tikkertje


tikkertje 1.0

kinderspel waarbij een kind andere kinderen achternazit en probeert aan te tikken, waarna de getikte op zijn beurt weer anderen probeert te tikken; krijgertje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tikkertje…

is een spel; is een activiteit

  • [Betrokkene] wordt doorgaans gespeeld door kinderen

    Algemene voorbeelden


    Spelen die aan regels zijn onderworpen, zoals tikkertje en verstoppertje, voetbal en tennis, leren kinderen eveneens omgaan met emoties. Maar deze emoties zijn vaak wel anders dan de emoties die aan bod komen bij het imitatiespel. Bij het regelspel gaat het onder andere om het leren omgaan met verlies. Bij teamsporten moeten kinderen hun emoties beheersen, anders kun je niet goed samen spelen.

    http://www.elfenbos.nl/didactistot.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • tikkertje doen
    • tikkertje spelen

    De jongens praatten druk. Deden tikkertje of landjeveroveren met een zakmes en waren eigenlijk allemaal blij. Het was mijn eerste schoolreisje.

    De kleine blonde dood, Boudewijn Büch,

    De jongens speelden tikkertje in de kloostertuin.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    Twee meisjes van dertien stonden op een steiger in het water te kijken. Ze waren bruin als Arabieren en gespierd van het zwemmen, van paardrijden, haasje over springen, in bomen klimmen en tikkertje spelen.

    Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

    tikkertje 2.0

    (informeel)

    rikketik; menselijk hart, vooral gezien als orgaan waarmee medisch iets kan misgaan

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tikkertje…

    is een hart; is een orgaan

        Hoofdsemagram: hart


        Algemene voorbeelden


        Feyenoord dacht zich ten koste van Heracles Almelo te revancheren, maar versterkte de negatieve tendens door een 1-1 gelijkspel in de eigen Kuip. Ook Jan Boskamp schrok van zijn grote liefde. "Als ik gisteren die wedstrijd gezien heb, was het niet goed voor mijn tikkertje moet ik eerlijk zeggen", oordeelde Boskamp maandagavond in Veronica Inside.

        https://www.soccernews.nl/news/626998/boskamp-vreest-klassieker-heb-er-echt-gigantisch-veel-schrik-van,

        "Je hebt geloof ik zes, zeven andere spelers vergeleken met verleden jaar, maar je mag niet zover wegzakken. Dat is niet normaal", aldus Boskamp, die lachend afsloot met: "Door dat gezeik van jullie vrijdag heb ik het aan mijn tikkertje gekregen." Daarmee doelt Boskamp op de rel tussen Johan Derksen en de RTL-top.

        https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/765606/spoedoperatie-boskamp-lag-naar-het-wielrennen-te-kijken-en-voelde-me-niet-goed-.html,