thermaal


thermaal 1.0

betrekking hebbend op warme bronnen of baden

Algemene voorbeelden


Wijnhandelaar Georg Kreuzberg ontdekte midden vorige eeuw onder het dorpje Wadenheim de Apollinaris-bron en legde daarmee de grondslagen voor een thermale industrie die zich nog altijd uitbreidt. In Bad Neuenahr prijkt, op de oever van de Ahr, over een lengte van 170 meter een statig badencomplex, gebouwd in het begin van deze eeuw.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een thermaal kuuroord
  • een thermale bron
  • thermale baden

De jeugdherberg, gelegen in het thermaal kuuroord Qingxin is tot stand gekomen door een joint-venture tussen Hong-Kong en China.

http://www.jeugdherbergen.be/N/TL-home.htm

Alhoewel het Thermaal Instituut pas in 1933 werd gebouwd, gaat het archief [...] veel verder terug en omvat het ook diverse stukken m.b.t. de thermale bron die in Oostende werd aangeboord.

http://www.oostende.be/Nuttige_links/Het_archief_van_Oostende/het_archief_van_oostende.htm

Buiten de wallen hebben we vanuit het park van Rosalía de Castro een wijds uitzicht over de vallei van de Miño, met het Romeinse badhuis met thermale baden.

http://www.stedentipsvoortrips.nl/spanje/galiciesteden.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


thermaal 2.0

(specialistisch)

betrekking hebbend op warmte

Algemene voorbeelden


De Duitse groep Siemens haalde het contract binnen voor de bouw van een krachtcentrale in het Nederlandse Geleen [...]. De centrale zal een elektriciteitscapaciteit van 240 megawatt hebben en een thermale output van 300 megawatt.

De Standaard,