tegenbetoging


tegenbetoging 1.0

betoging als reactie op een betoging van een andere partij; tegendemonstratie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tegenbetoging…

is een betoging

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een betoging als reactie op een betoging van een andere partij

    Algemene voorbeelden


    De mars van de Noord-Ierse 'Apprentice Boys' (Leerjongens ) door Londonderry is zaterdag zonder noemenswaardige incidenten verlopen, nadat de katholieke tegendemonstratie was afgelast [...]. Eerder zaterdag hadden de Apprentice Boys ermee ingestemd niet op de stadsmuren van Londonderry te marcheren en uit de buurt van katholieke wijken te blijven. Dat leidde tot geruststelling bij de katholieken, en de inwoners van de katholieke wijk Bogside besloten af te zien van hun tegenbetoging.

    De Standaard,

    De arrestaties vonden plaats nadat burgemeester Opstelten een demonstratie van CP'86 en een tegenbetoging van anti-fascisten had verboden.

    NRC,

    tegenbetoging 2.0

    betoging tegen een voorstel of besluit; tegendemonstratie

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tegenbetoging…

    is een betoging

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een betoging tegen een voorstel of besluit

      Algemene voorbeelden


      Quebec ontvangt dit weekend de Top van de Amerika's [...] voor de ondertekening van een akkoord dat vrijhandel mogelijk moet maken van Vuurland tot Alaska. Het vrijhandelsakkoord treedt in 2005 in werking. Tienduizenden mensen worden verwacht voor een tegenbetoging, die kan uitgroeien tot een massamanifestatie die te vergelijken valt met het protest tegen de Wereldhandelsorganisatie in Seattle (december 1999) en tegen het IMF in Praag (september 2000).

      De Morgen,

      Bont gezelschap protesteert tegen bezoek van Joannes Paulus [...]. Het Collectif du 22 septembre, dat tot stand kwam tegen het pausbezoek en zondag een "tegenbetoging" houdt in Parijs, vormt een bont gezelschap.

      De Standaard,