troonswisseling


troonswisseling 1.0

afbeelding

Bron: Floris Looijesteijn
( CC BY 2.0 )

afbeelding

Bron: Gerben van Es/Ministerie van Defensie
( Publiek domein )

(politiek en bestuur; royalty en adel)

wisseling van de macht waarbij de oude vorst of vorstin opgevolgd wordt door een nieuwe vorst of vorstin; wisseling van de troon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een troonswisseling…

is een gebeurtenis

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de wisseling van de troon

    Algemene voorbeelden


    In een monarchie zoals Nederland is een troonswisseling een gebeurtenis van historische betekenis, schrijft Piet van Asseldonk op NOS.nl. Als koningin Beatrix inderdaad om 19.00 uur haar troonsafstand aankondigt, treedt er een machinerie in werking die leidt tot de feitelijke abdicatie, de inhuldiging van de nieuwe vorst en de feestelijkheden die daarmee gepaard gaan.

    http://nos.nl/liveblog/467311-beatrix-treedt-af-een-overzicht.html,

    Volgens de premier zou pas bij eventuele troonswisseling de vraag actueel zijn of Máxima de titel koningin of prinses zal voeren.

    NRC,

    Koningin Wilhelmina had haar besluit tot troonsafstand inmiddels meegedeeld met de woorden: "Ik ga weg!" [...]. Het bericht over een troonswisseling kwam de politiek uiterst ongelegen. Het was de tijd van de politionele acties, die de orde in de kolonie Nederlands-Indië moesten herstellen. Rust aan het thuisfront was volgens het kabinet juist nu noodzakelijk. Ook Juliana was zich daarvan bewust en drong er bij haar moeder op aan om de vijftig jaar vol te maken. Wilhelmina voldeed aan het verzoek door Juliana slechts een korte periode als regentes te laten regeren.

    http://www.nos.nl/prinses_juliana/index_2.html?paginas/biografie/,

    Postbedrijf PostNL komt met een speciale postzegel naar aanleiding van de troonswisseling. Daar zullen zowel Beatrix als Willem-Alexander op staan.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/01_januari/28/binnenland/speciale-postzegel-voor-troonswisseling.xml,

    De beelden van de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april zullen de wereld overgaan. De troonswisseling zal bovendien goed zijn voor het beeld van Nederland in de wereld. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

    http://www.ad.nl/ad/nl/1007/Reizen/article/detail/3385753/2013/01/30/Troonswisseling-positief-voor-Nederland-verwacht-toerismebureau.dhtml,

    Bij troonswisselingen werd altijd veel gratie gegeven, zeiden ze.

    Met voorbedachten rade, Henri Knap,

    Een veel genoemd jaartal voor de troonswisseling is 2013, als het koninkrijk tweehonderd jaar bestaat. Maar 2015 is ook een mogelijkheid. Dan is het tweehonderd jaar geleden dat Willem I zichzelf tot koning der Nederlanden uitriep.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3142000/2012/01/28/Is-wisseling-van-de-troon-nu-echt-nabij.dhtml,

    De kans dat de staatshervorming na de federalisering verder zal evolueren, lijkt na de rouwweek afgenomen. Het natiebesef heeft een stimulans gekregen. De monarchie is versterkt uit de troonswisseling naar voren gekomen - en dus ook de Belgische Staat, ondanks alles.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • troonswisseling plaatsvinden

    De troonswisseling zal op 30 april 2013 plaatsvinden. Dat melden diverse bronnen in Den Haag aan de NOS. Volgens de insiders zal op Koninginnedag de vorstin formeel afstand doen van de troon, en wordt Prins Willem Alexander gekroond tot koning.

    http://www.showbiznewz.nl/artikel_23057_troonswisseling-op-30-april.html,

    met adjectief ervoor


    • de aanstaande troonswisseling

    Ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling op dinsdag 30 april a.s., presenteren wij u diverse 'Oranje' heerlijkheden. Een huisgemaakte Oranje-taart, van amandelbeslag, franzipane en sinaasappelconfijt met marsepein en een kroontje, taart voor 6 personen.

    http://www.artculinair.nl/nl/welkom/troonswisseling-30-april-2013,

    Bij de koninklijke glossy Vorsten Royale zijn alle verloven ingetrokken om te kunnen werken aan een extra dik bewaarnummer over de aanstaande troonswisseling. Hoofdredacteur Justine Marcella: 'We willen echt iets extra's doen voor onze lezers. De koningin is onder ons lezerspubliek absoluut een heldin.'

    http://www.ad.nl/ad/nl/12366/Abdicatie-koningin-Beatrix/article/detail/3384855/2013/01/29/Liveblog-Daarom-krijgt-Maxima-straks-de-titel-koningin.dhtml,

    • de laatste troonswisseling
    • de vorige troonswisseling
    • eerdere troonswisselingen

    Wat gaat er gebeuren nu koningin Beatrix haar aftreden bekend heeft gemaakt? Wat schrijft de grondwet voor en hoe ging dat in 1980, bij de laatste troonswisseling?

    http://nos.nl/koningshuis/video/467426-regels-en-gebruiken-rond-de-troonswisseling.html,

    Kijk in de fotocollectie van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo voor meer beeldmateriaal van eerdere troonswisselingen.

    http://www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2013/troonsafstand-koningin-beatrix,

    Dat koningin Beatrix afstand doet van de troon, doet Te Velde toch wel iets: 'In zekere zin, niet per se vanwege het oranjegevoel, maar meer hoe een mensenleven zich ontvouwt. Bij de vorige troonswisseling in 1980 was ik 21, die nam ik gewoon voor kennisgeving aan.'

    http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2013/koningin-beatrix-schrijft-geschiedenis.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • de aangekondigde troonswisseling

    De aangekondigde troonswisseling houdt in Nederland de gemoederen bezig. Ook op basisscholen die een 'koninklijke' naam hebben, is de abdicatie het gesprek van de dag.

    http://www.nationaleonderwijsgids.nl/sections/docenten/articles/15561-troonswisseling-gevolgen-voor-koninklijke-scholen?related_news_list_page=2,

    Verschillende bakkers in Zeeland hebben vandaag oranjegebak in de vitrine gelegd naar aanleiding van de aangekondigde troonswisseling.

    http://www.omroepzeeland.nl/tag/troonswisseling,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • de troonswisseling in 1948
    • de troonswisseling in 1980
    • de troonswisseling in 1999
    • de troonswisseling in 2013

    Na de oorlog werd een algemene strafvermindering verleend bij het gouden jubileum van koningin Wilhelmina annex de troonswisseling in 1948 en bij de herdenking van tien jaar bevrijding in 1955.

    NRC,

    Toch bleek bij de troonswisseling in 1980 bij veel gedetineerden "een zekere verwachting van gratie te leven", zoals de regering het uitdrukte.

    NRC,

    De troonswisseling in 1999 en de daarop volgende vertrouwenwekkende maatregelen van de jonge koning Mohamed VI zijn in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland met sympathie ontvangen.

    http://www. minbzk. nl/pdf/vh/bvd/jaarverslag_bvd_00. pdf,

    • de troonswisseling op 30 april
    • de troonswisseling op Koninginnedag

    De troonswisseling op 30 april wordt 'een prachtig feest', maar zal gezien de financiële situatie van het land en de economische recessie een sober karakter hebben. Koningin Beatrix ziet daarom af van een nationaal geschenk. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag na een ingelaste ministerraad over de troonswisseling.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/12368/Abdicatie-koningin-Beatrix/article/detail/3384994/2013/01/29/Troonswisseling-prachtig-feest-met-sober-karakter.dhtml,

    Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is vanaf maandag 8 april gesloten voor bezoekers. Vanaf 8 april beginnen de voorbereidingen voor de troonswisseling op 30 april.

    http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/1/Prinses-Maxima-enorme-eer-om-koningin-te-worden-1160814W/,

    Na de troonswisseling op Koninginnedag eind april zullen de kersverse koning en koningin een bezoek brengen aan alle provincies in Nederland.

    http://www.omroepbrabant.nl/?news/187742982/Koning+Willem-Alexander+en+koningin+Maxima+bezoeken+Brabant.aspx,

    De burgemeesters van Amstelveen en Graft-De Rijp kunnen ermee leven dat de officiële viering van Koninginnedag met een jaar is uitgesteld in verband met de troonswisseling op 30 april. Op 6 november werd bekend dat de koninklijke familie Koninginnedag dit jaar in deze plaatsen zou vieren, maar dat zal nu gebeuren op Koningsdag volgend jaar.

    http://nos.nl/liveblog/467311-beatrix-treedt-af-een-overzicht.html,

    in voorzetselgroep


    • de aankondiging van de troonswisseling
    • de bekendmaking van de troonswisseling

    De aankondiging van de troonswisseling houdt ook heel wat creatievelingen bezig op internet. Facebook en Twitter stromen vol met de nodige grappen.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2013/w05/grapjes-over-beatrix.xml,

    Na de bekendmaking van de troonswisseling is er een run ontstaan op hotelkamers in het centrum van Amsterdam. Bij de grote hotels is via boekingssites op 29 en 30 april geen kamer meer te krijgen. De stad verwacht grote drukte rond de inhuldiging.

    http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/01_januari/29/binnenland/live_beatrix_treedt_af_dag_2.xml,

    met telwoord ervoor


    • de derde troonswisseling

    Voor veel Brabantse ouderen wordt dit de derde troonswisseling die ze meemaken.

    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1322475,