theedoek


theedoek 1.0

afbeelding

Bron: Nillerdk
( Publiek domein )

doek om de vaat mee af te drogen; droogdoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een theedoek…

is een doek

  • [Gevoelsindruk] heeft een glad oppervlak
  • [Vorm] is meestal vierkant of zo goed als vierkant
  • [Materiaal] is gemaakt van stof (vaak katoen) die goed water absorbeert
  • [Functie] dient om de vaat mee af te drogen
  • [Plaats] wordt gebruikt in de keuken

Hoofdsemagram: doek


Algemene voorbeelden


Ze liep naar het kleine aanrecht, gooide mij de theedoek toe en zei: help eens afdrogen. En toen begon ze met veel lawaai de afwas te doen.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Hij ziet zijn Maria Pia opstaan en naar de oven lopen, een theedoek over haar schouders, ze zal de theedoek gebruiken om de hete schaal uit de oven te halen en die met verhit gezicht op tafel zetten terwijl ze het haar uit haar gezicht blaast.

Over de grens, Chaja Polak,

Gebruik ook schoon materiaal: een schone afwasborstel, dweil of vaatdoek. Reinig ook alle hulpmiddelen die u bij het schoonmaken gebruikt: theedoeken, afwasborstel, vaatdoekje, dweil, enzovoort. Zorg ervoor dat u alles na het schoonmaken ook weer goed droogt.

http://www.voedingscentrum.nl/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een schone theedoek

Na het afwassen moet de vaat drogen. U kunt de schone vaat op het aanrecht laten drogen, of afdrogen met een schone theedoek. Hang de theedoek na gebruik uit, zodat hij kan drogen.

http://www.voedingscentrum.nl/

  • geruite theedoek

In de St. Malo afdroogdoeken vindt u het klassiek geruite theedoek. Een keuken vol prachtig linnen! De nieuwe collecties van geweven keukenlinnen zijn makkelijk te onderhouden, duurzaam, kleurvast en verkrijgbaar in diverse maten.

http://www.landgoedlinnen.nl/huishoudlinnen/keukendoek.htm

in voorzetselgroep


  • in een theedoek

Maak de ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop eraf te halen, deze te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Het drogen kan in een slamandje, een slacentrifuge (plastic kom met deksel, waarin een vergiet dat u kunt ronddraaien) of in een theedoek.

http://www.degroentenman.nl/

Wanneer een gewricht dik, rood, warm en pijnlijk is, moet u het een tijdje ontzien. Leg het gewricht hoog en koel het met een natte omslag of ijs. Wikkel het ijs in een theedoek, zodat de huid niet bevriest.

http://home.tiscali.be/jantje/index.html

  • met een theedoek

Snij de deegrollen overdwars steeds in, bijna tot de onderkant, met een tussenruimte van 2 cm. Bedek het deeg met een theedoek en zet het 30 minuten op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het deeg 30 minuten totdat de rollen hol klinken als erop getikt wordt.

http://www.jannekes.nl/

Het was de vrouw van het Chinese restaurant. Ze had een pan bij zich die met een theedoek was afgedekt. 'Ik zag dat u nog aan het werk was,' zei ze. 'En u hebt daarnet zo weinig en zo haastig gegeten. Als u van deze soep eet, slaapt u vast en diep.'

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een theedoek, handdoek en vaatdoek
  • handdoeken en theedoeken

Keukengerei en vaatwerk worden het schoonst in heet sop. Neem regelmatig een schone theedoek, handdoek en vaatdoek.

http://www.ouder-kindzorg.nl/

Een schoenendoos vol netjes opgerolde sokken keerden we in de zak om. Wat een hoop sokken had die man, zei mijn broer. Wij aarzelden nog even de stapels nieuwe, nooit gebruikte hand- en theedoeken in de zak te stoppen. We moeten het allemaal weg doen zei mijn broer. Het leger des Heils is er blij mee.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen