transitopassagier


transitopassagier 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) op de Caraïbische eilanden)

passagier die, na een tussenlanding van zijn vliegtuig, zijn reis vervolgt met hetzelfde vliegtuig; passagier die niet overstapt op een ander vliegtuig, maar verder vliegt met hetzelfde vliegtuig
Als vakterm in luchtvaartkringen ook in Suriname en Nederland wel in gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een transitopassagier…

is een passagier; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] stapt na een tussenlanding van zijn vliegtuig niet over op een ander vliegtuig, maar reist verder met hetzelfde vliegtuig

    Algemene voorbeelden


    In het landsbesluit zijn enkele veranderingen verwerkt, waaronder een betere definiering van de termen transitopassagier en transferpassagier. – Een transitopassagier komt per luchtvaartuig aan op Hato en is op doorreis en zal de luchthaven binnen 24 uur na aankomst met hetzelfde luchtvaartuig verlaten. – Een transferpassagier is op doorreis en zal binnen 24 uur na aankomst Hato verlaten met een ander luchtvaartuig.

    http://www.knipselkrant-curacao.com/btpu-belast-met-passagiersfaciliteitengelden/,

    Voor transferpassagiers zal in de toekomst worden bepaald dat zij zoals gebruikelijk een gereduceerd bedrag aan passagiersfaciliteitengelden verschuldigd zijn. Transitopassagiers zijn vrijgesteld van betaling van passagiersfaciliteitengelden.

    http://www.knipselkrant-curacao.com/btpu-belast-met-passagiersfaciliteitengelden/,

    De prognoses voor GAE zijn opgesteld voor de periode 2016-2026, met een doorkijk naar 2040. Lufthansa Consulting verwacht over 2016 een passagiersaantal van circa 220.000 (exclusief transitopassagiers). Uit de brief die de luchthaven deze zomer aan de aandeelhouders heeft gestuurd, blijkt echter dat het aantal passagiers (inclusief transitopassagiers) in 2016 uit zal komen op ongeveer 175.000 [...]. Exclusief transitopassagiers ligt het aantal waarschijnlijk in de buurt van de 145.000. Dat is ruim 30 procent minder dan waar Lufthansa Consulting vanuit is gegaan over 2016.

    http://www.seo.nl/uploads/media/DP_85_Beoordeling_strategische_verkenning_luchthaven_Eelde_01.pdf,

    Anoepkumar Bhagan, voorzitter van de Associatie van Reisagenten in Suriname (Asra) vertelt dat er nog geen officiële instructie ontvangen is van Buza. "De kans is klein dat mensen uit het getroffen gebied in West-Afrika ons land bereiken omdat er geen rechtstreekse vluchten zijn. Mensen uit die gebieden vliegen eerst naar Europa en Amerika die al geduchte screening uitvoeren", laat Bhaggan weten. Transitopassagiers baren Bhagan wel zorgen. "Die worden niet gecontroleerd. Wij moeten gewoon waakzaam blijven", voegt de Asra-voorzitter eraan toe.

    http://www.bearingpointcaribbean.com/suriname-sluit-grenzen-voor-mensen-uit-west-afrika/,

    Van K. was als transito-passagier op doorreis uit Suriname naar de Dominicaanse Republiek. Hij werd door de Immigratiedienst op vliegveld Hato aangehouden. Zijn paspoort en identiteitskaart bleken vervalst. Hem werd door het Openbaar Ministerie (OM) 'valsheid in geschrifte' ten laste gelegd.

    http://www.dutchcaribbeanlegalportal.com/legal-documents/judgments/138-judgements-criminal/2931-fikse-geldboete-voor-transito-passagier,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • transferpassagiers en transitopassagiers

    "Vertrek" in dit verband werd gedefinieerd als het vertrek aan het begin van een heen- of terugreis vanaf een in Nederland gelegen luchthaven, ongeacht de eindbestemming van de passagier. Indien een vertrek echter vanaf een Nederlandse luchthaven plaatsvond als onderdeel van een reis die in een ander land was begonnen, viel dit niet onder de definitie van een belastbaar vertrek overeenkomstig de Nederlandse wet betreffende vliegbelasting. Dit betekent dat transfer- en transitopassagiers buiten het toepassingsgebied van de belasting vielen.

    http://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/230494/230494_1270081_52_2.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding