toepassingsgericht


toepassingsgericht 1.0

gericht op de toepassing van iets; afgestemd, toegespitst op het concreet toepassen van iets

Algemene voorbeelden


Kennisconcurrentie tussen de arts en de internettende patiënt? Zij concurreren niet omdat de aard van de kennis die de patiënt opdoet aan het internet van karakter verschilt van de aard van de kennis die de arts gebruikt bij zijn diagnose. De eerste is algemeen, de tweede toepassingsgericht op de klacht van de patiënt die voor hem zit.

http://www.nvbe.nl/artikelen/artikelenhome.html,

Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen, dus voor een vindingrijk en toepassingsgericht persoon is hier heel wat te doen!

http://www.math.uu.nl/people/jvoosten/afstuderen.html

Ik vind de omschrijving "toepassingsgericht" echter te beperkt voor hbo-opleidingen, omdat dit gemakkelijk de suggestie wekt dat een brede vorming voor studenten in het hbo niet van belang is.

http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

De doelstelling van het programma is de student een diepgaande fundamentele basis te verschaffen en hem een geïntegreerd studie-pakket aan te bieden dat is samengesteld uit een brede waaier van wetenschappelijke disciplines die gezamenlijk de practische realisaties van toepassingsgerichte moleculaire biotechnologie onderstrepen.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

We willen vragen van bedrijven kunnen beantwoorden en steeds meer ons onderzoek vertalen in voor hen hanteerbare instrumenten. Daarom ook krijgt onze dienst vanaf dit jaar de meer toepassingsgerichte naam 'onderzoek en ontwikkeling'.

http://www.khbo.be/~lodew/dossier%20Veiligheid%20en%20welzijn%20(2).htm

Naast dit fundamentele onderzoek wordt er ook gewerkt aan meer toepassingsgerichte problematiek, zoals in verband met meer medisch-gerichte vragen (bv. i.v.m. kanker of depressie) en mileuproblematiek (zgn. endocriene disruptors).

http://www.niob.knaw.nl/

Naast gebruikelijke kennistoetsen zullen zeker verschillende toepassingsgerichte toetsvormen gebruikt moeten gaan worden.

http://www.dagvandeleraar.nl/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een toepassingsgericht advies

Het is relevant onderzoek dat uitgevoerd dient te worden, maar dat niet zo zeer past binnen een toepassingsgericht en maatschappelijk georiënteerd onderzoekadvies van de RGO.

http://www.rgo.nl/,

  • een toepassingsgerichte functie

Meer dan 50% is tewerkgesteld in zeer specifiek, toepassingsgerichte, geologische functies in de industrie en in studiebureaus. 19% is actief in het onderwijs en onderzoek.

http://www.kuleuven.ac.be/geologie/geo-werk.html

  • toepassingsgerichte informatica

Om kwantitatieve problemen te kunnen doorgronden is een gedegen kennis van wiskunde, economie, statistiek en toepassingsgerichte informatica nodig.

http://www.studiegidsen.vu.nl/2000/nl/1/22/1/1/2/1/index.php3

  • een toepassingsgericht karakter

Op basis van de uiteindelijke bevindingen zijn concrete aanbevelingen gedaan aan het managementteam en het hoofd PO. Hierdoor heeft het onderzoek tevens een toepassingsgericht karakter gekregen.

http://www.fss.uu.nl/ca/cases/1999/case9907.htm,

De commissie-Rinnooy Kan ziet in het "toepassingsgerichte" karakter van hbo-opleidingen het onderscheidende element ten opzichte van het wo.

http://www.rug.nl/cis/bama/documents/naar%20een%20open%20hoger%20onderwijs.pdf,

  • toepassingsgerichte kennis

Om te voorkomen dat moderne toepassingen in Nederland te laat of niet van de grond komen, zal de overheid een structureel stimuleringskader ontwikkelen. Doel daarvan is partijen in een pre-commercieel stadium met elkaar toepassingsgerichte kennis en ervaring op te laten doen, zodat de onzekerheid die veel nieuwe technologieën omgeeft, wordt verminderd.

http://ciconline.ez.nl/files/DeDigitaleDelta.pdf,

In zeldzame gevallen bestaat er in het bedrijfsleven behoefte aan toepassingsgerichte wetenschappelijke kennis.

http://www.awt.nl/nl/,

Als gevolg van de preoccupatie met toepassingsgerichte kennis in het opdrachtonderzoek ligt het voor de hand dat veel onderzoek in Nederland betrekking heeft op de bestrijding van misdaad.

http://www.awt.nl/nl/,

De huidige kennisinfrastructuur is toereikend om die diversiteit aan toepassingsgerichte kennis te leveren. Op langere termijn is deze situatie ongewenst omdat ook nieuwe kennis gegenereerd zal moeten worden om de gewenste toepassingsgerichte kennis te kunnen blijven leveren.

http://www.awt.nl/nl/,

In dit hoofdstuk houden wij ons voornamelijk bezig met wetenschappelijke kennis, waarbij een onderscheid gemaakt kan worden tussen fundamentele en toepassingsgerichte kennis. Bij de eerste gaat het meer om het begrijpen en verklaren van de werkelijkheid en bij toepassingsgerichte kennis vooral om kennis waarmee wordt beoogd de werkelijkheid op een of andere wijze te beïnvloeden of te veranderen.

http://www.awt.nl/nl/,

  • toepassingsgericht onderwijs

Het beleid van het Melanchthon College is erop gericht de hoofddoelen van de basisvorming - meer toepassingsgericht onderwijs, het ontwikkelen van algemene vaardigheden en meer samenhang tussen vakken en vakgebieden - fasegewijs te bereiken.

http://www.melcol.nl/algemeen/schoolgids/Sg2000.doc

  • toepassingsgericht (wetenschappelijk) onderzoek
  • een toepassingsgericht onderzoeksbeleid
  • een toepassingsgericht onderzoeksprogramma
  • een toepassingsgericht onderzoeksproject

De primaire aktoren in het hoger onderwijs zijn universiteiten en Fachhochschulen. De eerstgenoemde zijn gebaseerd op het principe van de eenheid van onderwijs en onderzoek (vooral fundamenteel onderzoek, maar vanwege het aantrekken van een derdegeldstroom ook in toenemende mate toepassingsgericht onderzoek), terwijl de laatstgenoemde een praktijkgerichte opleiding bieden met een beperkt toepassingsgericht onderzoek.

http://www.minocw.nl/onderwijs/goemans/pagina_12.html,

De uiteenlopende toepassingsgerichte onderzoekprogramma's zijn deels multidisciplinair van aard en gericht op maatschappelijke vraagstukken.

http://www.uva.nl/over.de.uva/geschiedenis/kort.html

Over twee rondes bezien heeft de programmacommissie tot dusverre voor een totaalbedrag van Mf 1,3 aan toepassingsgerichte onderzoeksprojecten gehonoreerd.

http://www.stw.nl/,

Stimulering van dit in essentie toepassingsgerichte onderzoek, juist ook in de Nederlandse situatie, is gewenst.

http://www.rgo.nl/,

Op een totaal aan onderzoek te besteden bedrag van Mf 85 in 1998 zijn twaalf Program Officers en drie juristen [...], dagelijks bezig met de begeleiding van de ongeveer 650 lopende projecten. Voor de STW is dit verantwoord, omdat zij zich beperkt tot het toepassingsgerichte, utilisation-driven, onderzoek, dus alleen onderzoek dat de potentie van de toepassing al in zich heeft.

http://www.stw.nl/,

Parallel zal een instrument ter beschikking gesteld worden van de Vlaamse universiteiten om autonoom een basis- en toepassingsgericht onderzoeksbeleid te voeren, waarbij de middelen worden toegekend op basis van intra-universitaire competitie.

http://www.dirkvanmechelen.be/actueel/sp240303.htm,

Toepassingsgericht onderzoek zal verder groeien in de toekomst, evenals studies waarmee medicaties tegen misdadig gedrag bij mensen kunnen worden ontwikkeld.

http://www.awt.nl/nl/,

Meer slagkracht in het kennisbouwwerk: bijvoorbeeld door meer aandacht voor de balans tussen fundamenteel, experimenteel en toepassingsgericht onderzoek, een transparantere kennisinfrastructuur, betere wisselwerking met het bedrijfsleven.

http://www.ict-kenniscongres.nl/asp/page.asp?id=i000040=ict

Dit instrumentarium moet aandacht hebben voor het evenwicht tussen fundamenteel wetenschappelijk en eerder toepassingsgericht onderzoek.

http://www.dirkvanmechelen.be/actueel/sp240303.htm,

Tijdens dit symposium is aangekondigd dat bij de werving van projecten voor de derde tranche van dit programma expliciet om toepassingsgericht onderzoek gevraagd zal worden, zodat de doelstelling van toepassing van de resultaten gehaald zal worden.

http://www.stw.nl/,

Zowel strategisch als toepassingsgericht onderzoek voor nieuwe producten, diensten en processen komen voor de regeling in aanmerking.

http://www.tno.nl

Daarentegen speelt de fundamentele aanpak een steeds grotere rol in het toepassingsgericht onderzoek, deels in de hand gewerkt door de gemengde financiering van de onderzoeksploegen.

http://inwfaxp2.rug.ac.be/~web/nfwo/beleid9e.html

  • toepassingsgerichte studies
  • toepassingsgerichte vakken

De meer toepassingsgerichte letterenstudies - S-opleidingen - moeten zich maar zien te handhaven op de markt van vraag en aanbod.

NRC,

De prioriteit die gegeven wordt aan het verrichten van toepassingsgerichte studies leidt er toe dat theoretische kennis weliswaar wordt toegepast, maar nauwelijks kans krijgt te accumuleren.

http://www.awt.nl/nl/,

De opleiding kernenergie verschaft, naast de algemeen vormende ingenieursvakken, een wetenschappelijk onderbouwde kennis (kernfysica, radiochemie) en vaardigheid voor toepassingsgerichte vakken als nucleaire meettechniek en stralingsbescherming.

http://www.hogeschoollimburg.be/hl/511328.html

Deze kennis kan aangevuld en verbreed worden met een aantal toepassingsgerichte vakken naar keuze.

http: //www. rug. ac. be/RUGportal/nl/studiekiezers/opl/oplINV/brochPDF/27bioing,

met bijwoord


  • erg toepassingsgericht
  • heel toepassingsgericht
  • meer toepassingsgericht
  • sterk toepassingsgericht
  • vooral toepassingsgericht

Er wordt een clubje gevormd van studenten van geheel verschillende discipline en die gaan samen, heel toepassingsgericht, een opdracht te lijf.

http://www.cyburg.org/NETS/startFrame.htm,

Het onderzoek is vooral toepassingsgericht en vindt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven plaats.

http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

De prioriteit wordt toegekend aan financiering van kortlopend onderzoek dat sterk toepassingsgericht is voor de politie.

http://www.awt.nl/nl/,

De Nederlandse kennisinstellingen op het gebied van de landbouw en biologie zijn in het algemeen van een goed niveau, sterk toepassingsgericht en hebben een wijd vertakt internationaal netwerk.

http://www.agro.nl/nrlo/verkenningen/nr010201.shtml,

Tsjeljabinsk-70 (1500 technici) heeft bijna dezelfde taak als Arzamas-16 maar is iets meer toepassingsgericht.

NRC,

De opleiding wil de eigen reflectie stimuleren en is tevens erg toepassingsgericht.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

De afstudeervariant geo-metrie is vooral wiskundig gericht en de afstudeervariant geo-informatie is meer toepassingsgericht.

http://www.geo.tudelft.nl/voorlichting/watisgeo/index.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • toepassingsgericht en fundamenteel-strategisch
  • toepassingsgericht en strategisch
  • fundamenteel en toepassingsgericht
  • fundamenteel of toepassingsgericht
  • praktijkgericht en toepassingsgericht
  • zowel strategisch gericht als toepassingsgericht

Is de huidige kennisproductie zo georganiseerd dat snel en adequaat op toekomstige kennisvragen gereageerd kan worden en welk soort wetenschappelijke kennis (fundamenteel of toepassingsgericht) moet dat dan zijn?

http://www.awt.nl/nl/,

De belangrijkste basiseigenschappen van de afgestudeerde medisch-sociale wetenschapper zijn dat hij/zij: zich het proces van medisch-sociaal probleemoplossen eigen heeft gemaakt [...]: in staat is om uiteindelijk, al dan niet na een verdere training, zelfstandig onderzoek te verrichten op die gebieden van de wetenschap die van belang zijn voor het vergroten van kennis en inzicht in fundamentele en toepassingsgerichte aspecten van de medische sociale beroepsuitoefening.

http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/v37.htm,

Er gaat echter naast de noodzakelijke theoretische onderbouw veel aandacht naar het praktijkonderwijs en toepassingsgericht onderwijs onder de vorm van gevallenstudies.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

ATO is trendsetter in de innovatie van toepassingsgericht en strategisch onderzoek op de gebieden technologie, processen en ketens.

http://www.ato.dlo.nl/ato/Base/BaseFrames.asp?lan=nl=0

Daarnaast worden financiële middelen aangewend voor meer toepassingsgericht en fundamenteel-strategisch onderzoek, dat veelal ook wordt uitgevoerd door instituten van Wageningen UR.

http://www.prodzuivel.nl/

ID-Lelystad (Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid) doet veterinair, zootechnisch en biomedisch onderzoek gericht op de toekomst. Het onderzoek is zowel strategisch- als toepassingsgericht. Met dit onderzoek, het geven van adviezen en het ontwikkelen van veterinaire vaccins en diagnostica, werkt ID-Lelystad mee aan de verbetering van gezondheid en welzijn van landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren, aan de bestrijding van dierziekten en aan een verantwoorde productie van veilig en gezond voedsel.

http://www.id.dlo.nl/ID-Lelystad/index_nl.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding