toucheren


toucheren 1.0

licht of even raken; aanraken

Semagram


Toucheren…

is een handeling

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • elkaar toucheren
   • iemand toucheren

   De GP op Monza was dit jaar een afvalrace. Van de 26 gestarte bolides haalden er veertien de eindstreep [...]. Met een aantal botsingen was de start al chaotisch. Hill en Senna toucheerden elkaar in de eerste bocht.

   Meppeler Courant,

   Samen met een collega laveerde Jongen twee vliegtuigen binnen. Normaal moet er een veiligheidsmarge van zo'n zes meter tussen de toestellen zitten, maar op de één of andere manier ging het mis en toucheerden de gevaartes elkaar lichtjes met de vleugels. Schade was er nauwelijks, maar de schrik zat er goed in.

   De Limburger

   De wedstrijd was nog slechts tot een kwart gevorderd toen Yvar Roselaar een doorgebroken speler licht toucheerde. Scheidsrechter Govers toverde direct de rode prent tevoorschijn en de zondaar kon vertrekken.

   http://www.echo.nl/dk-dk/sport/lees/629224/slap.svw.lijdt.zware.nederlaag/,

   • iets toucheren

   Op zijn snelle watergekoelde Honda was de Formule-A coureur ook in de tweede omloop bijzonder sterk op dreef. Op een fraaie tweede positie liggend toucheerde hij echter een strobaal, waardoor het schakelpedaal een klap kreeg. Met kunst- en vliegwerk hield Dunnik nog de nodige gang in zijn Honda en kreeg als vijfde de finishvlag toegezwaaid.

   Meppeler Courant,

   • de bal toucheren
   • een bal toucheren

   Kicken: Vanuit 12-meter-gebied (het oorspronkelijke 22-metergebied is 10 meter ingekort) zijn de regels hetzelfde als bij het 15-rugby, Elders, uitnemen [...] daar waar de bal door de speler wordt gekickt, tenzij de bal nog is getoucheerd door een speler. Indien de bal getoucheerd is door een speler, is er een kick-in daar waar de bal over de lijn is gegaan.

   http://www.vets.nl/

   toucheren 1.1

   (biljartsport [binnensport])

   een biljartbal aanraken nog voor de eigenlijke speelbeurt

   Algemene voorbeelden


   Onder toucheren verstaat men het aanraken van een van ballen - door welke oorzaak ook - met de hand, keu, das, kledingstuk (jaspand) of welk voorwerp ook. De speler die een bal toucheert, is zijn beurt kwijt en zijn tegenstander mag verder spelen. Is een bal door het aanraken verplaatst, dan moet hij blijven liggen waar hij terecht is gekomen.

   http://members.lycos.nl/obis1/Spelregels.htm

   toucheren 1.2

   een paard of dier met de zweep aantikken, bv. bij de africhting of dressuur

   Algemene voorbeelden


   Om het paard te motiveren te gaan passageren, hoeft u vanuit de piaffe slechts licht te toucheren in positie 1!

   http://www.mensenpaard.nl/rijden_in_evenwicht.pdf,

   toucheren 1.3

   ( Gezegd van springpaarden)
   een hindernis raken met de hoeven

   Algemene voorbeelden


   Fupardi sprong bijna een blok uit de muur. Hij toucheerde het blok zwaar met de voorbenen, maar wonder boven wonder bleef het toch nog net liggen [...]. Het is beslist geen parcours voor een jong onervaren paard.

   Meppeler Courant,

   toucheren 2.0

   (geneeskunde [medische discipline])

   een lichaamsholte zoals de schede, de endeldarm of een stoma inwendig onderzoeken door te voelen met een of meer in een onderzoekshandschoen gehulde vingers

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram


   Toucheren…

   is een activiteit

     Combinatiemogelijkheden


     met object


     • iemand toucheren

     In de materniteit zal je eerst onderzocht om te controleren of je bevalling wel echt begonnen is. Is dit inderdaad het geval, dan wordt je wordt naar de arbeidskamer gebracht. Een vroedvrouw zal je toucheren om na te gaan hoeveel ontsluiting je al hebt.

     http://www.9maand.be/beval/

     • een stoma toucheren

     Bij gebruik van een hegar is het wenselijk om voor de eerste dilatatie de stoma te toucheren om te bepalen in welke richting de hegar moet worden ingebracht.

     http://64.233.183.104/search?q=cache:-INpPpHEKf0J:stomaverpleegkunde.venvn.nl/uploaded/FILES/Bibliotheek/dilaterenstoma.pdf+stoma+toucheren&hl=nl&ct=clnk&cd=5&gl=nl,

     met bijwoord


     • iemand anaal toucheren
     • iemand rectaal toucheren
     • iemand vaginaal toucheren

     Het hof is [...] van oordeel dat het rectaal toucheren van de verdachte onder het onderzoek aan het lichaam van de verdachte als bedoeld in art. 56 lid 1 en art. 9 lid 5 Opiumwet moet worden begrepen en dat dit onderzoek - nu sprake was van verdenking van een in de Opiumwet als misdrijf strafbaar gesteld feit en van ernstige bezwaren tegen de verdachte - zonder toestemming van de verdachte mocht plaatsvinden.

     http://www.student.unimaas.nl/jch.pronk/arrest_rectaal_toucheren.htm,

     Begin jaren tachtig maakte zij een onuitwisbare indruk bij een affaire over uitzetting van zigeunerinnen. De vrouwen werden vaginaal getoucheerd, om te kijken of daar hun verdwenen paspoorten zaten. De mannelijke kamerleden bespraken deze gang van zaken, toen mevrouw Jabaaij naar de interruptiemicrofoon liep en zei: 'Jongens, jongens, denken jullie nou werkelijk dat het mogelijk is een paspoort in je kut te steken?'

     http://www.giphart.nl/

     toucheren 3.0

     (vechtsporten [vechtsport])

     een tegenspeler met een wapen of door een slag, stoot of greep aanraken; meestal met de bijgedachte dat de aanraking gematigd is en de tegenstander ontziet
     Bij vechtsporten.

     Betekenisbetrekking


     specialisering
     Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

     Semagram


     Toucheren…

     is een handeling of een gebeurtenis

       Algemene voorbeelden


       Op wedstrijden wordt met bescherming van handen en voeten gespard. Toucheren met een technisch korrekt uitgevoerde vuiststoot of trap op het lichaam boven de gordel levert punten op. Gesprongen technieken naar het hoofd leveren meer punten op dan bijvoorbeeld een stoot op de romp.

       http://www.houten.com/taekyon/index.html

       Naginata is een Japanse Krijgskunst met een lange geschiedenis: "Ons wapen is de Naginata. Dit is een hardhouten stok van 1 meter 75, waaraan op het einde een stuk bamboe is bevestigd van 50 centimeter. Met deze 'hellebaard' probeer je de tegenstander te toucheren."

       http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/4/wa/Ublad/archief?id=1006094,

       Bij mijn tweede bokstraining stond ik al tegen een kampioen. Het was toucheren en niet hard slaan. Toch wilde ik me bewijzen en gaf hem een harde rechtse. Dat heb ik geweten. Ik lag 's avonds met hoofdpijn en een dikke lip in bed.

       http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1245665.ece,

       Aan de karateles (wado-ryu) mag je deelnemen vanaf 6 jaar. De Wado-Ryu stijl is een semi contact stijl. Je mag iemand niet vol raken maar wel toucheren.

       http://www.si-hoogland.nl/algemeen.htm,

       toucheren 4.0

       ( Met betrekking tot geld of een bedrag)
       ontvangen, in ontvangst nemen, opstrijken

       Semagram


       Toucheren…

       is een gebeurtenis

         Combinatiemogelijkheden


         met object


         • een bedrag toucheren
         • een dividend toucheren
         • een erfenis toucheren
         • een toelage toucheren

         Voor de aandeelhouders is het teleurstellend dat na het verlies van 2,7 miljoen gulden in 1993, dat eveneens werd veroorzaakt door een buitengewone last voor reorganisatiekosten, dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer geen dividend valt te toucheren. Toch is er ook reden voor enig optimisme.

         NRC,

         Zijn zuster verleidt hem om haar eigen lust naar erotiek te bevredigen, zijn moeder huwelijkt hem uit aan een nicht om een erfenis te toucheren en voor zijn nicht [...] is die simpele neef haar enige kans op seks en een respectabele status.

         NRC,

         De gewoonte is daar dat het hogere kader woont in de betere en beter beschermde wijken van de stad. Lokale managers ontvangen daarvoor een huisvestingstoelage boven op hun salaris. Op een dag ontdek je dat een lokale manager in de sloppenwijk van zijn jeugd is blijven wonen, maar wel de toelage toucheert. Het geld gebruikt hij om de studie van zijn jongere broer te bekostigen. Wat doe je als bedrijfsleider?

         http://www.doordebankgenomen.nl/archief/wk4203/4.htm,

         Van der Hoeven was, zoals Nina Brink, een celebrity-CEO die het behoudende Nederlandse ondernemersklimaat opschudde en de laatste jaren inclusief opties en aandelen zo'n 5,1 miljoen euro per jaar toucheerde en er een bijpassende levensstijl met miljoenenvilla's en zeiljachten op nahield.

         http://www.groene.nl/2003/0320/pv_vdhoeven.html,