de gemeenteraad hebben de voorstellen van Burgemeester en Wethouders eveneens zeer kritisch beoordeeld; één fractie heeft zelfs een complete tegenbegroting ingediend.

    http://www.noordwijk.nl/informatie/infopagina/2003/week%2005.pdf,

    De PvdA werkt aan een tegenbegroting. De sociaaldemocraten willen in ieder geval voorkomen dat wordt bezuinigd op de inburgering en de kinderopvangtoeslag, zoals afgelopen tijd is uitgelekt uit plannen van het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie.

    http://www.nu.nl/politiek/2336106/pvda-werkt-tegenbegroting.html,

    De VVD heeft deze begroting niet willen goedkeuren. Wij hebben een tegenbegroting gemaakt en daarmee aangetoond dat een gezonde manier van begroten mogelijk is. Nu echt beginnen en de financiële reserve van de gemeente niet verder aantasten.

    http://www.haarlem.nl/smartsite20903.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding