trending topic


trending topic 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

zeer populair onderwerp of een van de meest besproken onderwerpen op de socialenetwerksite Twitter
Soms ook gezegd van andere socialmediasites.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trending topic…

is een onderwerp

 • [Waarneembaarheid] wordt op de netwerksite Twitter weergegeven in een lijst met andere onderwerpen die trending zijn, meestal in één woord of in meerdere, aaneengeschreven woorden die het onderwerp benoemen voorafgegaan door een hashtag
 • [Toepassingsgebied of bereik] is een zeer populair onderwerp of een van de meest besproken onderwerpen op de socialenetwerksite Twitter

  Hoofdsemagram: topic


  Algemene voorbeelden


  Twitter wordt door velen, waaronder wij, veelvuldig aangeduid als het 'Hier en Nu'-sociale platform. Door het snelle karakter van het platform is het ideaal voor het delen van 'breaking news' en in theorie zouden de trending topics (wereldwijd, nationaal of zelfs lokaal) aan moeten geven wat er 'hot' is op het moment. Maar de dood van Nelson Mandela werd pas geruime tijd nadat het al 'all over' Twitter te lezen was trending, dus helemaal perfect werkt dat nog niet.

  http://twittermania.nl/2013/12/latest-is-alternatief-voor-twitters-trending-topics/,

  De mogelijke troonsafstand van koningin Beatrix zorgt voor een grote berichtenstroom op Twitter. Wereldwijd is ze trending topic met de hashtags #Beatrix en #Trixit. Ook #Willem-Alexander scoort wereldwijd in de top 10.

  (onbekend) ,

  Ach en wee wordt er geroepen. Het feit dat #wikileaks bij Twitter niet in de lijst van trending topics staat, de in opkomst zijnde onderwerpen bij het microblog, zou censuur zijn. "Typisch Amerikaans", volgt er dan snel achteraan.

  http://www.erwinblom.nl/blog/2010/12/8/nee-het-ontbreken-van-wikileaks-in-twitter-trending-topics-i.html,

  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2007
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal trending topic
  Betekenis in brontaal idem
  Samenhangende woorden (betekenis) #MeToo