televisiesport


televisiesport 1.0

sport die uitermate geschikt is om op televisie te vertonen; sport die het goed doet op televisie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een televisiesport…

is een sport

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer geschikt om op televisie te vertonen

    Hoofdsemagram: sport


    Algemene voorbeelden


    Honkbal is geen televisiesport, meent Quick-voorzitter Rijk van den Bunt.

    NRC,

    Schaatsen is een televisiesport en wie wint op het ijs, wordt bekend.

    http://www.nrcreader.nl/artikel/7358/god-gaf-ons-dit-talent,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een grote televisiesport
    • de grote televisiesporten

    Hysterie en golf lijken niets met elkaar te maken te hebben. De gemiddeld Nederlander denkt vooral aan bemiddelde heren op leeftijd, die keuvelend over kilometers strak gemaaid grasland lopen en af en toe tegen een bal slaan. In grote delen van de wereld weet men beter. Daar is golf een grote televisiesport en lopen eens per twee jaar de emoties gevaarlijk hoog op.

    http://sportnieuws.nl/je-gelooft-het-niet-schreeuwend-voor-de-buis-om-een-golfwedstrijd/,

    Tijdens een gastcollege aan de Johan Cruyff University begin november was Mart Smeets meer dan duidelijk. 'De grote televisiesporten in Nederland zijn en blijven voetbal, wielrennen (in de zomer), schaatsen (in de winter) en voor een belangrijk deel tennis.' De realiteit is al jaren dat andere sporten daar niet meer tussen komen.

    http://www.sportknowhowxl.nl/nieuws-en-achtergronden/open-podium/item/87328/,

    • een ideale televisiesport

    'Dit is wel iets totaal anders', aldus managing director Yves Dupont van Marlux. 'Voor ons is het veldrijden interessant omdat het een sport is die vooral in de winter in de spotlights staat, een ideale televisiesport. Er was twijfel tussen voetbal en veldrijden, maar bij een voetbalclub is de naam van de club de stad, niet de sponsor en heb je minder visibiliteit. Bij veldrijden is dat anders.'

    http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20150511_01674452,

    • een populaire televisiesport

    Schaken als populaire televisiesport, dat komt voor sommigen wat ongeloofwaardig over. Maar het kan beslist. In Noorwegen is schaken hot, met name nadat Magnus Carlsen de wereldtitel heeft veroverd. Elk schaaktoernooi waar Magnus Carlsen aan meedoet wordt uitgebreid uitgezonden op televisie en er wordt gretig naar gekeken.

    http://internetbode.nl/rucphen/schaken-televisiesport-nummer-1-231596,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • een televisiesport bij uitstek

    BBC 2 brengt tot en met 30 april dagelijks [...] de ontwikkelingen tijdens het WK in Sheffield in beeld. Om het miljoenenpubliek maar geen seconde te laten missen van de 'pots' en 'breaks' van stotende miljonairs als het Schotse wonderkind Stephen Hendry en diens eeuwige rivaal, de Londenaar Jimmy Whirlwind White. De faam van de televisiesport bij uitstek reikt verder dan de Britse huiskamer. Ook in Nederland raakten enkelen in de ban van de artistieke verrichtingen van de Britse profs op het groene laken met de zes 'pockets'.

    NRC,