tennisbal


tennisbal 1.0

afbeelding

Bron: gefun
( Publiek domein )

ronde, gele, veerkrachtige bal waarmee men tennist, met een viltige buitenkant en de grootte van een kleine appel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tennisbal…

is een bal; is een voorwerp

  • [Kleur] is doorgaans geel, maar mag ook wit zijn
  • [Omvang concreet] heeft de grootte van een kleine appel
  • [Uiterlijk] heeft een viltige buitenkant met een viltloze baan over de bal die het elastiek van de bal onder het viltige oppervlak toont
  • [Vorm] is rond
  • [Functie] wordt gebruikt om mee te tennissen
  • [Container] worden verkocht in blikken
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is veerkrachtig
  • [Gebruikswijze] wordt ook gebruikt als speeltje voor honden

Algemene voorbeelden


Om goedgekeurd te worden volgens de Tennisspelregels, dient een tennisbal te voldoen aan de volgende vereisten: a) De bal moet een gelijkmatig buitenoppervlak, een weefselbedekking hebben en wit of geel van kleur zijn; indien er naden in de bekleding zijn, mogen die niet zijn genaaid.

http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

De tennisbal kwam elegant en zuiver aan – geslagen door mijn dochter. Helaas heb ik er mijn hoofd in plaats van het racket voor gehouden.

Oeps!, Patrick Arink,

Voor apporteren is een tennisbal heel geschikt. Gebruik nooit een te kleine bal en liefst ook geen stokken of takken, want die kunnen de hond kwetsen. Leer je hond om zijn apporteerspeeltje op jouw commando los te laten.

http://www.eengoedestart.be/docs/eigenaarsbrochure.pdf

Geldrop Banen beschikt als enige tennisaccommodatie in Nederland over gepatenteerde ballenwerpmachines, waardoor er geen 'dure' lestijd verloren gaat aan het oprapen en verzamelen van tennisballen.

http://www.geldropbanen.nl/index.html

Over de Australische tennisballen, die te zwaar aanvoelen en te snel veerkracht verliezen, wilde Boris Becker het gisteren niet eens hebben. Dat deed Steffi Graf in zijn plaats. Nee, vooral de temperatuur zat de titelhouder dwars. "Bijna vijftig graden. Na drie uur wedstrijd durfde ik nog amper demarreren: brandende voeten."

De Standaard,

In de verte ziet ze een hond langs de vloedlijn aan komen lopen [...]. Als hij haar passeert ziet ze dat hij een tennisbal in zijn bek heeft.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • helgele tennisballen
  • knalgele tennisballen
  • keiharde tennisballen

Plotseling onderbreekt Richard Krajicek zijn training. Minutenlang heeft hij gloednieuwe, helgele tennisballen keihard op zijn backhand gekregen. Zijn coach Rohan Goetzke laat steeds opnieuw zijn hand in de kartonnen doos verdwijnen om er de munitie uit te diepen voor nog een serie slagen.

NRC,

Drie knalgele, keiharde tennisballen in een blik. Voor de perfecte smash, de mooiste lob en de hardste service.

http://www.jongste.nl/

  • oude tennisballen

Tegen de tijd dat die twee eindelijk beneden waren, had Michiel zijn ontbijt naar binnen gewerkt en vulde hij de voerbakken van de varkens. Of hij joeg Blackie de boomgaard in, liet haar oude tennisballen terugbrengen die hij uit volle kracht voor haar wegkeilde.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • tennisballen in een blik

Drie knalgele, keiharde tennisballen in een blik. Voor de perfecte smash, de mooiste lob en de hardste service.

http://www.jongste.nl/

in voorzetselgroep


  • het formaat van een tennisbal
  • de grootte van een tennisbal
  • de omvang van een tennisbal

Jonge egels die niet meer verzorgd worden komen naar een paar dagen uit hun nest en gaan opzoek naar hun moeder. Een jonge egel heeft opgerold ongeveer het formaat van een tennisbal. Vooral bij warm weer kunnen ze dan erg snel belaagd worden door aasvliegen.

http://www.xs4all.nl/~teledier/ehbo/index.html

Ze verdween naar de keuken en kwam terug met een bord waarop een bol van ijs, ter grootte van een tennisbal. Zulke grote brokken ijs had het die nacht gehageld.

Het paradijs, Anton Haakman,

Sommige schildpadden leggen wel duizend kilometer af om bij dat ene strand te komen, waarbij ze gebruik maken van de stand van de sterren. Ze kunnen in elk geval van honderden kilometers ver 'hun' strand ruiken. Het wijfje maakt een nest ter grootte van een emmer en gebruikt hierbij haar ronde achterpoten. Vervolgens legt ze ongeveer 200 eieren, die ze elk zo'n beetje de omvang van een tennisbal hebben.

http://www.dessie.be/wildlife/schildpad.htm

met substantief ervoor


  • een type tennisbal

Vanaf 1 januari 2001 kan volgens de internationale tennisspelregels naast de gebruikelijke tennisbal nog een andere type tennisbal worden gebruikt. De leveranciers van ballen zullen (op de blikken) duidelijk aangeven met welk type bal men te maken heeft. Het gebruikelijke type waarmee wij in Nederland reeds jaar en dag spelen zal type 2 genoemd gaan worden. Dit type bal is geschikt om op alle soorten trage en gemiddeld snelle banen zoals gravel en kunstgrasbanen te worden gebruikt.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

Wanneer gespeeld wordt op een hoogte van meer dan 4.000 voet (1219 m) boven de zeespiegel, mogen twee bijkomende baltypes worden gebruikt. Het eerste type is identiek aan hogervermelde types met uitzondering van de volgende karakteristieken: de bal moet meer dan 121,92 cm stuiten en minder dan 135 cm. De interne druk dient bovendien groter te zijn dan de externe druk Dit type tennisbal is beter bekend onder de benaming "ballen onder druk".

http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen