tors


tors 1.0

bovenste deel van de romp, vooral de borst, schouders en rug; bovenlichaam; torso

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tors…

is een deel van het lichaam

      Hoofdsemagram: torso


      Algemene voorbeelden


      Zacht tussen zijn tanden neuriede hij een Frans liedje, lang geleden opgevangen van Josephine Baker, dansend met haar tors bloot in een glinsterend tuigje.

      't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

      Als ik toch eens babyzachte wangen en een harde mannentorso had, wat zou ik dan goed in mijn vel zitten! Een borst met de stevigheid van een kuras […], zo'n ruime borst waarvan de spieren vrij en soepel bewegen […] – is dat geen toonbeeld van onafhankelijkheid en levenskracht? Als ik zo'n tors had zou ik misschien minder benauwd zijn, ruimer denken, vuriger begeren. In elk geval zou mijn lichaam me beter bevallen.

      Het nietigste, Marie Kessels,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • blote tors
      • brede tors
      • gebruinde tors
      • gespierde tors
      • naakte tors

      Het viel mij op dat er zich tussen de soldaten, die op de adjudant en de sergeant na ofwel in hun kaki onderhemd of in hun blote tors poseerden, een paar heel robuuste kerels bevonden die wat mij betrof volgende zondag gerust in Bataan mochten meevechten.

      Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

      Na het beantwoorden van het zoveelste telefoontje [...] zegt Martin Kruithof dat de Michelin-ster niet als een molensteen om z'n nek hangt [...]. Hij ramt zich lachend op de brede tors. 'Ik ben met m'n 35 in de bloei van m'n leven en Marjan met haar 31 ook. We blijven er met z'n tweeën lekker keihard tegenaan gaan.'

      Meppeler Courant,

      in voorzetselgroep


      • zwaar van tors

      Instinctief had men zich om de groeve zelfs naar lengte opgesteld, zodat Dudok de top vormde van een geleidelijk naar hem oprijzende, treurende piramide; breedgeschouderd, al zwaar van tors, het hoofd onnavolgbaar geknakt, de handen plastisch in elkaar geslagen en, zoals gezegd, alles in parelgrijs.

      De biograaf, Willem Brakman,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      tors 2.0

      afbeelding

      Bron: I. Sailko
      ( CC BY-SA 3.0 )

      (kunst en architectuur)

      romp van een beeld waarvan de ledematen en meestal ook het hoofd ontbreken of zijn weggelaten; ook: de romp van een beeld afzonderlijk beschouwd; torso

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een tors…

      is een deel van een beeld

          Hoofdsemagram: torso


          Algemene voorbeelden


          Een polyesteren borstbeeld van Lodewijk XIV gevuld met beton, een buste van Diana, een betonnen afgietsel van een gebaarde Zeus-kop, een beeld van Apollo en een tors van Venus, gemaakt door Firmin Larocha.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen