tijdsdocument


tijdsdocument 1.0

bron die rijk is aan kenmerkende historische informatie over verleden of heden, meer specifiek over de tijdsomstandigheden, wijze van leven, mentaliteit enz.; iets wat de wijze van leven en denken in zekere tijd documenteert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tijdsdocument…

is een document

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is rijk aan informatie
 • [Medium] verschaft informatie in woord, in beeld of als artefact op materiële wijze
 • [Object betroffen] heeft betrekking op historische informatie over verleden of heden, meer bepaald de tijdsomstandigheden, wijze van leven, mentaliteit enz.

  Algemene voorbeelden


  Deze foto is een tijdsdocument: het laatste oorlogsjaar, na de bevrijding. De voedseltoestand was wel verbeterd, maar het materiële gebrek aan b.v. textiel, was op zijn hoogst, wat rampzalig was voor deze opgroeiende knapen. Merk de te klein geworden jasjes, met de veel te korte mouwen, en trekkend op de knopen.

  http://www.viatienen.be/college/goorisle.htm,

  De Nederlandse televisie besteedt, naast de talloze oorlogsherdenkingsprogramma's, de laatste tijd veel aandacht aan de na-oorlogse geschiedenis. De NOS-serie Na de oorlog heeft al een aantal fraaie tijdsdocumenten opgeleverd.

  NRC,

  Kunst is niet de voornaamste trekpleister van Huis Doorn. De bezittingen van de keizer zijn zo opgesteld dat circa 60.000 mensen die jaarlijks Huize Doorn bezoeken, kennismaken met de hofcultuur van rond de eeuwwisseling. "Je kunt makkelijk zeggen dat het maar een hoop troep is. Ik zie de collectie vooral als een tijdsdocument: zó leefde men aan het begin van deze eeuw in paleizen."

  NRC,

  Zijn roman is een aangrijpend tijdsdocument over de periode onder het Salazar-regime en gaf bij verschijnen in 1979 aanstoot door de seksuele openhartigheid.

  NRC,

  Kunstenaars blijken ook de gewoonte te hebben zich te omringen met alles wat hen inspiratie bracht. Le Chalutier herbergt een gave collectie antieke objecten en meubilair, kunstwerken van tijdgenoten, decoratieve voorwerpen en andere snuisterijen en prullaria. Vaak raakt het bijna museaal ingerichte kunstenaarsatelier na de dood van de kunstenaar verspreid, maar hier in De Panne bleef het als een uniek tijdsdocument en typevoorbeeld bestaan.

  http://www.depanne.be/Bestuur/pages/nieuws/DetNieuws.asp?cntNieuws=99

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding