tuinkabouter


tuinkabouter 1.0

afbeelding

Bron: Piano Piano!
( CC BY 2.0 )

gipsen of plastic beeld van een kabouter dat, vaak met een attribuut zoals een gieter of hengel, ter versiering tussen de planten of aan een vijver in de tuin wordt gezet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tuinkabouter…

is een beeld

  • [Uiterlijk] heeft vaak een rode puntmuts, een witte baard en rode wangen
  • [Attribuut] wordt vaak voorgesteld met een attribuut, zoals een gieter, hengel of kruiwagen, of zittend op een paddenstoel
  • [Materiaal] is gemaakt van gips, steen of plastic
  • [Functie] dient als versiering
  • [Plaats] wordt in de tuin gezet
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft doorgaans een vrolijke gezichtsuitdrukking

Algemene voorbeelden


Op het rafelige grasveldje stond een tuinkabouter inspiratieloos een bloempot vast te houden. Al in jaren niet geschilderd, begon hij op de wangen al wat bleek uit te slaan. 'De bleke tuinkabouter,' dacht hij, 'goed voor een gedicht.'

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

De tuinkabouter en de verbazing die zo'n kabouter kan wekken bij de toeschouwer. De gewaarwording: daar staat een klein, baardig mannetje met een puntmuts en een kruiwagen in mijn tuin en de gewaarwording: dat is geen mannetje, dat is een ding van gips, beide gewaarwordingen zijn namelijk onmiskenbaar.

Wennen aan vrede, K.L. Poll,

De alternatieve dwergen zijn ontworpen door echtgenote Jutta Greibel, die meent daarmee een nieuwe rage te zijn gestart, de Neue Deutsche Zwergenwelle. Dankzij haar ontwerpen deed de tuinkabouter zijn intrede in intellectuele milieus, waar ze tot voor kort als ultieme uitingen van bekrompenheid geweerd werden.

NRC,

In de literatuur is de kabouter geëvolueerd tot een steeds vriendelijker, menselijker, grappiger, ontroerender en misschien ook braver wezen. Dit beeld van de hulpvaardige en nijvere kabouter wordt bevestigd in de tuinkabouters die vanaf 1880 in Duitsland geproduceerd worden en die ook nu nog populair zijn.

http://www.verhalenbank.nl/lijst_lexicon.php?act=detail_type=SINSAG%200063

Ogenschijnlijk hield de tuinkabouter de wacht over de vijver. Met zijn guitige snoet en blijgeestige lach aanschouwde hij alle dagen van het jaar dit kostelijke paradijs.

http://home.iae.nl/users/jverbeek/curiosa/allerlei/tuinka.txt

Aan de waterkant van een kleine vijver stond een fel gekleurde tuinkabouter voor zich uit te staren. Het onbeweeglijke ventje trok onmiddellijk de aandacht met zijn rode puntmuts en witte baard. Niettemin streelden ook zijn lichtblauwe jas en grasgroene broek de pupillen van het menselijk oog.

http://home.iae.nl/users/jverbeek/curiosa/allerlei/tuinka.txt

Interpol stelde echter vast dat er geen internationale golf of trafiek van gestolen tuinkabouters te traceren was. Kabouters bleven echter verdwijnen uit voor- en achtertuinen. Na verloop van tijd werden de diefstallen opgeëist door het "Front de libération des nains de jardin, F.L.N.J. Canal historique", een commandogroep bestaande uit 7 leden, die beweerde sedert 1996 tuinkabouters te bevrijden in de regio van Alençon.

http://www.huisvanalijn.be/nl/activiteiten/archief/kaboutersite/links/ontvoeringen.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een gipsen tuinkabouter

Het was een doodordinaire, gipsen tuinkabouter met de gebruikelijke kabouterkleren aan, maar aan de manier waarop hij zijn bloempotje tegen zich aandrukte, zag ik angst, en plots bemerkte ik dat hij niet glimlachte, maar dat zijn mond strak en wit in het roze gips gespannen stond, en tussen zijn twee angstig-uitpuilende ogen gleed een druppel zweet.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


tuinkabouter 2.0

(pejoratief)

onnozel persoon; onsympathiek, vervelend persoon; eikel

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tuinkabouter…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt beschouwd als zijnde onnozel, vervelend of onsympathiek

    Algemene voorbeelden


    En het opgewonden gekwebbel van die Jarig toen ze dicht in de buurt kwamen van de kamer, wat had dat gebazel betekend? Wat wilde die tuinkabouter van haar, wat dacht hij? Dat ze niets te verliezen had, zich te grabbel gooide voor Jan Rap en zijn maat, hoe verschrikkelijk hij er ook uitzag?

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

    Ik was veel te vroeg in het atrium aanwezig, dus ik kon nog even rustig rondkijken. Er liep een groot aantal bekende politici rond. Die tuinkabouter van een oud-minister Alders blijkt in het echt nog meer op de persiflage van Kees van Kooten te lijken. Werkelijk voor iedere camera probeerde hij te kruipen.

    http://stuwww.kub.nl/juribes/

    Toen de film was afgelopen, schakelde ik naar het reguliere net, waar juist Leon de Winter werd ondervraagd. Hij zei dat zijn boeken weliswaar in Nederland worden afgekraakt, maar dat zij daarentegen in Duitsland met respect worden besproken. Voordat de portee hiervan helemaal tot mij was doorgedrongen, zag ik dat Leon de Winter was neergezet voor een decor van omgevallen boeken en dat hij werd geflankeerd door twee literaire tuinkabouters, die bij alles instemmend zaten te knikken.

    NRC,