traumabus


traumabus 1.0

(neologisme)

bus met gespecialiseerde apparatuur aan boord die een Mobiel Medisch Team (MMT) van het ziekenhuis naar de plaats van een ongeluk brengt op momenten dat de traumahelikopter niet kan of mag vliegen
In de traumabus kunnen geen patiënten vervoerd worden.

Semagram


Een traumabus…

is een bus

 • [Functie] is bestemd voor het vervoer van een Mobiel Medisch Team (MMT) als dit om de een of andere reden geen gebruik kan maken van de traumahelikopter
 • [Stoffelijke inhoud] bevat medische apparatuur

  Hoofdsemagram: bus


  Algemene voorbeelden


  Na een succesvol verlopen oefenperiode is de traumahelikopter van het UMCG vanaf 12 april bij goed weer dag èn nacht inzetbaar bij ernstige ongevallen. Inwoners van het noorden kunnen dan ook in de avond en nacht rekenen op snelle gespecialiseerde traumazorg per helikopter. Het UMCG verwacht dat de traumaheli in de nacht- en avonduren ongeveer 200 keer per jaar zal worden ingezet en grotendeels vóór middernacht. Dit is gebaseerd op de ervaring met de nachtelijke inzet van de traumabus in het noorden en van de traumaheli in Nijmegen.

  http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/TraumaheliUMCGvanaf12aprilook%E2%80%99snachtsoperationeel.aspx,

  In het plaatsje Beek in Gelderland is in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige automobilist uit het Duitse Elten in zijn auto bekneld geraakt nadat hij tegen een boom was gereden [...]. Omdat door de slechte weersomstandigheden geen traumahelikopter kon worden ingezet, werd er een traumabus naar de plek van het ongeluk gestuurd. Nadat de man werd bevrijd, is hij in stabiele toestand naar het ziekenhuis afgevoerd.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/8011354/__Automobilist_bekneld_in_Beek__.html,

  Soms mag het MMT niet met de helikopter vliegen. Bijvoorbeeld als het weer erg slecht is, bij dichte mist of storm. De helikopter vliegt alleen van 7.00 tot 19.00 uur als het licht is. Is het donker dan blijft de helikopter op het dak van het ziekenhuis staan. Het MMT rijdt dan met een speciale bus naar het ongeluk toe: de traumabus. Deze bus lijkt veel op een ambulance, maar de patiënt kan er niet in vervoerd worden. Wel zitten in de bus de apparaten en spullen die ook in de helikopter zitten.

  http://www.112delfzijl.nl/index.php?page=hulpdienstenmmt

  Het UMCG stelt dat de heli's het noorden niet snel genoeg kunnen bereiken en vindt de plannen daarom waardeloos. "We kunnen beter 's avonds en 's nachts met onze traumabus gaan rijden, want dat is sneller dan vliegen vanuit Soesterberg", aldus een woordvoerster.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1714932/2005/05/25/Noorden-heeft-liever-traumabus.dhtml,

  Bij ramp en ongeluk kunnen ambulances het niet altijd alleen af. In het LUMC is een medisch mobiel team beschikbaar, dat ter plaatse eerste hulp biedt. De bus die het team vervoert, is uitgerust als een rijdende eerstehulppost [...]. De traumabus met het MMT rukt uit bij grote rampen. Het team verleent dan assistentie onder regie van de bureaus van Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen, een landelijk netwerk. Verder kan het team ingezet worden bij ernstige ongevallen, als het ambulanceteam het niet alleen af kan.

  http://www.lumc.nl/0000/13390/13557/80703020525185/#n8,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2003