tikkie


tikkie 1.0

(informeel)

beetje; pietsje; tikkeltje
Meestal in de verbinding een tikkie 'een beetje, ietwat, enigszins'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tikkie…

is een hoeveelheid

      Algemene voorbeelden


      Kronenburg is een tikkie chic en een tikkie zakelijk, de zaak is strak maar warm modern ingericht, de stoelen zitten heerlijk en om de tafels is er veel ruimte zodat er in alle discretie belangrijke gesprekken gevoerd kunnen worden.

      NRC Handelsblad,

      Albini (1962) was een punkrocker die alles nét een tikkie anders deed.

      NRC Handelsblad,

      Hoe kan het ook anders in verse Amsterdamse horeca, de akoestiek is beroerd. Héél beroerd. Hoe bestaat het dat niemand zich bekommert om iets wat je hele avond kan verknallen? Als we ons hersteld hebben en de stembanden een tikkie oprekken, geven we ons zonder reserve over aan de service van de jonge, maar uitstekende zwarte brigade.

      NRC Handelsblad,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een klein tikkie anders
      • een klein tikkie glooiend

      Of neem al die verschillende soorten libellen, net allemaal een klein tikkie anders. Het is gewoon te ingewikkeld...

      Neologismencorpus ANW,

      Via Ricard gaat het rechtdoor naar Gourgue over wegen die net een slag smaller zijn, en een klein tikkie glooiend.

      Fok!,

      tikkie 2.0

      (sport en recreatie)

      schot naar een medespeler die vlakbij staat; het schieten van een bal over een korte afstand; korte pass

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een tikkie…

      is een schot

          Algemene voorbeelden


          Ook Henry Hoorn kwam oog in oog met de goalie na een tikkie breed van Eric Hegen. Hoorn schoot wel loepzuiver in, maar ditmaal duwde keeper De Boer de bal langs de verkeerde kant van de paal.

          Meppeler Courant,

          Tikkie naar voren, tikkie terug. Balletje naar buiten, balletje voor de pot. Met af en toe een flinke overtreding. Het voorspelbare voetbal van Feyenoord leek gistermiddag in Groningen een langzame dood te sterven, totdat die ene wissel voor de ommekeer zorgde.

          NRC Handelsblad,

          Jan Peters (31 interlands) startte zijn profloopbaan bij NEC. Zijn gloriejaren beleefde de spelbepalende middenvelder, bijnaam 'Tikkie breed', bij AZ'67.

          NRC Handelsblad,

          tikkie 3.0

          (business, economie en financiën; neologisme)

          betaalverzoek verstuurd vanaf een telefoon via de app Tikkie of via een andere bankapp

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een tikkie…

          is een verzoek

          • [Intentionaliteit] wordt naar iemand verstuurd met de bedoeling dat die het gevraagde bedrag via de link in het appbericht overmaakt naar de verzender
          • [Medium] wordt verzonden vanaf een smartphone met een bankapp

            Algemene voorbeelden


            'Mam, ik heb vanmiddag een broodje en drinken gekocht, samen 9 euro. Ik heb je net een tikkie gestuurd.' De populaire terugbetaal-app maakt het terugvragen van geld aan anderen een stuk makkelijker. Pubers maken er veelvuldig gebruik van, bij voorkeur bij hun ouders. "Onze 14-jarige dochter stuurt wel heel vaak tikkies", vertelt een moeder. "Bijvoorbeeld voor de pizza's die zij en haar vriendinnen bestelden toen wij een avond uit eten waren, want 'jullie betalen het avondeten toch altijd?'"

            Trouw,

            We bestelden nog een rondje, om het gevoel over de wedstrijd wat te verdunnen. Er ging een schaal met rookworst en mosterd rond, dat hielp ook iets. Kort na het laatste fluitsignaal nam ik afscheid. Ik vroeg de potentiële vriend me een tikkie te sturen. Daar wilde hij niets van weten. 'Die drie biertjes betaal ik wel', zei hij.

            de Volkskrant,

            Mijn zoon stuurde me een tikkie voor € 10,43 met als reden "mooi getal".

            Fok!,

            Etymologie


            Benoemingsmotief Het woord is afkomstig van de naam van de betaalapp van ABN AMRO: van een eigennaam veralgemeniseerde Tikkie tot de soortnaam tikkie.
            Samenhangende woorden (betekenis) betaalverzoek; terugbetaalapp

            tikkie 4.0

            (sport en recreatie)

            uitroep die wordt gebruikt bij spelletjes zoals tikkertje om aan te geven dat degene die is aangetikt af is en niet meer mag meedoen, of juist de beurt krijgt om iets te doen, bijvoorbeeld anderen proberen aan te tikken
            Wordt vaak gevolgd door een kreet als 'Jij bent af!' of 'Jij bent hem!' De uitroep wordt ook weleens toegepast in gewone situaties, waarin er geen sprake is van een spel.

            Algemene voorbeelden


            Staande op de roltrap van een winkelcentrum voel ik ineens een tikje op mijn rug. Als ik omkijk zie ik een kleine jongen die roept: "Tikkie, jij bent hem!" De vermoedens die ik al lang had worden bewaarheid. Ik word nog steeds niet voor vol aangezien.

            NRC Handelsblad,

            Mijn hoofd PZ legde mij uit dat medewerkers normaliter geen contract hebben. Men werkt volgens goed gebruik onder een aanstellingsbrief waarin staat dat de arbeidsrelatie 'at will' is. Dat betekent dat je als werkgever op ieder moment mag verzoeken of mensen hun boeltje willen pakken. Een soort van 'tikkie, jij bent af'. Dat geeft me een oncomfortabel gevoel.

            https://fd.nl/frontpage/Print/krant/Pagina/Entrepreneur/646462/hire-en-fire,

            Hij (Maakietoecha dus) wou spelen met meisjes en jongens. Maar iedereen rende weg. Maakietoecha was het zat. Hij zei: "Ik wil spelen." Maar niemand geloofde hem. Iedereen dacht: Hij is de tikker en pakt hij je dan is het niet: tikkie, jij bent hem, maar: hap, hap, hap.

            NRC Handelsblad,

            Hij dacht een dwaalspoor te hebben uitgezet, door te doen alsof hij over de dijk van Enkhuizen naar Lelystad ging lopen, maar nam de boot. Maar ook boven de kassa van de VVV hing een camera. Ik zou zeggen: tikkie, je bent af. Maar er wordt een echte arrestatie nagespeeld: op je knieën en wat is je identiteit?

            nrc.next,