televisieprogramma


televisieprogramma 1.0

op zichzelf staande uitzending op de televisie; geprogrammeerde uitzending op de televisie; programma dat wordt uitgezonden op de televisie

Semagram


Een televisieprogramma…

is een programma; is een uitzending

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt uitgezonden op de televisie

  Algemene voorbeelden


  Zelden maakte een televisieprogramma zoveel los als de documentaire Dood op Verzoek, die in oktober door de IKON werd uitgezonden. Voor het eerst werd op tv getoond hoe arts en patiënt naar het ultieme moment van de zelfgekozen dood toe leven. Ook de uiteindelijke daad, het inspuiten door de arts van een spierverslappend middel dat de dood tot gevolg heeft, wordt in beeld gebracht. De kwalificaties die het programma oogstte, variëren van 'mooi' en 'ontroerend' tot 'ongehoord heftig' en 'schokkend'.

  NRC,

  Anneke kwam in contact met de televisie toen haar geadopteerde dochter twee jaar geleden terugging naar het kindertehuis in Indonesië waar zij geboren was. Ze hield na die tijd contact met de regisseur van het programma. Die vroeg Anneke om haar werk te mogen filmen. Tijdens de opnames voor het televisieprogramma moest binnen drie dagen alles geregeld zijn, want tijd betekent geld in omroepland.

  Meppeler Courant,

  Een week geleden hadden Elien en zij naar het televisieprogramma Speurtocht zitten kijken. Mensen op zoek naar hun eerste liefde. Het had iets aandoenlijks en tegelijkertijd ook iets gênants. Was die blijde wederzijdse herkenning voor de camera nu echt of gespeeld?

  Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

  Ze gaf me beschuit en thee. Langzaam zakte de misselijkheid. We praatten over van alles en nog wat. Het was gezellig. Ik ging weer rechtop zitten en vertelde over de uitnodiging voor dat televisieprogramma waarin Hugh en ik zondag optreden. Ze was lovend en enthousiast. 'Je wordt nog beroemd,' zei ze.

  Blauwbaard, Pauline Slot,

  Liesbet van Zoonen is Nederlands eerste professor media en populaire cultuur. Het instellen van deze leerstoel en bijbehorend wetenschappelijk centrum is volgens Van Zoonen een logische stap. "Populaire cultuur is heel lang genegeerd door de wetenschap. Popmuziek, massaal bekeken televisieprogramma's of voetbal. De wetenschap haalde de neus er voor op. Ja, je mocht het best onderzoeken, maar alleen met kritiek als uitgangspunt."

  Algemeen Dagblad,

  'Hem' was negenennegentig jaar. Het stadsbestuur had oude bekenden opgespoord, want men hield eraan om een honderdste verjaardag op gepaste wijze te vieren. Niemand twijfelde eraan dat Pirre die zou halen, want hij kon de krant nog lezen zonder bril, althans de titels, hij hield zijn mening over de televisieprogramma's niet voor zichzelf en dronk dagelijks zijn pintjes.

  Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een televisieprogramma, televisieprogramma's maken
  • een televisieprogramma uitzenden

  De AVRO maakte een televisieprogramma over de Trouw Publieksprijs voor het Beste Boek van het Jaar 1999. Enkele dagen voor de uitzending konden lezers in boekhandels en bibliotheken hun stem uitbrengen in verschillende categorieën. In de uitzending werden de uitslagen bekendgemaakt.

  http://www.lezen.nl/

  Belgacom investeert in het bedrijf Event Network, een producent van interaktieve tematelevisie. Event Network wil televisieprogramma's maken rond gebeurtenissen zoals beurzen en tentoonstellingen of speciaal voor bedrijven.

  De Standaard,

  Het bepaalde in de artikelen 52d en 53 Mediawet betekent voor omroepinstellingen die een televisieprogramma uitzenden dat: a. dit televisieprogramma nimmer programmaonderdelen mag bevatten die de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van personen jonger dan zestien jaar ernstige schade zouden kunnen toebrengen; b. dit televisieprogramma slechts programmaonderdelen mag bevatten die schade kunnen toebrengen aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van personen jonger dan zestien jaar, indien uw omroepinstelling is aangesloten bij het NICAM.

  http://www.cvdm.nl/documents/2001006725.pdf,

  met adjectief ervoor


  • een goed televisieprogramma
  • het beste televisieprogramma

  Vorig jaar kreeg de eerste serie van Pleidooi de Nipkowschijf, de prijs voor het beste televisieprogramma van dat jaar.

  Meppeler Courant,

  Twee mensen aan een tafeltje, méér heb je eigenlijk niet nodig om een goed televisieprogramma te maken. Al die omroepen die steeds meer hun toevlucht nemen tot dure decors, verborgen camera's en klappend kijkvee in de studio, zouden eens een blik moeten werpen op: Tussen eten en afwas, een achtdelige serie van een half uur, elke woensdagavond om 19.01 bij de IKON op Nederland 1.

  NRC,

  • een populair televisieprogramma
  • populaire televisieprogramma's

  De twee onderhandelen kort en knopen vervolgens de veters van hun zware laarzen los. Uit de kist halen ze een schop, een geplastificeerd touw met rode vlotters, en vier roestige blikken die ze met nat zand vullen. Ze doen me denken aan een populair televisieprogramma van vroeger, waarin om de haverklap twee mannen met een lange ladder over de set liepen.

  Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

  Populaire televisieprogramma's als 'Tussen kunst en kitsch' tonen aan dat er nog heel wat kostbaarheden verscholen liggen tussen het spul op de volbeladen kramen. Soms blijkt het 'saaie' schilderijtje uit het ouderlijk huis opeens waardevol te zijn.

  Meppeler Courant,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: over

  • een televisieprogramma, televisieprogramma's over (iets of iemand)

  In het boeiende televisieprogramma over de wiskunde-historicus Dirk Struik, op 1 augustus uitgezonden door de VPRO, was een episode ingelast over een algorist, d.w.z. een rekenwonder, die uit zijn hoofd de 73ste machtswortel uit een zeer groot getal berekende.

  NRC,

  Karen Armstrong werd in de jaren zestig, als 17-jarige, non in een kloosterorde. Zeven jaar later vertrok ze. Haar ervaringen als religieuze heeft ze beschreven in het boek Through the Narrow Gate. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde in Oxford en ze maakt televisieprogramma's over godsdienst.

  NRC,

  In de media bestaat behoorlijke belangstelling voor wetenschap en techniek in de vorm van wetenschapskaternen en televisieprogramma's over wetenschap en techniek.

  http://www.minocw.nl/wetenschap/wtc/print.html

  Voorzetsel: voor

  • een televisieprogramma voor de jeugd

  Landelijke bekendheid kreeg Bart door de reclamespot 'Zeg maar nee, dan krijg je er twee ..... toevallig!!!' Door deze reclamespot kwam het contact tot stand met Rob de Boer Productions, die de opdracht van Veronica had gekregen een televisieprogramma voor de jeugd te maken.

  Meppeler Courant,

  in voorzetselgroep


  • in een, het televisieprogramma

  In een televisieprogramma begin januari waarbij voorbijgangers om hun oordeel werden gevraagd, gaven deze zonder uitzondering te kennen dat ze de nieuwste statistieken volstrekt ongeloofwaardig vonden.

  NRC,

  De 11-jarige Karin Slomp uit Vledder is zaterdagavond één van de hoofdrolspelers in het televisieprogramma, dat opgenomen is rond de landelijke finale Kinderen voor Kinderen. De VARA trok het hele land door met voorronden en provinciale finales en selecteerde op deze manier twaalf finalisten. Karin houdt de eer van Drenthe hoog.

  Meppeler Courant,

  • presentator van het televisieprogramma
  • presentatrices van televisieprogramma Het Klokhuis

  De bijzondere paarden- en hondenexpositie van de in Wapse woonachtige Henri Busy in de expositieruimte bij Wiechers WoonOase te Dwingeloo, werd afgelopen vrijdagmiddag geopend door Rob Fruithof, presentator van het televisieprogramma Waku Waku.

  Meppeler Courant,

  Ze zingt een liedje. Het is een versje uit het kleuterboek van Monique (een van de presentatrices van televisieprogramma Het Klokhuis) en haar man Hans Hagen dat ze zelf op muziek gezet heeft.

  De Limburger,

  met eigennaam


  • het televisieprogramma Buitenhof
  • het televisieprogramma (de) Fabeltjeskrant
  • het televisieprogramma Zomergasten

  Boerenactieleider Wien van den Brink bepleit inkrimping van de varkensstapel. Dat zei hij zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

  Meppeler Courant,

  Leen Valkenier, tekstschrijver van het populaire televisieprogramma Fabeltjeskrant, overleed op 71-jarige leeftijd. Valkenier stierf op Ibiza, waar hij de afgelopen jaren woonde.

  De Standaard,

  Hoi Victor, Kijk jij naar dat televisieprogramma Zomergasten? Het wordt op zondag door de VPRO uitgezonden en neemt de gehele avond in beslag.

  http://www.wereldraadsel.nl/pdfs/corr5.pdf,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • radioprogramma's en televisieprogramma's

  Nadeel van de digitale ethertelevisie is dat die nieuw is en de kans bestaat dat elektronische apparatuur gaat storen. Eén van de positieve kanten van deze vorm van televisie-ontvangsten is dat Amsterdammers een keus krijgen in het lokale mediabestel. UPC is nu de enige maatschappij die radio- en televisieprogramma's aanbiedt. Het is bekend dat de klachtenlijn van UPC overuren maakt.

  Het Parool,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen