trendsetter


trendsetter 1.0

iemand die aangeeft wat de mode is; iemand die een trend introduceert of aangeeft; iemand die iets, meestal iets belangrijks, voor de eerste keer doet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trendsetter…

is een persoon

 • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is vernieuwend
 • [Activiteit of handeling] geeft aan wat de mode is; geeft een bepaalde trend; introduceert een bepaalde trend of mode; doet iets, meestal iets belangrijks, voor de eerste keer

  Algemene voorbeelden


  En Hetty, de toen nog zo stralende Hetty, had de broze glitterjurk aangetrokken die ze op het laatste moment in haar koffertje had gedaan, 'voor het geval' – de jurk die van boven huidkleurig was en doorschijnend, ze droeg er niets onder. Want al streefde ze er niet naar om een trendsetter te worden, ze was haar tijd doorgaans vooruit.

  Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  Faber mikt met zijn Spring Garden-zaken in Meppel en Hoogeveen op een doelgroep tussende 15 en 35 jaar. Je hoeft geen trendsetter te zijn, maar je moet wel alle trends op de voet volgen.

  Meppeler Courant,

  Kok werd vier jaar geleden in zijn rol als extern informateur een trendsetter in het lokaal bestuur.

  NRC,

  De oplossing van het samenlevingsprobleem ligt dus niet in het ontkennen ervan, maar begint bij de onderkenning van het probleem. Zodra het probleem is onderkend, kan worden gezocht naar oplossingen. Tot mijn spijt moet ik vaststellen dat sommigen in Brussel de kaart van het conflict trokken. Een trendsetter op dit vlak is de hoofdcommissaris van de politie van Schaarbeek. Het conflictmodel staat haaks op het samenlevingsmodel dat ik in mijn beleid hanteer.

  De Standaard,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • echte trendsetters
  • landelijke trendsetters

  De gsm is er bovendien beter ingeburgerd dan hier en Japanners zijn - zoals bekend - echte trendsetters als het aankomt op elektronische gadgets.

  Gazet van Antwerpen,

  Zonder overdrijving kunnen bestuursleden van Donderdag Meppeldag stellen dat zij op bepaalde terreinen landelijke trendsetters zijn geweest.

  Meppeler Courant,

  trendsetter 1.1

  iets, bijvoorbeeld een bedrijf of een bepaald product, wat een bepaalde trend introduceert of aangeeft

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Algemene voorbeelden


  De binnenvaart is trendsetter voor het uitvoeren van veilig transport. De branche streeft continu naar meer uniforme bedrijfsprocessen en optimale veiligheid.

  http://www.inlandshipping.com/

  Nieuwe trends werden bijvoorbeeld in de literatuur door Oscar Wilde, in het theater door Doucet en Poiret, bij het grote publiek gebracht. In de twintigste eeuw vervulde de film dan weer de functie van trendsetter. Vrouwen droegen wat de societyfiguren in de films en hun vrije tijd aan deden.

  http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

  De hengstenkeuringen zijn uiterst selectief. Hun impact op het toekomstige materiaal kan immers enorm zijn, zowel in positieve als in negatieve richting. BWP is hierin steeds trendsetter geweest. Het veterinair onderzoek en het vrij springen vormen sedert lang vanzelfsprekende onderdelen. Het stamboek telt meer dan 6500 leden en jaarlijks worden er ruim 3.500 veulens ingeschreven.

  http://www.agris.be/horsis/nl/ras/paarbis.html

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een echte trendsetter

  Sinds zijn introductie in 1974 is de Golf een enorm populaire auto geweest [...]. De Golf is een klasse apart, een echte trendsetter, en is door heel wat merken geïmiteerd. De sportieve GTI, de compacte diesel en die zomerse Cabrio zijn daar goede voorbeelden van.

  http://www.volkswagen.nl/pa_home.html,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: op

  • een trendsetter op de markt

  Boss Paints heeft een boontje voor de schilder en het milieu [...]. Door steeds vooruit te denken, door te anticiperen op nieuwe uitdagingen, door grenzen te verleggen, is Boss Paints uitgegroeid tot een echte trendsetter op de markt.

  http://www.boss.be/nl/schilder/schil_main.htm

  met ander, nevengeschikt substantief


  • trendsetter en vernieuwer

  Kinepolis Group [...] is, als trendsetter en vernieuwer in bioscoopexploitatie, er in geslaagd uitsluitend met Belgische leidinggevende actoren een samenwerkingsverband op te zetten.

  http://www.prbelgium.be/nl/viewdoc.asp?lob=1=4842