tempex


tempex 1.0

(techniek en technologie; (vooral) in Nederland)

witte, schuimachtige, lichte en brosse kunststof die gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal en isolatiemateriaal; piepschuim; isomo; styrofoam; styropor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tempex…

is een stof

      Wetenschappelijke naam: geëxpandeerd polystyreen

      Algemene voorbeelden


      Aankleding van de bak [...]. Wat kan men nu als uitgangsmateriaal nemen: 1e Een fotoplaat [...]. 2e Tempex. Wanden hiervan kan men kant en klaar kopen of zelf maken [...]. Nadeel is, dat de verf er langzamerhand afgaat doordat de vissen eraan knabbelen of met het verwijderen van aangegroeide algen, zodat het witte tempex weer zichtbaar wordt.

      http://home.hetnet.nl/~janbuk/cursus/inleiding.html

      Voorzichtigheid is geboden bij het plaatsen van de bak op een tafel. De onderkant is immers van glas. De tafel moet erg stevig zijn. Tussen tafel en bak komt een plaat tempex van een a twee centimeter om de resterende oneffenheden op te vangen.

      http://home.hetnet.nl/~janbuk/cursus/inleiding.html

      Edy Broekkamp [...] is bezig met een maquette van het landschap van deze regio in de periode van de voorlaatste ijstijd (de mammoettijd) tot het heden [...]. De maquette is twee meter breed en 2.60 meter lang [...]. Het materiaal bestaat uit tempex en gips.

      Meppeler Courant,

      De geprefabriceerde vloerdelen bestaan uit een ondervloer met daarop stroken polystyreen van een harde persing. Bij de opleggingen en ter plaatse van de naden is geen tempex aangebracht. In het werk plaatsen betonvlechters hier de constructieve wapening.

      http://www.bouwtechnologie.nl/

      tempex 2.0

      van tempex; piepschuimen; van piepschuim; piepschuim; isomo

      Algemene voorbeelden


      De glasaaltjes worden in water of 'droog' in tempex bakken (vochtig en koel gehouden met ijswater) per vrachtwagen vervoerd naar de kwekerijen waar ze worden uitgezet in kweektanks.

      http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02115.pdf

      Het hoofdje is geboetseerd om een tempex bal. Voor de ogen zijn 'berenogen' gebruikt. Het geheel is gepatineerd met patina op waterbasis.

      http://www.auxio.org/creatief/