triobaan


triobaan 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

baan binnen een constructie waarbij drie werknemers een of twee voltijdsbanen delen; en of twee banen voor drie medewerkers
Het woord is gevormd naar analogie van de al langer bestaande duobaan, waarbij twee werknemers samen een voltijdsbaan delen. Een specifieke invulling van de triobaan werd in februari 2011 gelanceerd door FNV Bondgenoten en enige partners. De drie werknemers, de triobaners, werken dan 2/3 deel van de volledige arbeidstijd en krijgen voor 85% betaald.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een triobaan…

is een baan

  • [Doel of bestemming] heeft als doel het scheppen van werkgelegenheid; past in het beleid om meer mensen op een gezonde manier langer te kunnen laten doorwerken
  • [Betrokkene] wordt door drie medewerkers, bijvoorbeeld 55-plussers, vervuld die gezamenlijk een of twee voltijdsbanen hebben
  • [Onstoffelijke inhoud] behelst een of twee voltijdbanen

    Hoofdsemagram: baan


    Algemene voorbeelden


    FNV Bondgenoten werkt met een aantal bedrijven aan de introductie van een triobaan voor oudere werknemers. Het idee is dat drie ouderen samen twee banen bezetten. Zij werken dan nog twee derde van de tijd en krijgen 85 procent betaald.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8961415/__Triobaan_voor_ouderen_in_de_maak__.html?sn=dft,

    De plaats van receptioniste/telefoniste bij ons wetenschappelijk instituut wordt ingevuld als een "triobaan". Dit houdt in dat 3 mensen één plaats bezetten. Afwezigheid wegens ziekte, vakantie e.d. van een van de receptionistes wordt door de anderen opgevangen.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010856779:mpeg21:a0197,

    FNV Bondgenoten en enkele werkgevers werken aan een nieuw fenomeen: de triobaan voor 55-plussers [...]. In de zoektocht naar langer gezond kunnen blijven werken ontstaan boeiende initiatieven. Zo is FNV Bondgenoten met een aantal werkgevers op zoek naar de mogelijkheid om drie werknemers samen twee banen te laten bezetten. De drie 55-plussers werken dan ieder twee derde baan en krijgen 85 procent van het oude salaris uitbetaald.

    http://www.plusonline.nl/mensenenmeningen/nieuws/nieuws/1156/55-plussers-doen-het-met-zenrsquon-drieen,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • duobanen of triobanen

    Kunstenaars zouden ook vaker werk buiten de culturele sector accepteren als er meer duo- of triobanen beschikbaar waren.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010822041:mpeg21:a0246,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2011
    Omstandigheden opkomst Het idee van de triobaan past in het beleid om meer mensen op een gezonde manier langer te kunnen laten doorwerken.
    Benoemingsmotief Het woord is gevormd naar analogie van de al langer bestaande duobaan, waarbij twee werknemers samen een voltijdsbaan delen.