topvoetbal


topvoetbal 1.0

voetbal op het allerhoogste niveau

Semagram (extra betekenisinformatie)


Topvoetbal…

is voetbal

  • [Rang of hiërarchische positie] wordt gezien als het hoogst haalbare in de voetbalsport
  • [Kwaliteit] is van de hoogste kwaliteit

    Hoofdsemagram: voetbal


    Algemene voorbeelden


    Topvoetbal bezit een slechte reputatie in het omgaan met blessures.

    NRC,

    Van den Herik vindt dat de spelers bestand moeten zijn tegen de extra spanning die de komende wedstrijden krijgen door het grote geld. "Het is inherent aan topvoetbal."

    NRC,

    Het topvoetbal in de lage landen is in zijn huidige vorm te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Daarom levert de oprichting van een Beneliga [...], twee belangrijke voordelen op: meer spanning door meer gelijkwaardige tegenstanders.

    Trouw,

    Het topvoetbal dijt almaar verder uit, zijn impact wordt dagelijks groter. Voor de finale tussen Ajax en Juventus vroegen 400.000 mensen om een ticket, 500 miljoen kijkers over de hele wereld zitten van ruim voor halfnegen voor de buis.

    De Standaard,

    'We zullen de spelers stuk voor stuk beoordelen of ze geschikt zijn voor topvoetbal', zei Advocaat, die weigerde namen en posities te noemen.

    Meppeler Courant,

    De Engelse bondscoach van Zwitserland kreeg de beschikking over een selectie om van te smullen: de Italiaanse toppers [...], Aron Winter (Nederland) en Nwankwo Kanu (Nigeria), die echter bijna meteen vanwege een hartafwijking voor topvoetbal werd afgekeurd.

    De Standaard,

    Maradona heeft de laatste maanden veel en hard getraind, verloor behoorlijk lichaamsgewicht en kreeg, ondanks zijn onlangs aangekondigde afscheid van het topvoetbal, aanbiedingen van Japanse clubs.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het huidige topvoetbal
    • het moderne topvoetbal

    Wilkes kreeg, exclusief maandsalaris en premies, een handgeld van zestigduizend gulden per jaar van Inter, destijds een royale som, maar in het huidige topvoetbal slechts een fooi.

    NRC,

    Er was applaus voor Anderlecht en iedere paars-witte speler bij de naamafroeping, overigens ook in vlekkeloos Nederlands. Vrij uniek in het moderne topvoetbal.

    De Standaard,

    De gemiddelde leeftijd van het huidige Ierland bedraagt ruim 29 jaar, ongezien in het moderne topvoetbal.

    De Standaard,

    • internationaal topvoetbal
    • het internationale topvoetbal

    Kijk naar een kerel als Vincent Kompany, 17 jaar, zoon van een Congolese vader en een Franstalige moeder, maar wel een product van ons Nederlandstalige onderwijs, die daarbij nog eens internationaal topvoetbal speelt.

    http://www.kleurrijkvlaanderen.be/showpage.asp?iPageID=1353,

    "Kijkers willen zien wat hen echt interesseert. In Vlaanderen is dat voetbal en dan vooral de nationale competitie. Ze willen ook het grote internationale topvoetbal zien. Daarna komt wielrennen, iets wat in Nederland op minder interesse kan rekenen."

    De Standaard,

    Er moet iets in het leven van Beenhakker gebeurd zijn. Maar wat? Bij mijn weten heeft hij de laatste jaren een ingevroren liefdesleven [...]. Vroege doodsangst? Hij werd in het spookhuis van het internationale topvoetbal te vaak afgebrand om nog angstig te zijn voor zijn eigen sterfelijkheid.

    NRC,

    • professioneel topvoetbal

    Dokter Martens en zijn collega van Anderlecht verklaarden de Zambiaan ongeschikt voor professioneel topvoetbal en de verzekering schreef hem af.

    De Standaard,

    • Belgisch topvoetbal
    • Europees topvoetbal
    • Spaans topvoetbal
    • het Belgische topvoetbal
    • het Europese topvoetbal
    • het Italiaanse topvoetbal
    • het Nederlandse topvoetbal

    'Van Bronckhorst had nog het geluk, dat Van Marwijk het vertrouwen in hem behield, waardoor hij met een WK-finale alsnog werd beloond voor een fantastische loopbaan. Zo'n afscheid verdienen veel van de huidige internationals straks ook. Maar hopelijk wel bij een club die in staat is om dat te garanderen. Wat duidelijk maakt, dat het Nederlandse topvoetbal snel tempo moet maken.'

    http://www.ad.nl/ad/nl/1016/Nederlands-voetbal/article/detail/2444931/2011/06/14/Cruijff-Nederlands-topvoetbal-moet-snel-tempo-maken.dhtml,

    Er dreigt een bankroet voor het Italiaanse topvoetbal als gevolg van een rechtzaak tegen Sky Italia van een andere betaalzender Conto TV, die meent dat er geen sprake is van eerlijke concurrentie op de Italiaanse tv-markt.

    http://debalisnietrond.web-log.nl/debalisnietrond/2010/05/bankroet-dreigt.html,

    "Dit was een leuke wedstrijd, waarin we tot het uiterste gingen", evalueerde hij negentig minuten Belgisch topvoetbal.

    De Standaard,

    Het wordt dus uitkijken voor verrassingen, al biedt het genivelleerde Belgische topvoetbal nauwelijks nog aanleiding tot een surprise.

    De Standaard,

    Alleen Real wint in Spaans topvoetbal [...]. De spanning in de Spaanse voetbalcompetitie wordt met de week groter.

    NRC,

    Europees topvoetbal vereist moderne voetbalarena's, clubs en autoriteiten die weten waarmee ze bezig zijn.

    De Standaard,

    De UEFA gaat in het Europese topvoetbal de regels van de verlenging veranderen. In plaats van de 'golden goal' komt er een 'silver goal'. Het verschil is dat na het maken van een dergelijk doelpunt de wedstrijd niet meteen is afgelopen.

    Algemeen Dagblad,

    Het moet niet altijd een arrest-Bosman zijn, dat het Europese topvoetbal op zijn grondvesten deed daveren.

    De Standaard,

    Amerikaanse sportprincipes zijn niet zomaar toepasbaar op het Europese topvoetbal met zijn sterke culturele en regionale tradities.

    Trouw,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen