tipi


tipi 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

afbeelding

Bron: McGhiever
( CC BY-SA 3.0 )

spits toelopende indianentent met een bekleding van bizonhuid; vervolgens ook in toepassing op een soortgelijke tent van canvas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tipi…

is een tent; is een verblijfplaats

  • [Vorm] is kegelvormig
  • [Constructie] bestaat uit een frame van spits toelopende, bovenaan kruisende stokken die bekleed worden met bizonhuid
  • [Deel] heeft een deur van bizonhuid en bovenin een rookgat dat met een touw kan worden dichtgetrokken
  • [Materiaal] bestond oorspronkelijk uit een bekleding van dierenhuiden en later van canvas
  • [Functie] dient om in te verblijven
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig van de Noord-Amerikaanse indianenvolkeren
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt om zijn kegelvormige structuur en bekleding met dierenhuid onderscheiden van de wigwam in strikte zin met zijn koepelvorm en bekleding van boomschors

Algemene voorbeelden


Vele Indianenstammen woonden in een tipi. Deze tenten bestonden uit een houten skelet waarover buffelhuiden werden gespannen. Ze waren gemakkelijk op te zetten. Bovenin de tipi zaten kleppen om de rook van het vuur te laten ontsnappen. In een tipi was voldoende ruimte voor bedden, brandhout en andere belangrijke gebruiksvoorwerpen.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/indiaan.htm

Een tipi (of tepee of tee pee) is een indianentent die oorspronkelijk van buffelhuiden werd gemaakt en heden ten dage gemaakt wordt van waterdicht en schimmelwerend katoen. Oorspronkelijk werden tipi's van buffelhuiden gemaakt. Alleen toen de emigranten naar de "nieuwe wereld" kwamen werden alle buffels uitgemoord en kon men niet meer in tipi's wonen die van huiden werden gemaakt. De Amerikaanse regering heeft rond 1840 canvas ter beschikking gesteld, maar daarmee was het niet meer mogelijk om te overwinteren en is de tipi meer een zomerverblijf geworden.

http://www.tipiverhuur.nl/home.html

De tipi is één van de oudste vormen van wonen. Het woord tipi is afkomstig van het Lakota, een Amerikaanse indianentaal. De tipi die ruim 7 meter hoog en 6 meter in doorsnee is, bestaat uit 14 palen van ruim 8 meter bedekt met polyesterkatoen. Door de rookflappen te openen kun je 's nachts naar de (sterren)hemel kijken! Het kamperen in een tipi is een unieke ervaring die je dichter bij de natuur brengt.

http://www.bijdebron.nu/tipi/indianentent/kampvuur/indianen/sjamanisme/tipi.html

Tijdens het Vakantieavontuur kun je meedoen aan verschillenden cursussen, workshops en andere gebeurtenissen. Eten wordt verzorgd, je slaapt in je eigen tent of een tipi.

http://members.tripodnet.nl/johnkeet/