tijdwaarnemer


tijdwaarnemer 1.0

iemand die de duur van de spelperiodes en de spelonderbrekingen bij sportwedstrijden e.d. vaststelt en aangeeft, doorgaans door middel van een stopwatch en elektronische borden voor tijdsaanduidingen; official die wedstrijdtijden vaststelt

Semagram


Een tijdwaarnemer…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] meet de duur van spelperiodes en spelonderbrekingen bij sportwedstrijden e.d.
 • [Instrument] werkt met een stopwatch en/of elektronische borden voor tijdsaanduidingen

  Algemene voorbeelden


  De scheidsrechters beslissen of de speeltijd wordt onderbroken en wanneer zij weer wordt hervat. Zij geven de tijdwaarnemer het teken om de klok stil te zetten (time - out) en verder te laten lopen. De speeltijdonderbreking wordt aan de tijdwaarnemer kenbaar gemaakt door 3 korte fluitsignalen en een door de handen gevormde T. Na een speeltijdonderbreking moet het spel altijd met een fluitsignaal worden hervat.

  http://members. tripod. lycos. nl/pacelli/index. html

  Er moet apparatuur aanwezig zijn voor ten minste twee (2) aparte signalen met een duidelijk verschillend en erg hard geluid, zoals bepaald in deze regels: 4.4.3.1. Een (1) voor de tijdwaarnemer en voor de scorer. Het signaal voor de tijdwaarnemer dient automatisch af te gaan om het einde van een periode, helft en wedstrijd aan te geven. Voor de scorer en de tijdwaarnemer dient het signaal met de hand bediend te worden, om de aandacht te vragen van de scheidsrechters dat een time-out, vervanging, enz. aangevraagd is, dat 50 seconden verstreken zijn vanaf begin van de time-out of dat een herstelbare verkeerde beslissing heeft plaatsgevonden, en 4.4.3.2. Een (1) voor de 30-seconden Operator welke automatisch dient af te gaan om het einde van een 30-seconden periode aan te geven.

  http://www.volic.org/home.htm

  De vluchtduur werd nu gemeten vanaf het moment van opstijgen tot het moment van landen, en niet van start tot vliegende finish. Als Santos in oktober niet zou winnen, zou hij waarschijnlijk pas in de lente weer een kans krijgen. Om 14.30 uur startte de kleine Braziliaan de motor; 12 minuten later gaf hij het commando "Alles los!" en drukte de officiële tijdwaarnemer zijn stopwatch in. Met de wind mee klom Luchtschip No. 6 gestaag omhoog.

  http://users.skynet.be/verganeglorie/

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen