tewerkstellingsvergunning


tewerkstellingsvergunning 1.0

(business, economie en financiën; recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

werkvergunning die, na aanvraag door een werkgever en de betrokken werknemer, verleend wordt aan een buitenlandse werknemer die legaal voor een bepaalde periode wil werken in Nederland en afkomstig is uit een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER) of uit enige specifieke EER-landen
Zie ook : twv

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tewerkstellingsvergunning…

is een vergunning

  • [Functie] dient om te voorkomen dat Nederland overspoeld wordt met buitenlandse werknemers
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt aangevraagd door een belanghebbende werkgever en werknemer
  • [Betrokkene] wordt verleend aan een buitenlandse werknemer, afkomstig uit een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER) of enige specifieke EER-landen (tot 2014 Bulgarije en Roemenië)
  • [Recht] is vastgelegd in de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) en voorheen in de Wet arbeid buitenlandse werknemers (Wabw)

Algemene voorbeelden


Voor personen die op of na 1 april 2001 worden toegelaten als vluchteling betekent dit dat zij op basis van hun verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel in beginsel toegang hebben tot alle voorzieningen, verstrekkingen etc. Ook mogen zij arbeid verrichten, maar dan moet de werkgever wel in het bezit zijn van een tewerkstellingsvergunning.

http://www.cvz.nl/ActualSite.asp,

Houders van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel mogen weliswaar arbeid verrichten, maar er is wel een tewerkstellingsvergunning vereist.

http://www.cvz.nl/ActualSite.asp,

Tot twee uur voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard had Feyenoord nog een sprankje hoop op een tewerkstellingsvergunning voor Leonardo.

De Telegraaf,

Binnen de bestaande populatie toegelaten vluchtelingen zal er per 1 april 2001 met name voor één groep sprake zijn van een belangrijke positieverbetering. Dat zijn de personen die in het bezit zijn van een voorwaardelijke vergunning tot verblijf (de vvtv-houders). Voor de overige toegelaten vluchtelingen (de personen met een A-status of een C-status) verandert er materieel niets. Zij krijgen van rechtswege een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier of asiel en houden toegang tot alle voorzieningen, verstrekkingen e.d. Een tewerkstellingsvergunning is niet vereist.

http://www.cvz.nl/ActualSite.asp,

Het wordt verboden personen in een seksinrichting te werk te stellen voor wie een tewerkstellingsvergunning krachtens de Wet Arbeid Buitenlandse Werknemers (WABW) is vereist. Maar daarmee komt de strafwet in strijd met de WABW. Krachtens de WABW kan een seks-exploitant een tewerkstellingsvergunning voor een niet-EG-onderdaan niet worden geweigerd, als uit de kaartenbakken van de arbeidsbureaus geen Nederlands prioriteitsgenietend aanbod blijkt.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een tewerkstellingsvergunning aanvragen
  • een tewerkstellingsvergunning afgeven
  • een tewerkstellingsvergunning geven
  • een tewerkstellingsvergunning krijgen

Seizoenswerkers van buiten de Europese Unie krijgen voortaan al een tewerkstellingsvergunning als zij minimaal 14 weken niet in Nederland hebben gewerkt. In de huidige situatie is de (wacht)periode 28 weken. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2009/09/28/tewerkstellingsvergunning-al-na-14-weken.html,

Na invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet (januari 2001) verandert de situatie. Alle houders van een vergunning voor bepaalde tijd asiel krijgen dan onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt. Wel moeten zij waarschijnlijk eerst een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

http://www.vluchtelingenwerkapeldoorn.nl/basisinfoframe.html

Naast de nu afgesproken aanpak per sector zal Arbeidsvoorziening zich inspannen om in geval van calamiteiten binnen enkele dagen een tewerkstellingsvergunning af te geven. Van een calamiteit is sprake als onverwacht eerder aangetrokken medewerkers om wat voor reden dan ook niet beschikbaar blijken te zijn of niet op komen opdagen, zonder dat de betrokken ondernemer daar iets aan kan doen.

http://www.lto.nl/

De buitenlandse werknemer moet een verblijfsvergunning hebben. Werkgever en werknemer moeten vervolgens een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=26576

Voor een eventueel tekort aan personeel kunnen dan tewerkstellingsvergunningen worden aangevraagd bij Arbeidsvoorziening.

http://www.lto.nl/

Onlangs ketste een initiatief om werkloze verpleegkundigen in Slowakije tot thuiszorgster op te leiden en naar Nederland te halen nog af. Volgens staatssecretaris Vliegenthart van VWS is het onwaarschijnlijk dat zij een tewerkstellingsvergunning krijgen.

Reformatorisch Dagblad,

De boerenbonden in Brabant en Limburg vrezen dat de asperge-oogst niet op tijd kan worden binnengehaald als minister Melkert blijft weigeren Polen een tewerkstellingsvergunning te geven.

NRC,

Volgens hem is het heel goed mogelijk dat ook dan de vraag kan worden opgevuld met mensen die zich vrijwillig hebben aangemeld. Polen komen daarvoor ook in aanmerking. Arbeidsbureaus mogen aan hen tewerkstellingsvergunningen afgeven, zo bleek vorige week donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • afhandeling van een tewerkstellingsvergunning
  • verlenging van een tewerkstellingsvergunning
  • een verzoek voor een tewerkstellingsvergunning

Het is trouwens een raadsel waarom Leo 1 nog geen werkvergunning heeft. Hij is akkoord gegaan met een werkstraf plus boete, maar mag alleen trainen. En dit terwijl Arbeidsinspectie al twee maanden lang een verzoek voor een tewerkstellingsvergunning in huis heeft.

De Telegraaf,

Enkele jaren geleden zijn de eerste afspraken gemaakt over procedures voor verlening van tewerkstellingsvergunningen.

http://www.lto.nl/

Tot de lopende initiatieven om de personeelsknelpunten in de agrosector aan te pakken, behoren de afspraken die de Arbeidsvoorziening met LTO-Nederland heeft gemaakt voor de afhandeling van tewerkstellingsvergunningen.

http://www.minlnv.nl/thema/algemeen/voedsel/,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een verblijfs- en tewerkstellingsvergunning

In de toekomst moet er één loket komen waar werkgevers binnen enkele weken een verblijfs- en tewerkstellingsvergunning voor buitenlands personeel kunnen regelen.

Provinciale Zeeuwse Courant,

Normaal moet voor die voetballers een verblijfs- en een tewerkstellingsvergunning worden aangevraagd en dient vanaf 18 jaar een salaris van 380 duizend gulden te worden betaald en vanaf 21 jaar 760 duizend gulden.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen