treinramp


treinramp 1.0

rampzalig ongeluk waarbij een trein betrokken is of waarbij verschillende treinen betrokken zijn, met gewonden, doden en/of een enorme materiële schade als gevolg; ramp met een of meer treinen; groot treinongeluk; ernstig treinongeval

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een treinramp…

is een ramp

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een ramp met een of meer treinen

    Hoofdsemagram: ramp


    Algemene voorbeelden


    Zestien maanden geleden is in Roeselare een grote rampoefening (fase 3) gehouden. Het scenario daarvoor was een exacte kopie van de treinramp van eergisteravond. Nog wel op haast dezelfde plaats.

    De Standaard,

    Eric Coppé, korpsarts van de Roeselaarse brandweer, coördineerde het medische urgentieplan van de treinramp.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een treinramp overleven
    • een treinramp veroorzaken

    Een verloren as van een vrachtwagen die getakeld werd, veroorzaakte donderdagavond de treinramp in Roeselare.

    De Standaard,

    De film waarvan hij de naam niet kende, maar waarin een man een treinramp overleeft en niemand die hem wil geloven, zelfs zijn eigen familie niet: de familie weigert nog met hem te spreken, beschouwt hem als een geest, en hij eindigt als paria.

    De langverwachte, Abdelkader Benali,

    met adjectief ervoor


    • recente treinrampen

    Ook over recente treinrampen verzamelde Zola gegevens, waaronder documentatie over ongevallen die zich in het Belgische Groenendaal en Terhulpen hadden voorgedaan.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • een treinramp bij Hatfield
    • een treinramp bij Hurdegaryp

    De vingers jeukten enkele weken geleden bij de medewerkers van de Friese regio-tv. Er was een treinramp bij Hurdegaryp en technisch was het mogelijk om live beelden te verzorgen.

    NRC,

    Zoals in Nederland de stakingen de symptomen van een opkomende ziekte waren, zo bracht de treinramp bij Hatfield op 17 oktober in Groot-Brittannië de ziekte aan het licht [...]. In het Engeland van Blair, die na vier jaar onaantastbare regeringsmacht de verkiezingen heeft gewonnen met de brutale belofte te investeren in de publieke sector, wordt het drama rond Railtrack nog altijd in de schoenen geschoven van ex-premier Thatcher.

    NRC,

    Voorzetsel: in

    • de treinramp in Gare Montparnasse
    • de treinramp in Harmelen
    • de treinramp in Roeselare

    "Dit Rampenplan geldt voor iedereen die officieel in België verblijft, ongeacht de nationaliteit. We pasten het al toe, in ruime mate mate geholpen door het Rode Kruis, bij de tragische kettingbotsing op de E17 in Deinze begin dit jaar en bij de treinramp in Roeselare, kort daarna."

    De Standaard,

    Begin dit jaar zag je op TV en las je in de kranten over de treinramp in Harmelen in 1962. Het is raar dat rampen van zó ver terug worden herdacht, denk je dan.

    http://www.rodekruisutrechtmidden.nl/nieuws/nieuwsblad/rkum-feb2002.pdf,

    Hij herkent elke gebeurtenis in de inrichting, maar ook in het openbare leven, de dood van graaf de Lesseps, de expeditie naar Madagascar, de dood van Pasteur, de treinramp in Gare Montparnasse.

    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

    Een verloren as van een vrachtwagen die getakeld werd, veroorzaakte donderdagavond de treinramp in Roeselare.

    De Standaard,

    Voorzetsel: overig

    • de treinramp te Harmelen

    Haar ouders, broers, zusters en verdere familie waren allen bij de treinramp te Harmelen omgekomen en ze leefde teruggetrokken op haar kamer bij de invalide weduwe Besser die om de haverklap van de trap viel en dan weer opgenomen moest worden in het hospitaal van de Zustertjes der Goede Zielen.

    Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

    in voorzetselgroep


    • iets aan een treinramp overhouden

    Na een lange en zware nacht, controleerde Eric Coppé welke letsels en wonden de slachtoffers aan de treinramp overhouden.

    De Standaard,

    • bij een treinramp

    Bij de treinramp kwamen drie mensen om het leven. Van de 52 passagiers die door 24 ambulances naar ziekenhuizen werden vervoerd, verbleven er vrijdag nog zeven op de afdeling intensieve verzorging.

    De Standaard,

    • slachtoffers van een treinramp

    De federale minister van Vervoer, Michel Daerden, en NMBS-topman Etienne Schouppe bezochten vrijdagavond de slachtoffers van de treinramp.

    De Standaard,

    Familie en vrienden van mogelijke slachtoffers van de treinramp kunnen ook vandaag nog bellen naar het crisiscentrum.

    De Standaard,