terf


terf 1.0

(cultuur en samenleving; seks, gender en relaties; beledigend; neologisme)

trans-exclusionary radical feminist; (radicale) feminist die transgendervrouwen niet als echte vrouwen beschouwt
De term wordt vooral beledigend gebruikt en meestal niet gebruikt door de mensen zelf (meestal vrouwen) die zo worden genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een terf…

is een feminist; is een persoon

  • [Houding] accepteert mensen die zich als vrouw identificeren, maar mannelijke geslachtskenmerken hebben, niet als echte vrouwen
  • [Houding] beschouwt biologische geslachtskenmerken als zwaarder wegend dan genderidentiteit
  • [Waardering] wordt door sommigen, met name transgenders, als transfoob of genderkritisch beschouwd, en is voorwerp van felle kritiek
  • [Waardering] wordt door sommigen als discriminerend en allesbehalve woke beschouwd

Algemene voorbeelden


Kathleen Stock ligt zwaar onder vuur omdat ze genderidentiteit niet belangrijker vindt dan het biologische geslacht. [...]. De anonieme groep 'antiterfsussex' voerde de campagne tegen Stock de afgelopen weken aan. 'Terf' is een term voor feministen die trans vrouwen niet als vrouwen beschouwen (trans-exclusionary radical feminist). [...]. De anti-terf club reageerde verheugd op het vertrek van de hoogleraar.

NRC Handelsblad,

In Trouw stond deze week een opiniestuk van Caroline Franssen over de Transgenderwet. Minister Dekker van rechtsbescherming wil deze aanpassen: iedereen moet voortaan zonder artsenverklaring zijn geslacht kunnen bepalen. Volgens Franssen tornt hij daarmee aan de fundamentele rechten van de vrouw. [...]. Het uitspreken van deze mening kwam haar duur te staan, want dit was natuurlijk koren op de molen van de politiek correcte deugmaffia, die haar stante pede met huid en haar verslond. 'Transfoob' werd ze genoemd, een 'TERF' (trans-exclusionary radical feminist), 'kortzichtige teef' en er werd haar 'haat jegens transmensen' toegedicht. Want zo gaat dat tegenwoordig: if you're not with us, you're against us. Nuance is dood.

http://www.vala.nl/maatschappij/moraalridder-kom-van-de-barricade-het-deugt-niet-wat-je-doet/

Vooral generatie Z, opgevoed met Harry Potter-boeken en -films, is geschokt nu Rowling 'genderkritisch' blijkt te zijn, ofwel een 'trans-exclusionary radical feminist' (TERF). Dat zat eraan te komen sinds Rowling in 2018 een like plaatste bij tweet die transgenders "mannen in jurken" noemde.

nrc.next,

De show lag onder vuur nadat Terra Field - een werknemer van Netflix die transgender is - in een reeks tweets zware kritiek had geuit op de show. Vooral de uitspraak van Chappelle dat hij voor 'team Terf was', werd hem kwalijk genomen. 'Terf' staat voor iemand die zichzelf als feminist omschrijft, maar niet vindt dat transgender vrouwen onder vrouwen­rechten vallen.

De Standaard,

Groepen als WoLF worden vaak aangeduid als Trans-Exclusionairy Radical Feminists (TERFs). Die schakelen heen en weer tussen verschillende theorieën die allemaal beweren dat trans vrouwen in werkelijkheid mannen zijn, en dus de ultieme onderdrukkers van vrouwen. De meeste van hun ideeën – zoals dat transgender vrouwen een bedreiging vormen voor de veiligheid van cisgender vrouwen – zijn gebaseerd op 'cherry picking' van gevallen van afschuwelijk gedrag van een klein aantal transgender personen. Centraal in hun ideologie staat dat trans mensen niet zichzelf mogen definiëren en niet autonoom mogen zijn in hun genderexpressie.

https://www.doorbraak.eu/uitleg-over-de-opkomst-van-anti-trans-radicaal-feministen/,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een terf in elkaar trappen

Marguerite Stern – een activiste die in het Parijse actiewereldje zwaar omstreden is omdat zij meent dat vrouwen met een penis geen vrouw zijn – kreeg voor de demo een appje met een waarschuwing. 'Waag het niet je te laten zien', stond er. 'Als je tenminste geen sperma van een trans chick in je muil wilt'. Op het monument van het plein - een allegorische voorstelling van de Franse republiek uit 1883 - werd een al even agressieve slogan gekalkt: Red een trans, trap een TERF in elkaar.

https://www.wyniasweek.nl/waarom-de-zegetocht-van-woke-in-frankrijk-tegenvalt/,

met adjectief ervoor


  • een smerige terf

De Harry Potter-schrijfster was 6 maanden geleden nog een van de grootste SJW. Vandaag is ze een smerige terf (trans excluding radical feminist) omdat ze de doodzonde heeft begaan van melden dat biologisch geslacht bestaat.

Fok!,

met substantief ervoor


  • team terf

De show lag onder vuur nadat Terra Field - een werknemer van Netflix die transgender is - in een reeks tweets zware kritiek had geuit op de show. Vooral de uitspraak van Chappelle dat hij voor 'team Terf was', werd hem kwalijk genomen. 'Terf' staat voor iemand die zichzelf als feminist omschrijft, maar niet vindt dat transgender vrouwen onder vrouwen­rechten vallen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2019
Brontaal Engels
Vorm in brontaal TERF
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 2008