tranquillizer


tranquillizer 1.0

geneesmiddel met kalmerende werking; kalmeringsmiddel
In deze betekenis wordt het woord zeer vaak in het meervoud gebruikt als algemene benaming voor de verschillende specifieke tranquillizers.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tranquillizer…

is een geneesmiddel

  • [Vorm] wordt vooral in de vorm van pillen genomen, soms door middel van injecties
  • [Materiaal] bestond vroeger uit barbituraten, thans uit benzodiazepines
  • [Doel of bestemming] dient om de gebruiker te kalmeren
  • [Werking of functionering] heeft een dempende werking op het centrale zenuwstelsel
  • [Gevolg of resultaat] kan tot verslaving leiden

Algemene voorbeelden


Stoffen die de hersenactiviteit remmen. In deze groep horen de opiaten, zoals morfine, heroïne en methadon. Verder horen hier de tranquillizers of benzodiazepines, zoals slaapmiddelen, valium en librium. Ook alcohol behoort tot deze groep.

http://www.drugsbase.com/

Het chronisch vermoeidheidssyndroom, bekender onder de namen M. E. (myalgische encephalomyelitis) en postviraal syndroom, is een mysterieuze aandoening die met name het laatste decennium de kop op lijkt te steken. Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor (nog?) geen eenduidige oorzaak gevonden is [...]. Onterechte verwijzingen naar psychiaters en psychologen, behandeling met slaapmiddelen, tranquillizers en antidepressiva tot en met ontslag kunnen tot de vervelende consequenties hiervan behoren.

http://www. wellness. demon. co. uk/mehol. htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een tranquillizer gebruiken
  • een tranquillizer slikken
  • een tranquillizer toedienen
  • tranquillizers gebruiken
  • tranquillizers slikken
  • tranquillizers toedienen

Acepromazine is een tranquillizer en mag enkel toegediend worden door een dierenarts.

http://www.wasedierenbescherming.be/,

Ze ging naar huis met de afspraak voor een volgende sessie. Broekhuizen werd ziek. Twee weken zag, belde en schreef ze hem niet. Ook schreef ze niet in haar dagboek. De eerste week lag ze veel op bed, zonder te kunnen slapen. Ze slikte tranquillizers om het donderende geraas van de depressie wat te verstommen.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

met substantief ervoor


  • een dosis tranquillizers
  • een overdosis tranquillizers

Langdurig gebruik van grote dosissen tranquillizers kan hoofdpijn, evenwicht- en loopstoornissen veroorzaken. Soms is er sprake van angst of depressie. Een overdosis tranquillizers kan wel bewustzijnsverlies geven, maar is zelden dodelijk. Er is wel gevaar (zelfs dodelijk) bij combinatie met alcohol of andere drugs.

http://www.drugsbase.com/

in voorzetselgroep


  • iemand volproppen met tranquillizers

In onze tijd worden ze, voor zover mogelijk, volgepropt met tranquillizers en kunnen dan, op zeer bescheiden schaal en niet zonder voortdurend toezicht, meedoen met de 'normalen'.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

  • onder de tranquillizers zitten

En toen […] reed ik op een nacht met mijn auto tegen een kilometerpaaltje aan de kant van de weg. Ik verloor de macht over mijn stuur […]. 'Was je dronken?' Toen het gebeurde was ik niet dronken, maar ik zat wel onder de tranquillizers. In mijn hoofd hing, of liever: stond dezelfde mist als op de wegen waarover ik reed.

Winterlicht. Een vergeetboek, Jeroen Brouwers,

tranquillizer 1.1

dosis tranquillizer, meestal in de vorm van een pil, soms door middel van een injectie

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tranquillizer…

is een dosis

      Algemene voorbeelden


      In een gezin ontstaat een onaangename sfeer: de kinderen lukken niet op school, er komen klachten van de geburen, de echtgenoten verwijten elkaar en geven mekaar de schuld, er ontstaan conflicten in de werkomgeving, een paar ongevallen komen toevallig er bovenop, iedereen is irriteerbaar, er wordt slecht geslapen en men voelt zich niet fit. Nu kan men deze toestand aanpakken door slaappillen en tranquillizers uit te reiken [...]. In feite zal het kwaad dikwijls veel dieper liggen.

      http://people.a2000.nl/bsiffels/documenten/artikelen.htm

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een tranquillizer innemen
      • een tranquillizer slikken

      Hij loopt naar de kookhoek, zoekt tussen de stapels vaat en de opgehoopte smeerlapperij naar de waterkraan en een glas om een tranquillizer te slikken.

      Cargo, Patrick Conrad,

      De hondebrillen hebben korte haken, eindigend in gaten, waardoorheen een riempje is geregen. De hond draagt de haken niet, als de mens, op z'n oren, maar eronder. Het riempje gaat onder z'n kin door en wordt dichtgemaakt in z'n nek. Op een grote glanzende foto kun je zien wat voor gezicht een echte hond trekt die zo'n bril opheeft [...]. Als hij geen tranquillizer inneemt, denk ik dat een hond gek wordt van zo'n bril.

      Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,