troffel


troffel 1.0

afbeelding

Bron: Martink at nl.wikipedia
( Publiek domein )

gereedschap van metselaars en stukadoors met een min of meer driehoekig stalen blad, een gebogen steel en een houten handvat, dat gebruikt wordt om specie aan te brengen en uit te strijken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een troffel…

is een gereedschap; is een voorwerp

  • [Deel] bestaat uit een driehoekig blad, een gebogen steel en een kort handvat
  • [Materiaal] heeft een blad van staal, een handvat van hout
  • [Functie] wordt gebruikt om specie aan te brengen en uit te strijken
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door metselaars en stukadoors

Algemene voorbeelden


Met de soepelheid van een volleerd bouwvakker heeft wethouder H. Kroll [...] de eerste steen gelegd van de uitbreiding van het Centrum voor Ouderen De Berghorst. Gehuld in een stemmig pak hanteerde de loco-burgemeester de troffel alsof hij nog nooit anders had gedaan.

Meppeler Courant,

Plaats de plakspaan met de lange kant onder een hoek van 45 graden tegen de muur en smeer de mortel met een opgaande beweging uit. Heeft u een stuk gedaan, beweeg dan de rei erlangs, zigzag van boven naar beneden. Voeg waar nodig met de troffel specie toe en rei grote vlakken nogmaals af, maar dan diagonaal. Werk opgebolde mortel bij met de kwast.

http://www.delftwonen.nl/

Traditioneel kan de metselaar niet zonder troffel en specie, maar zo langzamerhand is het lijmen van bakstenen de experimentele fase ontgroeid. In februari begint de Goudse bouwonderneming Bouwgroep Ouwe Gouwe met de bouw van een appartementencomplex met gelijmde bakstenen.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


troffel 1.1

(religie, mystiek en mythologie)

afbeelding van een troffel als symbool bij de vrijmetselaars

Betekenisbetrekking


overig
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


In de vrijmetselarij neemt de bouwsymboliek […] een zeer belangrijke plaats in. De vrijmetselaar ziet wereld en leven als een te voltooien bouwwerk […]. Passer en winkelhaak vormen internationaal hét herkenningsteken van de vrijmetselarij. De passer wordt verbonden met de gedachte aan maatgeven, scheppen, afpassen […]. De winkelhaak met zijn rechte hoek symboliseert [...] de mens die zich in de 'rechte verhouding' weet te plaatsen tot de Opperbouwmeester en tot zijn medemens. En zo hebben alle gereedschappen (hamer, beitel, troffel, waterpas, schietlood) hun eigen symbolische functie en betekenis.

http://www.vialucis.nl/watisvrijmetselarij.htm