tuitknak


tuitknak 1.0

knaksigaar waarvan het vuureinde taps toeloopt in een smalle, spitse punt; knaksigaar met tuitvormig vuureinde

Semagram


Een tuitknak…

is een knaksigaar;is een rookartikel;is een voorwerp

 • [Vorm] loopt aan het vuureinde uit in een lange, spitse punt

  Hoofdsemagram: knak


  Algemene voorbeelden


  Bolknak: Een uitvinding van Ritmeester's Jochem van Schuppen in 1933 als variant van de "knak", een model dat men nu "tuitknak" noemt. Iedere Nederlander kent dit model [...]. Door zijn grotere dikte en doordat hij aan het vuureinde dicht zit en dus niet snel kan uitdrogen, is dit eigenlijk één van de beste modellen. Tuitknak: daar waar de bolknak extra dik is, loopt de tuitknak uit in een dun, spits puntje. Bij het aansteken proeft men bijna puur dekblad, vaak het beste deel van de sigaar. Momenteel een populair model, terwijl het eigenlijk ouder(wetser) is dan de bolknak!

  http://www.cigarclub.nl/inline_rokerstips.html

  Trendsetters als artsen, ondernemers, notabelen, advocaten en geestelijken gingen de bolknak roken, waardoor de bolknak spoedig een populaire sigaar werd. Ten opzichte van de tuitknak kende de bolknak ook enkele voordelen: hij trok en brandde beter en de askegel hield langer vast.

  http://www.collectieutrecht.nl/view.asp?type=object&id=438

  Het binnenwerk van de shortfiller bestaat uit een melange van soms wel twintig verschillende soorten 'verknipte' tabak [...]. De populaire, lange en dunne cigarillo's of señorita's, de wat langere en dikkere corona's en de taps toelopende bolknaks en tuitknaks zijn allemaal tripacorta's: sigaren die volgens de vaderlandse sigarenbranche overal ter wereld gewaardeerd worden om hun 'composities van tabakken'.

  http://books.google.nl/books?id=c3wvAgAAQBAJ&pg=PT70&lpg=PT70&dq=%22het+binnenwerk+van+de+shortfiller%22&source=bl&ots=5ipH4WGiQb&sig=klRf1nN07jAqOJ_bNsLv4uVWN1E&hl=nl&sa=X&ei=x8YRVKoRxfY7mqKAgAE&ved=0CCEQ6AEwAA#v=onepage&q=%22het%20binnenwerk%20van%20de%20shortfiller%22&f=false,

  De grondvormen van sigaren zijn rechte, knak- en wilde modellen. De rechte modellen worden vertegenwoordigd door de Corona, Panatella, Senoritas, Cagarillo en het Sprietje. De knakmodellen bestaan uit de Bolknak en de Tuitknak. De groep Wilde modellen worden gevormd door de Wilde Havana en de Wilde Cigarillo.

  http://www.primeraeelde.nl/index.php/assortiment/sigaren

  De Tuitknak geeft een groot rookgenoegen en is 'verpakt' als een authentiek model. Vraagt ongeveer evenveel tijd als een senoritas maar smaakt net een tikje minder pittig. Je rookt 'm aan het wat bredere eind en steekt 'm aan het spitse eind aan.

  http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinken/overig/kant-sigaar-mond-steken.321787,

  Een Tuitknak is een sigaar waarvan het einde taps toeloopt tot een dunne punt. Een beginnersfout is als de tuitknak aan het smalle deel in de mond wordt genomen, en wordt aangestoken aan wat dus het mondstuk is. Omdat een goede sigaar alleen bij het mondstuk is gelijmd, valt een tuitknak in dit geval snel uit elkaar.

  http://www.hartgens.nl/wb/pages/andere-zaken/sigaren/geschiedenis/shortfiller.php

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • tuitknakje

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • tuitknaksigaar