titelen


titelen 1.0

((vooral) in België)

in een krantenkop melden; koppen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Titelen…

is een handeling

      Combinatiemogelijkheden


      met een dat-zin


      De Brusselse krant La Libre Belgique [...], titelt dat zes op tien Belgen ontevreden zijn over de staatshervorming en dat klopt: 37 procent noemt zich gematigd ontevreden, 23 procent heel ontevreden.

      De Standaard,

      met directe rede


      "SOS voor België", titelde de krant La Dernière Heure vorige week. De communautaire koortsthermometer stond op springen, separatistische leuzen deden verstokte Belgicisten naar de hartstreek grijpen. België barst, zeggen velen.

      De Standaard,

      Toen verschenen de artikels. Het eerste was eerder bescheiden. De Nieuwe Gazet titelde 'Schelmen kidnappen opa' en schreef over het mysterieuze en beruchte duo anarchistische meiden dat ze 'Daan, de Wereldkampioen' noemden. Niemand kende hen, maar eerder al deden ze van zich horen door een bus toeristen mee te lokken in de haven.

      Walvis, Tom Naegels,

      titelen 2.0

      ((vooral) in België)

      een boek een titel geven

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Titelen…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Van der Biest [...] publiceerde vier verdienstelijke romans, waarvan de eerste "La saison des pluies" (Het Regenseizoen) heet. Zijn voorlaatste literaire uitstap titelde hij "Un Sioux socialiste''.

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          met object


          • een boek titelen

          "Mon Léon", zoals mevrouw Zitrone het boek titelde dat ze over haar man publiceerde, vertoefde graag in de buurt van de groten der aarde.

          De Standaard,